Megvan végre a válasz, lesz-e 2023-ban fehér karácsonyunk

2023. december 07.
Ahogy egyre közelebb érünk a karácsonyhoz, egyre pontosabb előrejelzéseink vannak azzal kapcsolatban, van-e esélyünk 2023-ban a fehér karácsonyra. Ráadásul túl vagyunk egy nagyon fontos időjósló dátumon is, november 25-én. Hogy áll most a helyzet fehér karácsony ügyben?
Fehér karácsony 2023
  • A globális felmelegedés miatt egyre kisebb az esélyünk arra, ahogy telnek az évek, hogy fehér karácsonyunk legyen.
  • Az 1990-es években volt utoljára valóban értékelhető esély arra, hogy fehér hó borítsa be karácsonykor Magyarországot.
  • 2023-ban a meteorológusok a szokásosnál is szárazabb időt jósolnak karácsony tájára.

A fehér karácsony sokunk emlékezetében él gyerekkorunkból. Aki a kilencvenes években nőtt fel, valószínűleg emlékszik még azokra a telekre, amikor decemberben már jelentős mennyiségű hó hullott. Sokszor azonban becsapnak az emlékeink. Lehet, hogy csak egyetlen év ilyen szép fehér karácsonyát vetítjük ki a több decemberre is? 

És mit ígérnek a meteorológusok? Vajon 2023-ban számíthatunk fehér karácsonyra? Vagy a globális felmelegedés idén is keresztülhúzza az álmainkat arról, hogy az ünnepek alatt szánkózhatunk és hógolyózhatunk?

Katalin és a fehér karácsony

A néphagyomány is nagy figyelmet szentelt mindig annak, vajon karácsonykor mekkora eséllyel esik a hó. Ehhez kapcsolódik az időjósló Katalin napja, november 25. is. Ugyanis a néphiedelem szerint ha Katalin kopog, karácsony locsog. Ez annyit tesz, hogy ha Katalin napján fagy van, akkor karácsonykor enyhe, esős idő várható.

Persze a fehér karácsonnyal kapcsolatos időjósló mondás fordítva is igaz: ha Katalin locsog, karácsony kopog. Ez utóbbi azért is előnyös a fehér karácsony szempontjából, mert a fagypont körüli hőmérséklet elengedhetetlen ahhoz, hogy a hó meg is maradjon.

Van egy másik mondás is, ami Katalin-naphoz kapcsolódik: ha Katalin fényben fürdik, karácsony lében úszik. Tehát a derűs idő november 25-én egy esős, kifejezetten szomorú december végi időjárást vetít előre.

Mit jósol András a fehér karácsonyról?

Nem adnak sok esélyt a meteorológusok a fehér karácsonyra 2023-ban sem

Nem adnak sok esélyt a meteorológusok a fehér karácsonyra 2023-ban sem

November 30. is legalább olyan fontos a karácsonyi időjárás előrejelzéséhez a néphiedelem szerint, mint a Katalin-nap. Ez András napja, és ha ezen a napon a libát megtartja a jég, vagyis erősen fagy, akkor a karácsony esősnek ígérkezik. Ha ezen a napon esik az eső vagy a hó, akkor egészen vízkeresztig (január 6.) csapadékos idő várható. Ez alapvetően nem is feltétlenül rossz, hiszen akár azt is jelentheti, hogy karácsonykor havazik majd.

Mindez a 2023-as fehér karácsony szempontjából nem sok jót ígér. Katalin-napkor idén erős fagy volt, még -10 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket is mértek az ország egyes pontjain, így eszerint enyhe, esős karácsonyunk lesz. András napján eső hullott 2023-ban, így csapadékra ugyan számíthatunk a nép jóslás szerint, ám az jó eséllyel eső lesz.

Mit mondanak 2023-ban a fehér karácsonyról a meteorológusok?

A szakemberek is azt tanácsolják, ne éljük bele magunkat, hogy végre 2023-ban fehér karácsony lesz. Az időjárás-előrejelzések szerint extrém száraz decemberre van kilátásunk, csapadék legkorábban december 20. körül várható. 

A Severe Weather nemzetközi meteorológiai szolgálat több időjárás-figyelő szervezet adatait összegzi folyamatosan. A közép-európai és brit előrejelzések szerint inkább januárra és februárra várható majd havazás. Ha esik is némi hó december 23-24. környékén, az azt követő napok enyhébb hőmérsékletei miatt el is olvad, így inkább latyakos, és nem fehér karácsonyunk lesz 2023-ban sem.

Fotó: Unsplash