Irina Bokova, ismét az UNESCO élén

2013. október 18.
Újraválasztották Irina Bokovát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) főigazgatójának.


A párizsi székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a bolgár főigazgató a végrehajtó tanács pénteki esti ülésén tartott szavazásnak már az első fordulójában megszerezte a megválasztásához szükséges elegendő voksot: Bokovára az 58 delegált közül 38-an szavaztak. Kihívóit, Rachad Farah, Dzsibuti párizsi nagykövetét 13-an, Joseph Maila francia-libanoni egyetemi tanárt pedig 6-an támogatták.

A jelenlegi főigazgatónak legalább harminc voksra volt szüksége az újraválasztásához. Az angolul, spanyolul és franciául kiválóan beszélő 61 éves főigazgató Moszkvában végzett karrierdiplomata, korábban hazája ENSZ-képviseletén is dolgozott. Négy évvel ezelőtti megválasztása előtt a Bolgár Szocialista Párt egyik legnépszerűbb politikusaként 2005 óta Bulgária párizsi nagykövetségét és UNESCO képviseletét vezetette.

Moszkva után Bokova az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, majd külügyminiszter-helyettesként hazája uniós csatlakozásának egyik legfőbb előkészítője volt 1995 és 1997 között. A külügyminiszteri posztot 1996 november és 1997 február között töltötte be.

A mindig mosolygós, nyitott és szerénységéről ismert bolgár nő két gyermek anyja.