Nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki ne szeresse a palacsintát, azt viszont annál könnyebb, hogy valaki rühelli kisütögetni a vékony, könnyen foszló és állandó forgatásra szoruló lapokat. Az alábbi recept egy tepsis verzióval orvosolja a problémát, így tényleg villámgyorsan elkészülhet a palacsintánk – ráadásul a módszert továbbfejlesztve ízlés szerint összesüthetjük gyümölcsökkel, krémekkel, magvakkal is!
Hozzávalók:
- 3 ek sózatlan vaj megpuhítva + 8 ek (kábé 115 gramm) sózatlan vaj lehűtve, kockákra vágva
- 360 ml író hidegen
- 360 ml zsíros tej hidegen
- 380 gramm finomliszt
- 50 gramm kristálycukor
- 1 ek sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 3/4 tk só
- 120 gramm mini csokidarabka
- tálaláshoz juharszirup (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, 1 ek puhított vajjal kenjünk ki egy közepes tepsit és rakjunk bele sütőpapírt!
- Egy nagyobb mérőpohárban keverjük össze az írót és a tejet – tegyük félre!
- A lisztet, a cukrot, a sütőpapírt, a szódabikarbónát és a sót keverjük alaposan össze, majd szórjuk rájuk a hűtött vajkockákat és robotgépben vagy géppel dolgozzuk össze, míg viszonylag homogén masszát kapunk, de még láthatóak maradnak borsószem méretű vajdarabkák!
- Adjuk a keverékhez a tejes folyadékot és alaposan keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig pihenni a tésztát! Addig a tepsit tegyük az előmelegített sütőbe és hagyjuk felmelegedni, majd a meleg tepsibe dobjuk bele a maradék 2 ek puha vajat, olvasszuk fel és kivéve oszlassuk el benne egyenletesen!
- Gyorsan keverjük át a kissé megkelt tésztát és öntsük a tepsi közepére, majd óvatosan oszlassuk el benne. Szórjunk rá csokidarabokat, majd tegyük be sülni 13-15 percre! Akkor jó, amikor a teteje már aranybarna!
- A meleg palacsintát vágjuk kockára és öntözzük meg juharsziruppal, vagy kínáljuk gyümölcsökkel, krémekkel ízlés szerint!
NYT Cooking