Megfizethető árak és tartalmas adventi hosszú hétvége Horvátországban - Programajánló

Megfizethető árak és tartalmas adventi hosszú hétvége Horvátországban – Programajánló

2023. december 12.
A legtöbb magyarnak a tengerparti nyaralás ugrik be először, amikor Horvátországra gondol, pedig decemberben is érdemes ellátogatni délnyugati szomszédainkhoz. Egy hosszú hétvége, de akár két nap is bőven elegendő ahhoz, hogy tartalmas időt tölthessünk Zágrábban és környékén, ahol az egyébként már háromszor is Európa Legjobb Karácsonyi Vására címet elnyerő adventi forgatagban hangolódhatunk az ünnepekre.

Kezdjük az utunkat vidéken

Zágráb után nagyjából félórányi autóútra található a karácsony közeledtével valóságos mézeskalácsvárossá alakuló, zöld és piros színekbe öltöztetett Szamobor – előbbi az erdő és az új élet, új kezdet színe, utóbbi pedig a szerelemé. A gyakorlatilag a kőkor óta lakott település nem véletlenül vonzza magához a fővárosból menekülni vágyó fiatal felnőttek tömegeit: a helyiek kedves ismerősként köszöntik az eladókat, a borászt, az éttermek dolgozóit a festői utcákon, és a fővárosba való ingázás is egyszerűen kivitelezhető, ha valakit oda köt a munka.

Magyarországról indulva érdemes korán reggel útra kelni, hogy még a rövid decemberi napokon is legyen egy teljes, napfényes délutánunk bejárni Szamobort és látni a városka fölé magasodó várat, ahol még Jackie Chan is forgatott. Így mire odaérünk, már pont vágyni fogunk egy finom ebédre, amihez a legjobb helyet a tradicionális horvát ételeket is kínáló Samoborska Klet étteremben találjuk, ahol se a húsevők, se a vegetáriánusok nem fognak éhen halni. Pláne, hogy az árak sem drágábbak, mint egy átlagos magyar étteremben.

A desszert előtt érdemes sétálni egy nagyot a főtéren keresztül, amit az 1797-es tűzvész után alakítottak a mai arculatára, és a patakon át ellátogatni az 1688-ban felszentelt Szent Anasztázia plébániatemplomhoz. Itt találhatjuk az 1991–1995 között vívott függetlenségi háborúban elhunyt helyi harcosok emlékművét és Julijana Cantilly sírját. A tragikusan fiatalon elhunyt nőt Szamobor legszebb hölgyeként ismerték a 19. század végén, de ahogy Shakespeare klasszikusának főszereplője, úgy ő sem élhetett boldogan Rómeójával. A szlovén-román költő, Stanko Vraz sosem nyerhette el szerelme kezét, mert Julijana édesapja inkább egy gazdag kereskedőhöz adta hozzá lányát, aki a kényszerházasság miatt vigasztalhatatlanul szomorú lett, és mindössze harmincéves korában életét vesztette.

A kis túra után térjünk be a Kavana Livadićba és kóstoljuk meg a samoborske kremšnite-t, azaz a méltán híres szamobori krémest. Ekkorra már valószínűleg besötétedett, így ha nincs túl késő, csodáljuk meg az adventi díszbe öltöztetett város fényeit. Nem érdemes kihagyni a Philipecz pincészetet sem, és megkóstolni az ürömből, válogatott szőlőszemekből, illetve déli gyümölcsökből készült tradicionális Bermetet. A hagyományosan aperitifként felszolgált ital íze szinte semmilyen más borhoz nem hasonlítható, de orvosságként is ajánlják a helyi gyógyszerészek által feltalált, 18. században kifejlesztett terméket, ami után mindenképp kóstoljuk meg a szamobori mustárt is!

