Így utazunk mi: hosszú hétvége Krakkóban

2019. augusztus 01.
Tökéletes úti cél akár egy hosszú hétvégéhez is a gyönyörű lengyel város.

Autóval Budapestről néhány óra alatt könnyen megközelíthető Lengyelország második legnépesebb városa, a korábbi főváros, Krakkó. Budapesthez hasonlóan Krakkót is átszeli egy nagy folyó, a Visztula, aminek a partjára jó időben előszeretettel kitelepednek a helyiek (illetve a turisták), esténként pedig a Vár fényei és a naplemente is színesre festik a vizét. Ha jól tudom, Krakkó időjárása néhány fokkal hűvösebb, mint a mi fővárosunké, ezért különösebb habozás nélkül, nagy örömmel hagytam el július legvégén a perzselő budapesti kánikulát – akár csak néhány nap erejéig is. Ráadásul sokkal jobban szeretek többször, rövidebb időre elutazni.

Krakkónak gyönyörű történelmi belvárosa, központja van, így a centrumot megcélozva különösebb előzetes tervezés és szervezés nélkül is rengeteg reneszánsz, barokk és gótikus épületet csodálhatunk meg, ráadásul gyalog is kényelmesen bejárhatóak a fő nevezetességek. Ezek közül az egyik legfontosabb persze a Zsidónegyed, a Kazimierz és a Wavel, vagyis a vár: itt található például a Királyi Palota, és a Waveli Székesegyház. A várból persze remek kilátás nyílik szinte az egész városra, annak aljában pedig található egy sárkány-szobor, amely időnként tüzet is okád – a gyerekek legnagyobb örömére. Semmiképpen nem érdemes kihagyni a főteret, vagyis a Ryneket, hiszen itt láthatjuk a városháza tornya mellett például a Mária-templomot és a Szent Adalbert-templomot – nézzük meg ezeket, amíg elmajszolunk egy perecet! A főtéren található a Posztócsarnok is, ahol elveszhetünk a kézművesek portékáiban és innen indulnak a díszes városnéző lovaskocsik is. Sok park is van Krakkóban, ahol megpihenhetünk a városnézés fáradalmaiban és elbújhatunk egy kicsit a nyári meleg elől.

Nem is én lettem volna, ha legalább egy divattal és öltözködéssel kapcsolatos kiállítást nem nézek meg. Ottlétemkor a Manggha-házban (ez a Japán Művészet és Technológia Múzeuma) egy lenyűgöző kiállítás – a Kodomo no Kimono – volt látható gyerekkimonókról egészen az 1600-as évektől napjainkig egy magángyűjtő, Kazuko Nakano impozáns gyűjteményéből – nem volt kérdés, hogy ott a helyem! Ha pedig egy kicsit eltávolodnánk a város nyüzsgő zajától és a hömpölygő turistaáradattól, akkor ideális választás lehet a Jagelló Egyetem gyönyörű botanikus kertje. Ha megéheznénk, akkor Krakkóban rengeteg – a legkülönbözőbb nemzetiségek konyháit felsorakoztató – étterem, újhullámos kávézó és cukrászda közül választhatunk. A többnyire szláv hatást tükröző lengyel konyha jellegzetessége az isteni céklaleves, a (sertés)hús, a káposzta és a különböző gombócok, vagyis a pirog – lépjünk ki bátran a komfortzónánkból és kóstoljuk végig ezeket!

Ha csak néhány napra kiszakadnánk a hétköznapokból (és a nyári-őszi-tavaszi Budapestről), akkor mindenképpen ajánlom Krakkót!

Még több kedvcsináló képért kattints a galériára!

6 fotó megtekintése