Gasztrotörténelmet írt a francia vegán étterem, miután az első olyan Michelin-csillagos étterem lett az országban, ahol csak növényi alapú ételeket szolgálnak fel. A Michelin-csillag mellé ráadásul az ONA és séfje, Claire Vallee megkapta a zöld csillagot is az etikus és fenntartható működésért. Ez a győzelem jól mutatja, milyen hihetetlen gyorsasággal fejlődött a vegán főzés az elmúlt évtizedben.
View this post on Instagram
Az ONA Bordeaux mellett, Ares-ban működik, 2016 óta vegán étteremként. Már a neve is utal arra, hogy csak növényi alapú ételekkel találkozhat a vendég: Origine Non Animale, azaz állatmentes eredet. A tulajdonos, aki egyben a vezető séf is, úgy érezte magát, amikor kiderült, hogy az ő helye lett a világ első Michelin-csillagos vegán étterme, „mint akit elgázolt a vonat”.
Az étlapon algából, feketegyökérből, kékharangból vagy éppen fenyőből, vargányából és szakéból készült fogások szerepelnek. Claire Vallee és munkatársai az évszakok változásait követő menüt állítottak össze, amelyhez friss és fenntartható alapanyagokat használnak.
View this post on Instagram
„Több mint egy étterem, életmód. A gyönyörűen öltöztetett tányérokon csodás rendben sorakoznak gyümölcsök és zöldségek. Megérdemli a figyelmet” – áll a Michelin bírálatában.
Az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és Spanyolországban található vegán éttermek is felkeltették már a Michelin ítészeinek figyelmét az elmúlt években, ami szintén jól mutatja, hogy már nem csupán egy szűk közösség alternatív étkezési irányzata a vegán étrend.
Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Instagram/ONA