Nem mindig fenékig tejfel – Ilyen, ha az exeddel együtt nevelsz gyereket

2022. december 26.
Akik ebben a cipőben járnak, és az exükkel közösen nevelnek egy vagy több gyereket, sokszor úgy érzik, csak nekik nem sikerül dűlőre jutniuk. Pedig nem vagy egyedül a problémával!

Ahogy mindennek, ennek az éremnek is két oldala van. Az elvált szülők nem mindig értenek egyet a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekben (sem), mégis vannak, akik úgy tapasztalják, lehet ezt jól is csinálni. Őszintén vallanak azok az anyák és apák, akik jó ideje benne vannak, és pontosan tudják, milyen kínokat és kalandokat rejt, ha az exükkel együtt próbálják nevelni a gyerekeket.

Elvált szülők gyereke

„Több nyomós oka is van annak, hogy szétmentünk a gyerekem apjával, amelyek közül az egyik pont az, hogy nagyon különbözően gondolkodunk a nevelésről. A mai napig az őrületbe kerget (és attól tartok, hogy az idő múlásával ez csak rosszabb lesz), mert mindent megenged a 4 éves fiunknak, aztán nekem kell őt meggyőzni arról, hogy nem helyes dolog mindenkinek a középső ujját mutogatni, ha valami nem tetszik. Kikészülök tőle, és a gyerekünket is összezavarja, hogy ami az egyikünknél oké, az a másikunknál nagyon nem fér bele” – írja Anita.

„Eleinte rettentően élveztem, hogy a gyerekmentes napokon belefért egy csomó olyan program, amiről csak álmodhattam, miután anya lettem. Újra tombolhatok koncerteken, sőt, ha a helyzet úgy hozza, még egy kicsit a pohár fenekére is nézhetek. Ami viszont irtóra zavar, hogy fogalmam sincs, a gyerek apja mit csinál, amikor együtt vannak. Mi van, ha ő az ehhez hasonló elfoglaltságokat nem a gyerekmentes napokra tartogatja?!” – osztotta meg vívódását egy lelkiismeretes anya, Kata.

Jobb, mintha együtt maradtunk volna!

„Tudom, hogy a volt férjemmel megfogtam az isten lábát, és csak kevesen jutnak el arra a szintre válás után, ahol mi vagyunk. Egészen biztos vagyok benne, hogy exekként sokkal jobban tudunk együttműködni, mintha együtt maradtunk volna. MINDENT megbeszélünk a gyerekkel kapcsolatban és maximálisan rugalmasak vagyunk egymással. Ennek köszönhetően jut elég időnk munkára, szórakozásra és utazásra – anélkül, hogy annak a gyerek látná kárát” – örömködött egy kivételesen szerencsés elvált anyuka, Erika.

„A mai napig belefacsarodik a szívem, ahogy azt látom, a gyerekünk sehol sem érzi magát igazán otthon. A botrányos válás óta egy hétet nálam, a következő héten pedig az apjánál lakik, így nincs az életében egy biztos pont, ahol végre gyökeret ereszthet. Rég túlvagyunk már azon, hogy »idővel majd megszokja«, szerintem ezt soha nem lehet feldolgozni – sem gyerekként, sem anyaként” – mondja fájó szívvel Rozi, aki szintén elvált.

Szétesett család

„Az egykori férjem több nővel is összemelegedett azután, hogy szakítottunk. Nem várt túl sokat azzal, hogy bemutassa őket a lányainknak, akik sokukkal egészen megbarátkoztak. Aztán persze mindnek kiadta az útját, amivel a gyerekeket is teljesen a padlóra küldte. Kár, hogy ő az egészből semmit nem vett észre, csak azzal volt elfoglalva, hogy mielőbb megtalálja az utánpótlást” – fűzi hozzá Tímea.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?