Gyerekmentes feltöltődés a Káli-medencében – Programajánló kimerült szülőknek

2023. augusztus 14.
A hétköznapok taposómalmából szülőként érdemes tudatosan kiszakítanunk egy-egy izmosabb szeletet magunknak, ha tudunk... Mi most 2 napba és 3 balatoni programba zsúfolva igyekszünk egy határozottan bevált „szülői rebootot” belezsúfolni.

A szülők gyerekmentes kikapcsolódását ma már szerencsére nemhogy nem tartják önzőségnek, de számos nemzetközi felmérés is taglalja mentális, párkapcsolati és a családi dinamikára gyakorolt előnyeit. A kérdés már nem is a gyerekmentes programok, úti célok létjogosultsága a szülők esetében, hanem, hogy miként, hogyan tudjuk megoldani, igényeinkre vagy éppen a pénztárcánkra szabni a kettesben eltöltött mini- vagy szerencsésebb esetben „maxi-tripet”. Mi most előbbi területről 3, a dackorszak által kikezdett idegrendszert is egyenesbe hozó, 2 napba zsúfolt ajánlattal érkezünk az ötletekre szoruló pároknak.

1 – Szofisztikált borogatás a szülői léleknek

9 fotó megtekintése

Ha minél gyorsabban szeretnénk pihe-puha, biztonságos, és a megboldogult szinglikorunkat idéző kifinomult környezetbe helyezni magunkat (mindezt a reptéri transzferek, útlevél-ellenőrzés és a check-in tumultus nélkül), akkor a kevesebb mint 2 órás autóútra lévő balatonszepezdi Villa Chez les Amis – Adults only lehet a mi igaz „barátunk”. Nem csupán garantáltan gyerekmentes, de itt tényleg mindent megkapunk, ami a szülői szem-száj-idegnek ingere.

Csend, kedvesség, kivételes és tényleg ránk irányuló figyelem, mindez az állandó felelősség nélkül. Imádni valóan eklektikus enteriőr, amely Wein Krisztina és Lukács Juli munkáját dicséri, és, ami önmagában is egy vizuális meditáció. Csodásan felújított régi (állítólag Gobbi Hilda hagyatékából is maradtak a villában bútorok) és exkluzív új, a franciás sikket hozó bútorok mesés, és meglepően harmonikus keveredése ez a „details to discover” szellemében. Rendelésre készült, pazar fehér cserépkályha, az egy, nagy darabból készült, ezernyi apró részletet rejtő német luxustapéta, a régi márványozott asztallap, az eredeti járólapok, vagy éppen a cselédek által anno használt étellift – figyelemre méltó harmóniában olvad itt össze.

A béke szigetébe megérkezve a legnagyobb, vagyis inkább egyetlen kérdés legfeljebb az, hogy a vacsora előtt, vagy után andalogjunk-e kettesben a kihalt kis balatonszepezdi utcákon. Netán, hogy a jacuzziban ma, vagy netán holnap mártózzunk meg.

Itt tényleg tálcán kapunk mindent, a nyugalmat, a madárcsicsergős, vízcsobogós kertet, a gourmet vacsorát, az új „barátokat”, és ez utóbbi nem is túlzás. A francia színészlegendák után elnevezett 6 szoba lakói ugyanis a Chez Le Amis falai közt tényleg egyfajta baráti szintre lépnek, az ültetett vacsorák során manapság már szinte szokatlanul flott, mély diskurzusok indulnak a pár órája még „idegenekkel” is, és közös izgalmas szálakat göngyölnek fel a halk zongoraszó mellett.

„A gyerekek csak átutazó vendégek az otthonunkban”

Karikás Kriszta és Péter egy éve nyitotta meg a hatszobás hotelt, amely egy 20. századi, nagy színházi mecénás Káli-medencei villája volt egykor, kismillió nyári parti helyszíne (a magyar színészlegendák színe-javát felvonultatva), ma pedig valóságos csendes kuriózum a butikhotelek világában is, ahol a két tulajdonos szívét-lelkét beletéve, maga látja el a vendégeket. Nem is akárhogyan. Kriszta diplomás nyelvtanár és közgazdász, de a kézművesség, a konyhaművészet nagy rajongója, aki zseniális, minden speciális étkezési bogarat (nálunk például a kóser-nem kóser kettős problematikáját győzte le meseszép és finom fogásokat prezentálva), Péter pedig a kkv-k és a szervezeti tanácsadás-tréningek platformjából lépett át profin és nagy elszántsággal a luxus vendéglátás színterére, olyan borpárosításokat (a három helyi borvidék: a Balatonfüredi-Csopaki, a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki remekeit ötvözve) garantálva, amelyeket azóta is emlegetünk…

