Prémium pihenés a Balaton partján

2024. július 10.
A lángos helyett a luxusé a főszerep a Balaton-parti LUA Resortban, ami 2022 óta a magyar tengerhez is elhozta az ötcsillagos resort-életérzést. Megnéztük, milyen a balatoni nyaralás, ha a hekket és vízibiciklit fine diningra és wellnesskezelésekre cseréljük.

Kora reggel strandra vonuló hangos családok rántott húsokkal és görögdinnyével tömött hűtőtáskákkal, a felfújható gumicsónak forró érintése a hónalj bőrén, sorban állás a lángosos előtt csöpögő fürdőruhában – valószínűleg nem tévedünk nagyot a magyar nemzet kollektív emlékezetével kapcsolatban, ha azt mondjuk, a legtöbbünk számára ilyen képeket idéz fel a balatoni nyaralás gondolata. Épp ezért soha nem jutott volna eszembe, hogy a luxuséletérzést éppen a Balaton partján keressem. Aztán eltöltöttem egy napot a balatonfüredi LUA Resortban.

Partod a parton

A LUA Resort 2022-ben nyitott meg azzal a céllal, hogy elhozzák a felnőttbarát luxust a Balaton partjára. Ezzel megjelent egy teljesen újfajta szolgáltatás, az alapvetően inkább egzotikus nyaralóhelyekhez kötött prémium turizmus és vendéglátás a legnépszerűbb belföldi nyaralóhelyen. A LUA Resort állítása ennek megfelelően az, hogy nem kell hosszú órákat utaznunk távoli szigetekre, hogy megkapjuk az exkluzív élményt, amit a vízparti luxusszállodák kínálnak – elég másfél-két órát vezetnünk hozzá. Az ötcsillagos resort helyszínéül a már eleve felkapott településnek számító Balatonfüredet választották: azon belül is az új kikötő tőszomszédságába húzták fel az impozáns, de még nem túlzóan nagy épületet. A LUA Resortban összesen 81 szoba és 14 lakosztály várja a (szigorúan felnőtt) vendégeket: a belső tereket mindenhol a modern letisztultság jegyében alakították ki, a szobák nem túl hivalkodóak, kényelmesek, a dizájnt tekintve biztonságosan egyszerű, de elegáns, neutrális stílust választottak hozzájuk. A magyar szállodák ódivatú, faberakásos esztétikáját maguk mögött hagyva már ezzel a nemzetközi trendekhez közelítenek, amivel egyszerre szolgálják ki a világlátott felső rétegek igényeit és mutatnak új utat a hazai piacon.

Persze a luxusszállodáknál még a külsőségeknél is fontosabb a szolgáltatások minősége. A LUA egyrészt a resorthoz tartozó 3000 négyzetméternyi privát partszakasszal (LUA Beach) garantálja a prémium pihenést: itt egész nap napozhatunk a kényelmes – külön a szobánkhoz tartozó – pihenőágyakon, rendelhetjük a koktélokat a beach barból, vagy napozhatunk a Balaton vizére épített lebegőstégen. A LUA strandján a Balaton egészen új arcát ismerhetjük meg a megszokott strandélményekhez képest. Ahelyett, hogy tömött strandokon kellene vadásznunk egy törölközőnyi helyet az árnyékban, itt tényleg meghitt nyugalomban élvezhetjük a Balaton szépségét. Óriási plusz, hogy a víz közvetlen közelében egy kültéri medence is épült: bár logikus lenne azt gondolni, hogy a balatoni nyaralás lényege, hogy a Balatonban fürödhessünk, őszintén szólva nagyon kevés dolog kellemesebb, mint egy medencében hűsölni közvetlenül a Balaton partján. Ez biztos megosztó, vagy egyenesen megbotránkoztató kijelentés, de nekem például néha több kedvem van a tökéletes hőmérsékletű, selymes vízben úszni, mint a Balatonban. Természetesen ettől függetlenül a tavat is bármikor fel lehet fedezni, akár különböző vízi járművekkel is: a LUA saját kölcsönzőjéből bérelhetünk magunknak SUP-ot vagy kajakot, de kipróbálhatjuk a LUA környezetkímélő elektromos hajóját is, amivel akár a közeli Tihanyt is felfedezhetjük, ha egy kicsit aktívabb pihenésre vágyunk.

