Az őszi-téli időszakban sokaknak megjön a kedve egy kis sütögetéshez, ha azonban mégis időt spórolnánk, nyúljunk bátran a leveles tésztához. Ezt változatosan tölthetjük édes és sós töltelékekkel, de a legjobb, ha kombináljuk a kettőt, például úgy, hogy a sós kecsesajtot édes almával párosítjuk! Az alábbi recept tényleg szupergyorsan elkészül, mégis látványos vendégváró lehet, vagy egy könnyed salátával kísérve akár finom őszies vacsora is!
Hozzávalók:
A kosárkákhoz:
- 5 ek (75 gramm) sózatlan vaj
- 1 közepes hagyma vékony szeletekre vágva
- 1/2 szál rozmaring felaprítva
- 2 lap leveles tészta
- egy kevés finomliszt
- 1 tojás felverve
A sajtos feltéthez:
- 200 gramm kecskesajt
- 1 ek friss citromlé
- só és bors
- 4 édesebb alma meghámozva, kimagozva és felszeletelve
- 4 evőkanál méz
Elkészítés:
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
- Egy serpenyőben olvasszuk meg a vaj felét, adjuk hozzá a hagymát és a rozmaringot és úgy 5 percig pirítsuk őket! Ha kész, vegyük le a tűzről és tegyük félre!
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát majd kiszúró segítségével vágjunk belőle kábé 20 kis körlapot. Helyezzünk el 10 darabot a tepsibe! A maradék 10 lapból egy kisebb kiszúróval vágjunk ki egy kisebb kört, tegyük félre, a megmaradt körívből pedig formáljunk kis peremet – rögzítsük a körlapokra a felvert tojás segítségével. Helyezzük a kosárkákat hűtőbe 15 percre!
- A töltelékhez keverjük össze a kecsesajtot és a citromlevet, ízesítsük sóval és borssal. Kanalazzunk belőle a tésztakosárkák közepére, majd rakjuk a tetejére almaszeleteket.
- Olvasszuk fel a maradék vajat és kenjük be vele a kosárkákat, majd 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára. Mikor elkészültek, locsoljuk meg egy kevés mézzel, melegen tálaljuk!
PureWow