A leggazdagabb őszi krumplileves

2019. október 24.
Bacon, cheddar sajt és újhagyma is kerül ebbe a laktató, karakteres ízű krumplilevesbe – tökéletes vacsora egy hideg őszi estére!

A „baked potato”, vagyis a sütőben sütött, mindenféle jóval megtöltött-megpakolt krumpli ihlette az alábbi levest, szóval itt ne a szegények eledelének titulált vizes verzióra számítsunk, hanem igazán laktató, gazdag ízű ételre. A cheddar sajt és a bacon igazán karakteressé teszik, a tejföl pedig az állagot krémesíti. Melengető őszi vacsorának tökéletes!

Hozzávalók:

  • 6 szelet bacon
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kg krumpli meghámozva, kockákra vágva (a nagyobb darab krumplihéjakat tartsuk meg)
  • 6 csésze zsíros tej
  • só és bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/8 tk cayenne bors
  • 3/4 csésze tejföl (és még több a tálaláshoz)
  • 3/4 csésze frissen reszelt cheddar sajt (és még több a tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb edényben (amiben a levest fogjuk főzni) pirítsuk meg a baconszeleteket, majd emeljük ki őket és itassuk le papírtörlőn.
  2. A bacon zsírjában (ha nem elég, adjunk hozzá egy kevés vajat) pirítsuk az újhagymát és a fokhagymát 2-3 percig, gyakori kevergetés mellett vigyázva, hogy ne égessük meg. Adjuk hozzá a krumplit, a tejet és 2 teáskanál sót, majd közepes lángon főzzük. Ha felforrt a leves, csavarjuk le és főzzük, míg a krumpli megpuhul.
  3. A félretett krumplihéjat olívaolajon pirítsuk ropogósra és aranybarnára néhány perc alatt. Szórjuk meg sóval, borssal, cayenne borssal, kicsit törjük össze és tegyük félre.
  4. Ha megpuhult a krumpli, vegyük le a levest a tűzről és botmixerrel krémesítsük. Ha megfelelő állagot kaptunk, keverjük bele a cheddart és a tejfölt, ízlés szerint ízesítsük tovább sóval és borssal!
  5. Tálaljuk morzsolt baconnel, extra tejföllel és cheddar sajttal, de az újhagyma zöld részéből is szórhatunk rá díszítést! Halmozzuk rá a megpirított krumplihéjat is!

 

NYTCooking