Amennyiben az időnk engedi, autózzunk még egy fél órát Plešivicáig és látogassuk meg a Jagunić borászatot egy vezetett pezsgőkóstoló erejéig. Ne aggódjunk, ennyi italozás után sem fog az alkohol a fejünkbe szállni, mert a pezsgő mellé helyben sütött kenyeret, szintén helyi húst és a szomszédoktól vásárolt finom sajtot is tálalnak. Az élménydús szamobori látogatást követően akár itt is kereshetünk szállást, vagy visszafordulhatunk, hogy a következő napot már Zágrábban kezdhessük.

Advent Zágrábban

A második napot érdemes a horvát fővárosra szánni, amelynek egy-egy utcája annyira hasonlít Budapestre, hogy csak a fülünket megütő idegen nyelv emlékeztet minket arra, hogy külföldön járunk. Ajánlott vezetett túrát foglalni, mert egy helyi idegenvezető segítségével pár óra alatt bejárható Zágráb izgalmas alsó- és felsővárosa.

Utóbbi a középkori hangulatot árasztó óváros, ahová mindenképpen a mindössze 0,66 euróba kerülő siklóval próbáljunk meg feljutni – lehetőleg délig, ugyanis a Lotrscak toronyból mindennap pontban 12 órakor emlékeznek meg egy ágyúlövéssel a török sereg felett aratott győzelemre. Innen pár perc sétára található a Museum of Broken Relationships, magyarul a Megtört kapcsolatok múzeuma, Európa egyik legérdekesebb kiállítása, ahol összetört szívű emberek mesélik el zátonyra futott viszonyaikat hol egykori szerelmükkel, hol önmagukkal.

Ha megéheztünk a sétától, keressük fel a katedrálistól mindössze két percre lévő Pod Zidom éttermet, ahol újabb horvát különlegességeket kóstolhatunk meg. Itt az árak már magasabbak – 20 euró környékén mozognak a főfogások, de végül is a fővárosról beszélünk –, de cserébe kellemesen eltelítenek a szépen tálalt adagok. Aperitifnek próbáljuk ki a fagyöngyből készült Biskát, az ebéd végén pedig horvát Limoncellóval könnyítsük az emésztést. Ebéd után látogassuk meg a különböző városrészeket összekötő, II. világháborús bombázások alatt épült Grič alagutat, amit téli jégvilágot árasztó installációkkal díszítenek fel az adventi időszakra. A csatornán végigsétálva vegyük az irányt a zágrábi karácsonyi forgatag felé, ami idén december 2-a és január 7-e között várja a látogatókat.

A horvát főváros egyik legnagyobb adventi attrakciója a Tomislav parkban található korcsolyapálya, ahonnan csak öt perc sétára van a Zrinjevac park karácsonyi vására közepén álló pavilon, ahol élő zene gondoskodik a karácsonyi hangulatról. Újabb öt perc gyaloglás után ismét egy karácsonyi vásárba botlunk a központban, azaz a Jelačić téren, ahol a város karácsonyfáját és az adventi koszorút is felállítják, és ahol DJ szolgáltatja az ünnepi hangulatot. Itt rendezik meg a nagyobb ünnepi programokat, és itt várja vendégeit a Kraš mézeskalács vár is, melynek belsejében forralt borral és ebéddel melegíthetjük át magunkat a hidegben.

A horvátok egyébként csak az ünnepi időszakban árulnak street foodot, ami a magyar árakhoz képest nem is kerül sokba. Egy kolbászt is tartalmazó menü 6 euró körül mozog, a hagyományos karácsonyi fánk, a csokiszósszal nyakon öntött fritule pedig 4 euróért telíti el a gyomrunkat, amit egy 3,80 eurós forralt borral öblíthetünk le.

Egy hosszú és fárasztó év végén édes a pihenés, de azért vágjunk még bele egy utolsó kalandba, és látogassunk el az ünnepi fényárban úszó horvát főváros programokban gazdag adventi forgatagába. A  zágrábi karácsonyi vásár a korábbi években már háromszor, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az Európa Legjobb Karácsonyi Vására címet, 2019-ben pedig a világ harmadik legjobb karácsonyi vásárának választották. Egy kis szerencsével pedig még a hó is esik majd nekünk.