Tíz hasznos tipp ebédidőre

2013. október 20.
Mielőtt megint csak gyorsan legyűrnénk egy szendvicset a monitor előtt, érdemes átfutni, milyen hasznosan is telhet az ebédidő.

Az ebédidőt érdemes komolyabban venni, és valóban pihenésre, feltöltődésre használni. Bizonyos elfoglaltságok ráadásul a nap hátralévő részére is jó hatással vannak, produktívabbá tesznek – írja a Huffington Post szakértőkre és sikeres emberek tapasztalataira hivatkozva.

1. Mozdulj el a megszokott helyedről! Egyre több kutatás igazolja, hogy nem szabad hosszú órákig egy helyben ülni, mert a folyamatos ülés számos kellemetlen tünetet okozhat. Már az is segít, ha sétálunk egyet az irodán belül.

2. Menj ki a szabadba! Egy séta a parkban frissítő hatású lehet. A Michigani Egyetem kutatói megállapították, hogy a szabadban töltött idő meghozza a gyümölcsét: a következő pár órában jobban tudunk koncentrálni és a memóriánk is jobban működik.

3. Mozogj! „A napi futás után sokkal több energiám lesz délután és jobban vág az agyam” – írta a Forbes magazinban megjelent cikkében Steve Cooper, a Hitched Magazine főszerkesztője, aki mindennap fut ebédidőben.

4. Olvass! Olvass, nézz meg pár videót, fogadj be minél több olyan információt, ami eltér a napi munkádtól.

5. Tartsd a diétádat! Egy kutatás szerint – a Business News Daily szerint – azok teljesítenek jobban a nap hátralévő részében, akik nem szegik meg a diétájukat, és egészségesen étkeznek a munkanapokon is.

6. Ne edd túl magad! Inkább együnk picivel kevesebbet annál, mint amikor már teljesen jóllakottnak érezzük magunkat. Ha túlesszük magunkat, beáll a jól ismert „kaja kóma”, amitől még nehezebb felvenni a munka fonalát.

7. Ebédelj a kollégákkal! Az ebédidő nagyon jó lehetőség arra, hogy egy tágabb körrel is megismerkedjünk a munkahelyünkön.

8. Néha ebédelj azzal, akit nem kedvelsz! Richard Branson, a Virgin Atlantic légitársaság alapítója szerint az ebédidő arra is jó, hogy egy asztalhoz üljön a riválisával. „Évekkel ezelőtt a British Airways komoly erőfeszítéseket tett, hogy kiszorítson minket a piacról. Egy bírósági ügy után felhívtam Sir Colin Marshallt, aki irányította a légitársaságot, és elhívtam ebédelni. Jót ebédeltünk a londoni házamban, összebarátkoztunk és elástuk a csatabárdot.”

9. Hallgass zenét! A zenehallgatás elvonja a figyelmünket, ellazít testileg és mentálisan is. Az eredmény: lazább izmok és alacsonyabb stressz-szint.

10. Dőlj le, aludj fél órát! Tudjuk, hogy csak kevesen engedhetik meg maguknak, és csak ritkán, de amikor tehetitek, aludjatok fél órát napközben – utána jóval több energiánk lesz a többi teendőhöz. Nem véletlen, hogy Arianna Huffington pihenőszobákat is kialakíttatott a Huffington Post szerkesztőségében.