Így készülj a túrázásra változékony időben

2020. március 15.
Évek óta egyre népszerűbb itthon a túrázás, és egyre többen vágnak bele hazánk legszebb tájain kisebb-nagyobb kirándulásokba. A túrázás megkezdése előtt érdemes a megfelelő ruházat és felszerelés kiválasztására is időt szánni, hogy a természetjárás az időjárás változásaitól függetlenül mindig örömteli élmény legyen.

Időjárás-előrejelzések

Az időjárás sajnos könnyen közbeszólhat, és bármikor lecsaphat egy váratlan zápor vagy lehűlést hozó szélvihar. A kirándulások megtervezésekor érdemes minél több forrásból tájékozódni az aktuális előrejelzésekről, de induláskor jobb felkészülni minden eshetőségre. Nem árt, ha van a táskában egy extra réteg felsőruházat arra az esetre, ha hűvösebbre váltana az idő, és bármikor jól jöhet egy széldzseki vagy esőkabát. Manapság a túrafelszerelés-gyártók gondolnak arra is, hogy ezek az extra rétegek ne foglaljanak sok helyet a hátizsákokban, és praktikus megoldásokat használnak tervezéskor, amelynek során olyan öltözetek születnek, mint például a Fjällräven tavaszi–nyári kollekciójának új darabja, a High Coast Lite Jacket, egy könnyű pehelykabát, amelyet a saját zsebébe lehet behajtogatni.Terepviszonyok

Egy-egy túra megtervezése során az is fontos szempont, hogy milyen terepen, mekkora távon vezet át az útvonal. Sziklás, erdős a talaj? Vannak meredek emelkedők? Amire egészen biztosan szükség lesz, az egy rugalmas és strapabíró nadrág. Egy megfelelő túranadrággal nem jelentenek aggodalmat a tüskés bozótok vagy az éles sziklák, és nem kihívás benne kényelmesen leülni, leguggolni sem. A népszerű svéd túrafelszerelés-gyártó ezen szempontokat szem előtt tartva alkotta meg az új szezon öltözeteit, és mutatta be az Abikso Midsummer Trousers túranadrágot, amely olyan anyagok felhasználásával készült, amelyek védelmet nyújtanak a terep viszontagságaival szemben, sőt akár még a rovarokkal szemben is.

Többnapos kirándulás

Ha többnapos túrára készül az ember, a legfontosabb, hogy a hátizsákja ne legyen csordulásig telepakolva, ugyanis az extra súly jelentősen megnehezítheti a távok teljesítését. Pakoláskor érdemes átgondolni, melyek a legfontosabb holmik, amelyekre mindenképpen szükség van egy többnapos kirándulás során. A hosszabb természetjárások alkalmával kiemelten fontos a minden időjárási körülményre történt felkészültség, valamint jól szellőző, gyorsan száradó ruhadarabok választása.
„Immár hetedik alkalommal hívjuk közös túrázásra az embereket. A Fjällräven Vándortúra igazi közösségi túraesemény, ahol a természetszerető emberek 5 napon át járják a Balaton-felvidéket, felfedezve annak minden rejtett kincsét. Indulás előtt, és az út közben is mindig segítjük egymást jó tanácsokkal, praktikákkal, hiszen a cél az, hogy mindenki örömmel járja végig az útvonalat. Esténként pedig összegyűlünk a táborban, profi jógaoktatóval lazítjuk ki izmainkat, és egy pohár ínyenc, balatoni szőlővidékről származó bor, valamint finom vacsora mellett pihenjük ki a nap fáradalmait. A túra végén, a célba érkezést követően pedig egy hatalmas, élőzenés ünnepséggel zárjuk az 5 napos kalandot” – mesélte a Fjällräven Vándortúra szervezője, Kovács Attila.

Olvass tovább!