Spa télen-nyáron

A másik, ami igazán különlegessé teszi a LUA Resortot, az a kiterjedt spa részleg, ahol a klasszikusok mellett, mint az élménymedence vagy a pezsgőfürdő, olyan különleges, intenzív relaxációt nyújtó élményeket is kipróbálhatunk, mint a lebegőkabin, vagyis float spa, ahol magas sókoncentrátumú vízzel töltött kétszemélyes medencében próbálhatjuk ki a holt-tengeri lebegést. Nyáron valószínűleg csak az igazán elkötelezett méregtelenítők vállalják be, de télen kötelező a szaunák látogatása: finn-, infra- és bioszauna közül válogathatunk, és persze gőzkabinban is töltődhetünk. Apropó tél: a LUA Resortot a hűvösebb hónapokban is érdemes lehet meglátogatni, ugyanis a belső spa részleg mellett külső fűtött medencéjük is van.

Én nagyon szívesen töltöttem az időt a spa részleg külső medencéjében és a parti medencében is, de a legpihentetőbb élményt egyértelműen az Omorovicza-arckezelés jelentette. A magyar luxus kozmetikai márka alapvetően a hazai termálvízre és a gyógyiszapra építette a LUA-hoz szuperül passzoló brandjét, ami nemcsak a termékekről, de a spéci masszázstechnikákról is szól. Bármelyik kezelést is válasszuk, az biztos, hogy kényeztető érintéseken keresztül szépülhet a bőrünk, miközben tényleg átadhatjuk magunkat a relaxációnak és feltöltődésnek.

Lassú brunch, fine dining és koktélozás a Balaton mellett

Az ötcsillagos szállodákban a gasztronómiai élmény legalább olyan fontos, mint a wellnessrészleg minősége – ezt a LUA Resortban annyira komolyan vették, hogy a szállodához tartozó Noon Restaurant and Lounge indulásához az ország egyik legismertebb Michelin-csillagos séfjét, Pesti Istvánt kérték fel chef consultant, vagyis tanácsadó séf pozícióra. A Platánért felelős séf kifinomult és elegáns, de nem túlzottan ceremoniális koncepciót teremtett, amelyben kiemelt szerepet kap a LUA számára egyébként is fontos tudatosság, ami alatt egyszerre értjük a környezet- és egészségtudatosságot is.  

Az előételek között olyan klasszikus prémium kedvencek között válogathatunk, mint a tatár vagy a kacsamáj (mindkettő kiváló minőségű), a főételeknél pedig szintén a kiváló alapanyagok és a felfrissített, de nem radikálisan újragondolt koncepciók kapják a főszerepet. A nemzetközi jártasságot olyan izgalmas párosítások mutatják, például a káposztás wontonnal kínált kacsamell, vagy a currys zellerpürével párosított marhapofa. Emellett vannak kicsit klasszikusabb fogások is, például az erdei gombás házi raviolival körített báránygerinc, ahol tényleg tökéletesen elkészített hús kerül a tányérunkra. 

A LUA Resort másik büszkesége a büfé jellegű reggeli, aminek tényleg semmi köze nincs a magyar szállóktól megszokott, általában elég alacsony minőségű kínálathoz.  A LUA-ban rengeteg színes, friss zöldséget és gyümölcsöt pakolhatunk a tányérunkra, emellett füstölt lazacot, makrélát és házi húskészítményeket is kóstolhatunk a rengeteg prémium péktermék mellett. Érdemes kérni egy finom kávét és ráérősen élvezni a reggelit, kihasználva a sós és édes opciókat is bőven felvonultató kínálatot.

Az étterem mellett idén friss újításnak számít a The View by LUA rooftop bár, ahol pazar koktélokat, pezsgőket és snackételeket választhatunk, esténként pedig akutsztikus koncerteket és DJ-szetteket is hallgathatunk.

És most beszéljünk az elefántról a szobában: a LUA Resort ötcsillagos szálloda, ráadásul a Balaton partján, ennek megfelelően nem egy olcsó hely. De valljuk be, a Balaton alapvetően is nagyon drága – sok strandon már 4000 forintra rúg a belépő ára, bent pedig szintén elég húzós összegekért vásárolhatjuk meg a gyakran pocsék minőségű strandételeket. A LUA Resort szuper választás, ha szeretnénk egy tényleg exkluzív élményt, ha élvezni akarjuk azt a különleges odafigyelést, amit a prémium szálláshelyek nyújtanak, és ha szeretnénk, hogy a pihenésünk a legapróbb részletekig – az ételektől kezdve a környezeten át az élményekig – tényleg tökéletes legyen.