Mesébe illő, eldugott esküvői helyszínek Magyarországon

2021. április 03.
Sárga liliommező, tóparti malom, vidéki romantikát idéző pajta – ezeket a nem mindennapi esküvői helyszíneket nézve mindenki kedvet kap, hogy kimondja a boldogító igent. Ha esküvői helyszínt keresel – vagy csak álmodoznál kicsit a menyegződről – könnyen lehet, hogy épp itt találod meg az igazit!
Esküvői helyszínek Magyarországon

A felkapottabb lagzihelyszínekért annyira nagy a verseny a párok között, hogy a rendezvénynaptár sokszor már évekre előre betelik. Csüggedésre azonban semmi ok: van jó pár olyan romantikus hazai esküvői helyszín, amiért nem kell ölre menő harcot vívni, a hangulat mégis annyira magával ragadó, hogy az itt készült esküvői képeket még az unokáitok is örömmel nézegetik majd!

Magyarszombatfa az Őrségben

Az apró, 250 lelket számláló falucska közvetlenül a magyar–szlovén határ mellett fekszik zöldellő erdők ölelésében, tökéletes helyszínt kínálva a szabadtéri esküvőkhöz. Az Őrségben elbújhattok a világ zaja elől, hiszen minden adott, hogy csakis egymásra és a szíveteknek kedves vendégekre figyeljetek. Ha igazán meghitt helyszínen fogadnátok egymásnak örök hűséget, a kőhajításnyira lévő veleméri Szentháromság-templom szerelem lehet első látásra.

A veleméri Szentháromság-templom

A veleméri Szentháromság-templom (fotó: Getty Images)

Azon túl, hogy Magyarszombatfa meseszép lagzihelyszínekkel és vendégszerető szállásadókkal vár, mellette szól, hogy felejthetetlen gasztronómiai élményeket tartogat az oda utazóknak. Az Őrség helyi termelői különleges és kiváló minőségű alapanyagokkal szolgálnak, amelyekből a környék éttermeiben ínycsiklandó fogásokat készítenek. Azok, akik tavasszal mondják ki itt az igent, plusz egy csodában gyönyörködhetnek: ekkor bont szirmot az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, a sárgaliliom, ami Magyarszombatfán, Veleméren és Gödörházán vadon nő a réteken és a falvakat átszelő patak partján.

A tatai Öreg-tó

Tatát a vízimalmok városának is nevezik, nem véletlenül – a városban a víz mindenütt ott van, a tóban, a patakokban, a forrásokban, a szökőkutakban, a csobogókban és a vízesésekben. Ha „egy malomban őröltök” és különleges helyszínt kerestek egybekelésetek napjára, az Öreg-tó remek választás lehet. A tó a város közepén helyezkedik el, a partján számtalan műemléknek nyilvánított épület (köztük több vízimalom) található, de a tó partján magasodik a tatai vár és az Esterházy-kastély is.

A tatai Öreg-tó

Romantikus esküvői helyszín lehet a tatai Öreg-tó környéke (fotó: Getty Images)

A tó partján álló Öreg kalló-malmot és Czégényi-malmot a közelmúltban csodásan felújították, így nem kell hosszan keresgélni, ha fontos, hogy a nagy napon veletek legyen valami régi és valami új. Az Öreg-tó kivételesen gazdag vízi élővilággal büszkélkedhet, ritka madárfajok is megfordulnak itt. Minden évszakban tartogat valami varázslatosat az ide látogatóknak, ezért akkor is érdemes számításba vennetek, ha téli esküvőt terveztek.

Szomód

A Komárom-Esztergom megyében található település római katolikus temploma 1775 és 1778 között épült barokk stílusban, Fellner Jakab tervei alapján. Polgári esküvőt a községházán tartanak, az év minden napján, azt azonban fontos tudni, hogy nem vállalnak külső helyszíni házasságkötést. Emiatt kár lenne lemondani erről a helyszínről, főleg akkor, ha country vagy vintage stílusú romantikus esküvőben gondolkodtok. Ezeknek csodás helyszíne lehet a szomódi pajta – fagerendás mennyezettel, ódon kőfalból kialakított kandallóval.

Szintén Szomód mellett szól, hogy tavasszal és a nyár kezdetén a falu határában tengernyi apró nőszirom nyílik (ezt a növényt védetté is nyilvánították), később pedig árvalányhaj borítja a tájat.

Az ötletekért köszönet Bánhegyi Zsófi esküvőszervezőnek.