Módszerek, amivel boldoggá tehetjük az irodai munkát

2014. március 25.
Állítsd minden érzékszervedet a sikeres munka szolgálatába! Ezekkel az egyszerű praktikákkal nem csak hatékonyabbá, de kellemesebbé is teheted a munkával töltött órákat.

Nem nagy újdonság, hogy a megfelelő munkahelyi környezet inspirálóan hat kreativitásunkra, javítja teljesítményünket. Talán nem is tudjuk, hogy sokszor elég néhány apróság, amivel hozzájárulhatunk, hogy jó közérzettel, motiváltan töltsük a zsibbasztó munkaórákat. A mashable.com több, különböző kutatás alapján állította össze ezt az útmutatót, sorra véve mind az öt érzékszervünket, mindegyikhez néhány jó tanácsot fűzve, hogy kreatívak és jókedvűek maradhassunk munkahelyünkön.

Látás

Mindenképpen kék, vagy zöld színűre fessük irodánk falait. Kutatások szerint egy kék szobában kétszer több sikeres ötlet születik, mint mondjuk egy pirosban, mivel a kék színről olyasmikre asszociálunk, mint az ég, vagy az óceán, amik a szabadság és nyugalom érzetét keltik bennünk. De a zöld fal is jó megoldásnak bizonyulhat, ugyanis ez a szín általában a természetre, növekedésre, fejlődésre emlékeztet minket, nem véletlen, hogy a zöld falak közt dolgozók 20%-kal jobb eredményeket értek el kreativitást mérő teszteken, mint fehér irodában dolgozó kollégáik.

A fehér ezzel szemben a legrosszabb választás, ha a munkahelyünk színeiről van szó, itt a dolgozók sokkal többet panaszkodnak fejfájásra, mint akik más színű környezetben töltik a munkaórákat. Továbbá, ha tehetjük, dolgozzunk egy tompa fényű égő mellett, itt ugyanis – az erős fénnyel szemben – nem érzünk semmiféle kényszerítő erőt a számon kérően szemünkbe világító lámpa felől, épp ellenkezőleg: a barátságos tompa fény ösztönzőleg hat kreativitásunkra.

Hallás

Hallgassunk olyan zenét, amely inspirálja kreativitásunkat. Szerencsére ez nagyon sokféle lehet, azoknak sem kell megijedniük, akik nem kedvelik a klasszikus dallamokat, ugyanis az útmutató szerint a reggae, a jazz, sőt, a rock és a punk zene is segíthet munkahelyi teljesítményünk növeléséhez. Rossz hír viszont, hogy a disco és a slágerlistás pop dalok hallgatása mellett nem tudunk annyira eredményes munkát végezni. Arra is figyeljünk, hogy – bár a kellemes háttérzaj megnyugtató lehet – ha valaki a munkahelyünkön megüti a 85 decibelt, mindenképpen intsük csendre, mert ez a hangerő már blokkolja a kreatív energiáinkat. A kollégánk is biztosan meg fogja ezt érteni.

Ízlelés

Az útmutatónak egyetlen, de korántsem egyszerűen végrehajtható javaslata van az ízlelésre vonatkozóan: igyunk kávét, méghozzá koffeinmenteset, de közben próbáljuk meg elhitetni agyunkkal, hogy az mégis csak koffeines. A túl sok koffein nem tesz jót az agyműködésnek, de a koffeinmentes kávé működhet placebóként, így a káros hatások nélkül is gyorsabban tudunk dolgozni. Nem mellesleg, aki ezt sikeresen végrehajtja, az egyúttal a tudatos autoszuggesztió területén is nagy eredményeket ér el.

Szaglás

Legyen az irodánknak valamilyen jól meghatározható illata. Mindegy hogy milyen, csak ne olyan, mint a hálószobánknak, mert arról az alvásra fogunk asszociálni.

Érintés

Bizonyára sokan fognak örülni ennek a tanácsnak: ha videojátékokkal szakítjuk meg a munkaórákat, inspiráltabbnak és kreatívabbnak érezzük majd magunkat utána. Persze csak mértékkel! A konzervatívabb felfogásúaknak pedig ott a jól ismert stressz labda, szigorúan bal kézben tartva, hiszen így a jobb agyféltekét aktivizálhatjuk, ami az absztrakt gondolkodásért és a képzelőerőért felelős.