„A Culinary Institute of Europe egyéves séf iskolájában végeztem, majd 2021 szeptemberétől a Sárközi Ákos séf nevével fémjelzett Borkonyha étteremben »sztázsoltam« gyakornokként” – meséli Kriszta, aki férjével, Péterrel együtt okleveles barista is. Arról, hogy miért is az Adults only, vagyis a gyerekmentes koncepció, azt mondják, mélyen beléjük ivódott annak idején, a jegyesoktatáson kapott párkapcsolati tanács, „A gyerekek csak átvonuló vendégek az otthonunkban”… Vagyis kifejezetten fontos a szülőség mellett is a párkapcsolat ápolása, az egymásra fordított gyerekmentes idő.

És tényleg, valahogy végig azt érezzük, hogy megfordul a hétköznapok sokszor kimerítő kockája, itt más kezében van az irányítás, gondoskodás, és mi „csak párként” vagyunk jelen. Ide belépve elfelejthetjük a Duplók és Legók talp- és hangulatgyilkos világát, a Nurofen-adagolás, krokodilkönnyek, örökre beakadt Tarzan-kiáltások és az etetések végtelen körforgását. Háztáji ropogós zöldségek a reggelinél, ezerízű franciás finomságokkal kiegészítve, jobbnál-jobb borok és Kriszta saját fogásai tényleg egyfajta kulináris instant balzsam a léleknek.

A hotel a magyar kínálatban egyfajta buboréknak számít. Az intim légkör, a már szinte családias közelséget idéző kedvesség (Péterék nagylányai extrém ügyesen besegítenek a szülőknek, ezzel szerintem itthon példátlan plusz értéket adva egy ötcsillagos szálláshely különlegességéhez) és a csend alig pár nap után szinte teljes rebootot jelent a gyerek nélkül utazóknak. Ennek ellenére bárkinek tökéletes választás lehet, aki igényli, értékeli a finomat, a jót mind gasztronómia, mind enteriőr terén, de a masszív szállodai láncok luxusában idegenül érzi magát.

2 – Az utóbbi évek legjobb lángosa

Évek óta nem sikerült egy jó, pláne meleg lángost ennünk. És bár Budapesten is van szép számmal jó lángos, a „gyerek születése óta” nincs előtérben az új helyek felfedezése, ahogyan szinte reménytelen vállalkozás lenne akár egy lángos közös, nyugodt elfogyasztása is (közös éttermi élményekről egy 3 éves energiabombával egyelőre álmodni sem merünk). A sokak szemében etalonnak tartott Flórián téri lángosos hely feltérképezése ugyan még várat magára, de legalább 2023 hivatalosan is a lángos újbóli felfedezésének az éve nálunk.

És nem csupán egy kellemes közepes, vagy éppen tisztességes, hanem egy kifejezetten finom, kívül ropogós, belül foszlós, finoman sós tésztájú köveskáli alkotás adta meg nekünk ezt az ízélményt. A Hilda Lángosa éppen olyan, mint amilyennek egy csupa 5-ös értékelésű köveskáli lángosos helyet képzelünk: hipercuki, leválasztott kerthelyiség, semmi fakszni, csak zseniális lángos (1500 Ft a tejfölös-sajtos) és csupa szív kiszolgálás.

3 – All in one – borkóstolás és színes programok

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tagyon Birtok / Tagyon Winery (@tagyonbirtok) által megosztott bejegyzés

A Tagyon Birtok az egyik legszebb példa arra, hogyan lehet szépen élni a vidék adta lehetőségekkel, és ötvözni a borok, a gasztronómia és a turizmus hármas platformját. Bár a hely szexepilje nekünk szülőként leginkább egy alapos borkóstoló, és az állandó felelősség elengedése, de sokan ennél jóval több okból érkeznek az egykori köveskáli présházba. A ma már kutyabarát szállásként is működő helyen, csodás kilátás és rengeteg színes program is vár a mesés borokon kívül. A legszebb az egészben, hogy a birtok közel 4 hektáros területén nem csak szőlőtőkéket találni. Dió-, alma-, cseresznye-, meggy-, barack-, szilva-, mandulafák is találhatóak, valamint rögtön a pince előtt kialakítottak egy 600 nm-es konyhakertet is, ahol a zöldségek, gyümölcsök feldolgozásával próbálják a helyi ízeket megőrizni, amiket akár magunkkal is vihetünk kézműves termékek formájában. Az aktuálisan termő zöldségek, gyümölcsök válogatásából állítják mindezt elő, kizárólag hagyományos eljárások segítségével.