Ez a valódi jelentése a gyertyáknak az adventi koszorún

2023. november 26.
A keresztény világ egyik legszebb szokása talán az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása hétről hétre, ahogy közeledünk karácsonyhoz. De vajon tudjuk, mit jelentenek a gyertyák az adventi koszorún? És azzal tisztában vagyunk, miért nem mindegy, milyen színűek?
Advent koszorú gyertya jelentése
  • Ahogy sok más keresztény ünnep és szokás, az adventi koszorú is a pogány germán hitvilágban gyökerezik.
  • Az első igazi adventi koszorút egy evangélikus lelkész készítette.
  • A katolikus vallásban az adventi koszorú gyertyái lilák, egy rózsaszínnel, míg a protestánsoknál pirosak és egy fehér.

Ahány ház annyi adventi koszorú. Van, aki a hagyományos fenyő alapra tűzi fel az adventi gyertyákat, míg más minimalista négyágú gyertyatartót használ. 

Mára elszakadt a vallásos gyökerektől az adventi gyertyagyújtás szokása. Nem csoda, hogy nagyon kevesen tudják csak, honnan ered az adventi koszorú hagyománya, mit jelentenek az adventi koszorú gyertyái és miért pont olyan színűek, amilyenek.

Az adventi koszorú eredete

Eredetileg a pogány hitvilágban gyökerezik az adventi koszorú, ahogy sok más keresztény vallási szokás. Az ősi germán népek a fény születését ünnepelték decemberben a téli napforduló idején. Nem csoda, hogy annyira várták. Ekkortól rövidülnek az éjszakák és ismét egyre hosszabbak lesznek a nappalok. A fény visszaveszi az uralmat a sötétség felett.

A téli napfordulóra való várakozás alatt – amikor mi az adventet tartjuk – úgynevezett varázsköröket készítettek. Ezek célja a gonosz szellemek elűzése volt a háztól. A varázskörök fenyőágakból font koszorúk voltak, melyeket vörös és arany szalagokkal díszítettek. Ezek a színek a fényt jelképezték, mint a gyertya lángja.

Aztán a téli napforduló előtti hetekben a koszorúkon gyertyát is gyújtottak, mindennap egy-egy újabbat. Így egyre növekvő fénnyel védekeztek a növekvő sötétséggel és az erősödő gonosz szellemekkel szemben.

Az első adventi koszorú

Az adventi gyertyagyújtás hagyománya nem a katolikus valláshoz köthető. Egy Johann Hinrich Wichern nevű evangélikus lelkész készítette 1839-ben az első gyertyákkal díszített adventi koszorút. Ekkor még minden napra egy gyertya került a hatalmas, kerék méretű koszorúra. Tehát 24 gyertya jelölte az advent napjait. 20 piros gyertya a hétköznapokra, 4 fehér a vasárnapokra.

Még meglepőbb, hogy majdnem 100 év kellett, hogy a katolikus egyházon belül is elterjedjen az adventi koszorú és gyertyagyújtás szokása. Csak az 1930-as évekre lett igazán népszerű és ismert, ami nagyban köszönhető a virágkötőknek is.

2023-ban advent első vasárnapja december 3-ra esik. Ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorúnkon. Van még tehát időnk, hogy mi is elhelyezzük a gyertyákat az ünnepváráshoz.

Ez a gyertyák jelentése az adventi koszorún

A keresztény vallásban az adventi koszorú Isten örök szeretetét jelképezi. Ezért készítik örökzöld növények ágaival az adventi koszorút, a reményt és életet szimbolizálják. Az adventi gyertyák fénye a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét jelenti a keresztények számára.

Az ötödik, fehér gyertya az adventi koszorún az úgynevezett Krisztus-gyertya. Ezt karácsony előestéjén gyújtják meg. De megvan a jelentése a másik négy gyertyának is:

  1. Az első gyertya jelentése az adventi koszorún Ennek a gyertyának a jelentése a hit. Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígért Isten megváltást. 
  2. A második gyertya jelentése az adventi koszorún Ennek a gyertyának a jelentése a remény. A zsidó népet jelképezi, akiknek Isten kijelentette, hogy közülük származik a Messiás. 
  3. A harmadik gyertya jelentése az adventi koszorún Ennek jelentése az öröm. Szűz Máriát jelképezi, aki megszülte Jézust.
  4. A negyedik gyertya az adventi koszorún Ez a gyertya a szeretet. Keresztelő Szent Jánost jelképezi, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek.

Miért lila, fehér, rózsaszín vagy piros a gyertya az adventi koszorún?

Bár egy evangélikus lelkész volt, aki először készített adventi koszorút, a világon mégis a római katolikus vallás határozta meg végül, miért olyan színű gyertyákat használunk az adventi koszorún, amilyet általában gyújtunk.

Az advent – hasonlóan a húsvét előtti időszakhoz – nemcsak a várakozás, hanem a böjt és bűnbánat ideje is, ezért lila a legtöbb katolikus családban az adventi koszorú gyertyáinak színe, a katolikus liturgiában ugyanis ez kapcsolódik a böjthöz és bűnbánathoz.

Egy gyertya kivételével lilák tehát az adventi koszorú gyertyái. A sorrendben harmadik gyertya viszont rózsaszín.  Ekkor már a bűnbánatba egy kis öröm is keveredik a hit szerint, ahogy közeledünk a karácsonyhoz.

A protestáns családokban – főleg Nyugat-Európában – nem lila és rózsaszín, hanem piros és fehér az adventi koszorú gyertyáinak színe. Itt gyakori a már említett Krisztus-gyertya is a négy piros gyertya mellett. A nagyobb, fehér adventi gyertyát a koszorú közepére helyezik. Ám azokon a helyeken is, ahol csak három piros és egy fehér gyertyát szokás rakni az adventi koszorúra, az utolsó, fehér gyertya meggyújtását Krisztusnak ajánlják fel.

Nincs vallási előírás arra nézve, milyen sorrendben kell meggyújtanunk a gyertyákat az adventi koszorún

Nincs vallási előírás arra nézve, milyen sorrendben kell meggyújtanunk a gyertyákat az adventi koszorún

Milyen sorrendben kell meggyújtani a gyertyákat az adventi koszorún?

Vannak, akik szerint az adventi koszorún a gyertyákat az óramutató járásával ellentétes (vagy éppen megegyező, esetleg átlós) irányban kell meggyújtani, a szokás nem ír elő ilyen megkötéseket. Az azonos színű gyertyák közül bármelyik jelképezheti bármelyik hetet, a rózsaszín van csak advent harmadik vasárnapjának fenntartva. A gyertyák elhelyezését illetően sincs külön előírás. Akár egymás mellé, vagy párba is lehet állítani a koszorún az adventi gyertyákat.

Ha már tudjuk, mi a jelentése magának az adventi koszorúnak, és mi a négy gyertya története, egészen más szemmel nézünk a saját adventi koszorúnkra is. Talán sokkal mélyebb és személyesebb lesz a kötődés ezen az adventen az ünnephez, ha nem pusztán a szépsége miatt készítjük el az adventi koszorút. Így már nem csak karácsonyi dekorációnak használjuk, és hangulatvilágításnak gyújtjuk meg a gyertyákat rajta.

Fotó: Unsplash