Íme a balatoni bakancslista, amit ki kell pipálnod ezen a nyáron

2022. július 13.
Elhatároztad, hogy idén a magyar tenger partján töltöd el a szabadnapjaidat? Összegyűjtöttük, miket vegyél fel a programlistádra!

Unalomig ismételjük, mégis igaz: nekünk a Balaton a Riviéra. Ráadásul nem csak a fürdőzés miatt érdemes elutazni a magyar tengerhez, hiszen a parton is programok végtelen kínálatával vár téged. Sőt, idén végre újra háboríthatatlanul élvezhetjük a nyarat, mivel számtalan olyan rendezvény visszatért, amit a koronavírus-járvány kirobbanása után akár évekig nélkülöznünk kellett. Mi már össze is állítottunk egy balatoni bakancslistát a legforróbb hónapokra a legérdekesebb eseményekről, látnivalókról és gasztronómiai élvezetekről, úgyhogy neked már tényleg csak annyi a dolgod, hogy csobbanj a nyárba.

Balaton

Táncolj a Balaton parton!

A Balaton Soundnak ugyan már vége, de ne aggódj, mert még mindig rengeteg koncert vár rád a vízparton. Például idén lesz a 10. jubileumi Strand Fesztivál Zamárdiban, ahol augusztus 18–21. között olyan világsztárok is fellépnek, mint Sean Paul, Alvaro Soler, Parov Stelar vagy Tom Walker. De ezen a nyáron is borozgathatsz a fűben a Paloznaki Jazzpikniken, ahol fröccsözés közben Emeli Sandé vagy az Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience koncertjeit hallgathatod augusztus 4–6. között. Ha mindez nem lenne elég, Zamárdi egy új fesztivált is köszönthet 2022-ben. A július 28–30. között zajló ZamJamen Lovasi András, a Kool & the Gang és Shaggy szórakoztatja majd az érdeklődőket – és még képzőművészeti kiállításokkal is készülnek a szervezők.

Merülj el a művészetekben!

A kultúráé lesz a főszerep Szentgyörgyváron augusztus 11–13. között, ugyanis ekkor rendezik meg az idei második Margófesztet, ahol irodalmi programokra, kertmozira, kiállításokra és workshopokra számíthatsz – méghozzá olyan művészek részvételével, mint Grecsó Krisztián, Háy János vagy Kemény István.

Koccints egyet a naplementében!

A Balaton nemcsak a strandjairól, hanem a fantasztikus borvidékéről is híres, úgyhogy természetesen nem telhet el nyár anélkül, hogy ne koccintanánk a pincék legfinomabb nedűivel. Augusztus 5–28. között a Tagore sétány átalakul kóstolóhellyé: többszázféle italt kínálnak a bódékból a borok szerelmeseinek.

Nyaralj a négylábú legjobb barátoddal!

Bármennyire is várod a vakációt, mindig fájó szívvel hagyod otthon (vagy a szálláson) a kutyusodat, amikor a Balaton-partra indulsz? Nos, valójában őt sem kell kihagynod a fürdőzésből! Keresd fel a fonyódi kutyás strandot, ahol a gazdik és a négylábú kedvenceik együtt élvezhetik a pancsolást és a játékot.

Vakációzz tudatosan!

Igazi balatoni életérzésre vágysz a nyaralásodon? Akkor nem maradhat le a te bakancslistádról sem a tihanyi rév melletti Tihanyi Piac Placc – ahová már csak a hangulat miatt érdemes betérned. Egyébként tényleg mindent megtalálhatsz itt, amire csak szükséged lehet a heti menüdhöz: termelői gyümölcsök, zöldségek, húsfélék és tejtermékek között válogathatsz. És még a műanyaghulladékkal teli bevásárlást is elkerülheted.

Fotó: Getty Images

Évtizedek óta rajongunk a Balatonért…