Az utcai ételárusításnak nagy hagyományai vannak Szingapúrban, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy 114 utcai árusközpont található a városállam különböző pontjain. Nem is jöhetett volna jobbkor az UNESCO kitüntetése, hiszen a koronavírus-járvány jelentős károkat okozott a nagy múltú éttermek körében is, így a védelem, amit a világörökségi státusz jelent, felbecsülhetetlen értékű számukra.
„Az utcai árusok központjai a kínai, indiai és maláj különlegességek mesevilágai” – mondta 2017-ben Szingapúr streetfood-ínyencségeiről Anthony Bourdain séf is. Elismerő szavai hozzájárultak ahhoz, hogy a világ még jobban felfigyeljen és tisztelje a szingapúri utcai árusok fogásait. 2019-ben például az 58 szingapúri étterem közül, amely megkapta a Michelin Bib Gourmand kitüntetését, 33 utcai árus volt. Sőt, több streetfood hely rendelkezik Michelin-csillaggal is.
Ezek után nem meglepő, hogy Szingapúrban ehetjük a legolcsóbb Michelin-csillagos ételeket a világon.
Az első Michelin-csillagos utcai árus Szingapúrban Liao Fan Hawker Chan étterme lett a kínai városrészben, 2016-ban. Itt három szingapúri dollárért (körülbelül 700 forint) kóstolhatjuk meg Chan mester szójaszószos-csirkés rizsét, csak lélekben készüljünk fel az étterem előtt kígyózó sorra, ha egyszer újra utazhatunk.
Olvastad már?
Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash