Így készülj a túrázásra változékony időben

2020. március 15. |

Évek óta egyre népszerűbb itthon a túrázás, és egyre többen vágnak bele hazánk legszebb tájain kisebb-nagyobb kirándulásokba. A túrázás megkezdése előtt érdemes a megfelelő ruházat és felszerelés kiválasztására is időt szánni, hogy a természetjárás az időjárás változásaitól függetlenül mindig örömteli élmény legyen.

Időjárás-előrejelzések

Az időjárás sajnos könnyen közbeszólhat, és bármikor lecsaphat egy váratlan zápor vagy lehűlést hozó szélvihar. A kirándulások megtervezésekor érdemes minél több forrásból tájékozódni az aktuális előrejelzésekről, de induláskor jobb felkészülni minden eshetőségre. Nem árt, ha van a táskában egy extra réteg felsőruházat arra az esetre, ha hűvösebbre váltana az idő, és bármikor jól jöhet egy széldzseki vagy esőkabát. Manapság a túrafelszerelés-gyártók gondolnak arra is, hogy ezek az extra rétegek ne foglaljanak sok helyet a hátizsákokban, és praktikus megoldásokat használnak tervezéskor, amelynek során olyan öltözetek születnek, mint például a Fjällräven tavaszi–nyári kollekciójának új darabja, a High Coast Lite Jacket, egy könnyű pehelykabát, amelyet a saját zsebébe lehet behajtogatni.Terepviszonyok

Egy-egy túra megtervezése során az is fontos szempont, hogy milyen terepen, mekkora távon vezet át az útvonal. Sziklás, erdős a talaj? Vannak meredek emelkedők? Amire egészen biztosan szükség lesz, az egy rugalmas és strapabíró nadrág. Egy megfelelő túranadrággal nem jelentenek aggodalmat a tüskés bozótok vagy az éles sziklák, és nem kihívás benne kényelmesen leülni, leguggolni sem. A népszerű svéd túrafelszerelés-gyártó ezen szempontokat szem előtt tartva alkotta meg az új szezon öltözeteit, és mutatta be az Abikso Midsummer Trousers túranadrágot, amely olyan anyagok felhasználásával készült, amelyek védelmet nyújtanak a terep viszontagságaival szemben, sőt akár még a rovarokkal szemben is.

Többnapos kirándulás

Ha többnapos túrára készül az ember, a legfontosabb, hogy a hátizsákja ne legyen csordulásig telepakolva, ugyanis az extra súly jelentősen megnehezítheti a távok teljesítését. Pakoláskor érdemes átgondolni, melyek a legfontosabb holmik, amelyekre mindenképpen szükség van egy többnapos kirándulás során. A hosszabb természetjárások alkalmával kiemelten fontos a minden időjárási körülményre történt felkészültség, valamint jól szellőző, gyorsan száradó ruhadarabok választása.
„Immár hetedik alkalommal hívjuk közös túrázásra az embereket. A Fjällräven Vándortúra igazi közösségi túraesemény, ahol a természetszerető emberek 5 napon át járják a Balaton-felvidéket, felfedezve annak minden rejtett kincsét. Indulás előtt, és az út közben is mindig segítjük egymást jó tanácsokkal, praktikákkal, hiszen a cél az, hogy mindenki örömmel járja végig az útvonalat. Esténként pedig összegyűlünk a táborban, profi jógaoktatóval lazítjuk ki izmainkat, és egy pohár ínyenc, balatoni szőlővidékről származó bor, valamint finom vacsora mellett pihenjük ki a nap fáradalmait. A túra végén, a célba érkezést követően pedig egy hatalmas, élőzenés ünnepséggel zárjuk az 5 napos kalandot” – mesélte a Fjällräven Vándortúra szervezője, Kovács Attila.

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?

10 tipp, hogy ne ess bele a jojócsapdába diéta

10 tipp, hogy ne ess bele a jojócsapdába