Az én utcám: László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője

2020. szeptember 16.
Rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. Most főszerkesztőnk, László Krisztina mesél kedvenc budai utcájáról!

László Krisztina kedvenc utcája: Keleti Károly utca (II. kerület)

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

Kamaszkorom emlékei, kisgyermekes anyai létem meghatározó pillanatai fűződnek ehhez az utcához, amelyek minden alkalommal eszembe jutnak, amikor errefelé járok. Ez bizony elég gyakran előfordul, mert jó idő esetén reggelente ezen az utcán keresztül jutok el a Marcibányi téri sportpályára futni. 5-6 percig tart az út, ez idő alatt évtizedeket barangolok be gondolatban, és a szép emlékek energiát adnak a rám váró reggeli sportoláshoz. 

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

Az utca végén, közel a sportpályához található a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, ahova oly sok barátom, szerelmem járt. Irigyeltem őket, mert ez a gimi sokkal lazább helynek számított akkoriban, mint a három buszmegállóval feljebb lévő Móricz Zsigmond Gimnázium, az én középiskolám. Míg mi a Móriczban pöttyös galléros, frissen vasalt iskolaköpenyben, hátra tett kézzel, a tanároktól rettegve igyekeztünk túlélni a tanítást, a Rákóczis diákok szemrebbenés nélkül ellógtak az órákról, az iskolaköpenyt csak hírből ismerték, viszont a hétvégi közös bulikban sokkal jobban bírták a gyűrődést. Szombatonként az utca Mechwart liget felé eső részén, a Rózsadomb étterem sörözőjében váltottuk meg a világot, a nagykorúak rendelték a sört a kiskorúaknak, elfeleztük a meleg szendvicset, és néha, ünnepnapokon megengedtük magunknak egy adag sztrapacskát is.

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

20 évvel később itt, a Rózsadomb étterem különtermében volt a családi esküvői ebédünk, sokkal konszolidáltabb társaságban, életem új fejezetének kezdetén. Legjobb barátnőmmel, aki a tanúm volt az esküvőmön és cinkostársam a kamaszkorom bulizós időszakában, az esküvői ebéden többször egymásra mosolyogtunk. Emlékeztünk a múltra, örültünk a jelen boldogságának.

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

Olvastad már?

Az egykori Rózsadomb étterem helyén – jó néhány sikertelen vállalkozás után – idén nyáron nyitotta meg kapuit a Tiltott Csíki Söröző. Úgy tűnik, megtört az átok, ez a hely estéről estére telt házat visz. Az erdélyi konyha, a népviseletbe öltözött felszolgálók, és maga a csíki sör is megtalálta a célcsoportját.

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

A Rákóczi gimnázium épületét 15 évvel ezelőtt újították fel, a munkálatok jó egy évig eltartottak. Kisfiammal szinte minden nap elsétáltunk előtte, Gergő azonnal lázba jött, amikor meglátta a hatalmas, sárga darut az iskola udvarán. Babakocsiban ülve, tátott szájjal figyelte az építkezést, a munkások idővel előre köszöntek nekünk. Lehet, hogy ennek az élménynek a hatására döntött úgy, hogy ebbe a középiskolába adja be nyolcadik után a jelentkezését. A sors fintora, hogy végül nem ide vették fel, helyette anyja nyomdokait követve, a Móricz Zsigmond Gimnáziumba jár. 

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

A Keleti Károly utca „királynői”, a híres Mailáth-házak: a múlt század húszas éveiben épült négy ikerház és az egykori sarki szállodabérház a Bimbó út sarkán. Mikor húsz évvel ezelőtt ezen a környéken lakást kerestünk, minden álmunk az volt, hogy ezekben az épületekben találjuk meg új otthonunkat. Mert ezeknek az épületeknek lelke van, amit rögtön megérez az ember, ha a lépcsőházakba vagy a házak között megbújó, romantikus belső kertekbe belép. Sajnos a lakások már akkor többe kerültek, mint a környező utcák más házaiban, így néhány száz méterrel arrébb, egy egyszerűbb bérházba költöztünk. 

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

És most jöjjenek az utca üzletei. A Keleti Károly utca kereskedői és vásárlói igazi lokálpatrióták, jól ismerik egymást, olyan, mintha egy nagy faluban élnének. Előnye, hogy biztonságban, otthon érzik magukat itt, odafigyelnek a környezetükre, hátránya pedig az, hogy mindenki mindenkiről mindent tud.

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

 

A Tortavár cukrászda. Néhány évvel ezelőtt fiatal cukrászok vettek át az üzemeltetését a Font családtól, amikor a család feje, Font bácsi elhunyt. Évekig ő árulta a környék legjobb fagyiját, a gyerekek iskola, óvoda után ebben a pici üzlethelyiségben egymást lökdösve küzdöttek azért, hogy személyesen Font bácsitól ők kapják meg először kedvenc fagylaltgombócaikat. A Tortavár, ahogy a neve is utal rá, ma elsősorban tortáiról ismert, korrekt áron klasszikus süteményeket, pogácsákat, no meg néhány alap fagylaltízt árulnak.

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

Close Buda fodrász szalon. A divatfotózások legjobb fodrászai dolgoznak ebben a modern, de mégis családias hangulatú üzletben. Évek óta ide járok, sokszor találkozom a vendégek között ismerősökkel a divat és média világából, akikkel a hajfestés várakozási ideje alatt sikerül néhány szót váltanom. Soha nem kell tíz percnél többet várni, hogy rám kerüljön a sor, a hajszínemet mindig pont eltalálják, és a hajvágásomba is rendre valami izgalmas újítás kerül. 

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

 

Kockajáték Lego bolt. Ebben az üzletben jó sok időt töltöttem el, amikor kisfiamon annak idején eluralkodott a legózás iránti szenvedély. Nem a vadonatúj Lego játékokra izgult rá, hanem a már meglévő, felépített szerkezeteinek kiegészítő, vagy éppen hiányzó darabjai után kutatott az ikeás dobozokban felhalmozott, színes, műanyag Lego alkatrészek között. Aztán amikor kamasz lett, az évek alatt akkurátusan összerakott Lego-gyűjteménye ebben az üzletben talált új gazdára. Kilóra adta el, kiegészítve ezzel a zsebpénzét. 

Én utcám Keleti Károly utca Budapest

Kisbödön ételbár. A heti menüsor egy fekete táblára fehér krétával írva már hétfőn reggel beindítja az ember fantáziáját és működésbe hozza ízlelőbimbóit. Izgalmas alapanyag-párosítások, kifejezetten jó ízek, megfizethető ár jellemzi az ételeket. Déltől már hosszú sor kígyózik az üzlet előtt, az utcafronton felállított néhány asztalt gyorsan elfoglalják a vendégek, ezért sokan elvitelre kérik a menüt. A karantén ideje alatt is dübörgött a kis vállalkozás, a nagy múltú éttermek higiéniai előírásait is túlszárnyaló odafigyeléssel szolgálta ki a környék lakóit. 

Fotó: Czvitkovits Judit

Olvass tovább!