Utazz lélekben az ünnepek között a legjobb filmekkel

2020. december 17.
Bár a precíz díszlettervezőknek és a számítógépes grafika fejlődésének köszönhetően a legpazarabb környezetet is meg lehet idézni egy filmstúdióban, a rendezők még most is sokszor választják a világ különböző vidékeit történetük hátteréül. Válogatásunkba olyan közelmúltbeli filmek kerültek be, amelyek a zseniális sztorin túl festői tájakra is elrepítenek – teljes biztonságban, a nappalink kényelmében.

Korzika: A szenvedélyek szigete

„Amikor ilyet látok, azt mondom, nem vagyunk normálisak, hogy Párizsban élünk” – állítja a Laurent (Vincent Cassel) az Egy őrült pillanat legelején, miután a kompról legördülve és Korzika kacskaringós, sziklák övezte útjain megtesznek pár kilométert, és megérkeznek legjobb barátjának a kőházába, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Földközi-tengerre és a sziget hegyvonulataira. A villán a két férfi és tinédzser lányaik osztoznak a következő napokban. Aki látta az 1977-es, azonos című filmet, tudhatja, hogy az idilli nyaralást tönkreteszi az az őrült pillanat, amikor Laurent és barátjának lánya egymáséi lesznek. A francia sziget szépségét a romantikus vígjáték leginkább csak a kristálytiszta vízzel és a hatalmas homokos strandokkal támasztja alá, de feltűnhet, hogy a főszereplők reggelire szívesen fogyasztják Korzika kivételes termékét, a mézet. A vakációzni érkezőknek persze a helyi gesztenyét, olívát és brocciu sajtot sem szabad kihagyni két középkori város felfedezése között.

Lombardia: Reneszánsz elegancia

Térben, időben is utazunk: 1983-ban játszódik az Oscar-díjas Szólíts a neveden, amely egy gyönyörű, fülledt nyár történetét meséli el. Szépek a főszereplők (Timothée Chalamet és Armie Hammer) és szemet gyönyörködtető az olasz vidék is, amely szinte minden jelenetben jól kivehető. Észak-Olaszországban, Crema, Moscazzano és Bergamo környékén vagyunk. A 17 éves amerikai Elio minden nyarat itt tölt szüleivel, most pedig csatlakozik hozzájuk művészettörténész apjának tanítványa, Oliver. A fiú és a férfi törékeny érzéseket kezd egymás iránt táplálni, miközben biciklivel bejárják a vidéket és megvitatják a lét legsürgetőbb kérdéseit. Nyári otthonuk, a 17. századi Villa Albergoni nem látogatható, ám a legközelebbi város – Crema, a rendező, Luca Guadagnino lakhelye – macskaköves utcáin érdemes elveszni nekünk is. Gótikus katedrálisa, mesebeli terei és apró kávézói láttán még inkább arra vágyunk, hogy a koronavírus első hulláma által leginkább sújtott Lombardiában minden visszaálljon a régi kerékvágásba. 

Szingapúr: Virágzó városállam

Két évvel ezelőtt óriási szenzáció volt a Kőgazdag ázsiaiak című film, amely az azonos című bestseller alapján készült. Nemcsak azért, mert húsz év után ez volt az első kizárólag ázsiai szereplőkkel forgatott amerikai produkció, hanem mert napjaink legszebben fényképezett, legviccesebb romantikus komédiája. A kínai–amerikai Rachel Chu (Constance Wu) és a kőgazdag szingapúri Nick Young (Henry Golding) love storyja az ázsiai városállam csodásabbnál csodásabb pontjain játszódik – a kertekkel tarkított Changi reptértől a Szingapúr nemzeti jelképéről, az oroszlánfejű és haltestű teremtményről elnevezett Merlion Parkon át a gótikus stílusú Chijmes műemlék épületig, amely éttermeknek és egy kápolnának is helyet ad. A legkáprázatosabb helyszín azonban a Gardens by the Bay botanikus kert, amely több mint másfél millió növény otthona, szuperfáknak nevezett építményei pedig esténként fényárba borulnak. Mert a trópusok New Yorkja nem csak felhőkarcolókból áll!

Pacific Crest Trail: A legek útja

„Elindulok a Pacific Crest Trailen. Innen a mexikói határtól Kanadáig tart, most három hónapig túrázni fogok” – kezdi Cheryl (Reese Witherspoon), majd belevág a több mint 1500 kilométeres útjába. A fiatal nő még sosem kirándult, de úgy érzi, minél messzebb kell kerülnie régi, elrontott életétől, még akkor is, ha forrósággal, faggyal és magánnyal is kénytelen szembenézni. Az igaz történetet elmesélő drámát az Egyesült Államok nyugati partvonalának olyan vadregényes tájain forgatták, hogy a stáb felszerelését volt, hogy ló- és szamárháton tudták csak eljuttatni A-ból B-be. A hét nemzeti parkon átívelő, átlagosan hat-kilenc hónap alatt teljesíthető túraútvonalból a Vadon – sokszor madártávlatból is – megmutatja a kopár, sziklás Mojave-sivatagot, a hófödte Sierra Nevadát, az örökzöldekkel körülvett, mélykék Kráter-tavat, amely a Mazama tűzhányó beomlásakor alakult ki, és a Washington államot Oregonnal összekötő Istenek hídját, ahol Cheryl rájön, elég messzire jutott.

Dzsaipúr: A rózsaszín város

Dzsaipur labirintusszerű bazárok, fényűző paloták és megannyi történelmi emlékmű otthona, vagyis India legjava – nem véletlenül lett ez a nagyváros a Marigold Hotel idősödő angol szállóvendégeinek is az új lakhelye. Míg a Keleti nyugalom második részében a suta szállodavezető, Sonny (Dev Patel) egy új hotel megnyitásával bajlódik, még jobban megismerhetjük nemcsak a világörökség részének választott Dzsaipurt, de Rádzsásztán állam több látnivalóját is – nyugdíjas tempóban. A rózsaszínűre festett épületek között haladva elkísérhetjük textilbeszerző útjára Evelynt (Judi Dench), felmérhetjük a phool mandi (virágpiac) kínálatát, majd elámulhatunk a több mint 1200 éves Chand Baori lépcsőkút láttán, amelynek cikcakkban futó 3500 lépcsőfoka évszázadokon át az esővizet gyűjtötte. A második Marigold Hotel a valóságban a Pearl Palace Hotel, amelyet 2015-ben a TripAdvisor felhasználói India legromantikusabb szállodájának választottak.

New Orleans: Dél Hollywood

Egy kifinomult afroamerikai zongorista (Mahershala Ali) 1962-ben felbérel egy faragatlan olasz–amerikai kidobót (Viggo Mortensen), hogy legyen a sofőrje – és védelmezője –, amíg a déli államokban turnézik. Ott, ahol a helyiek nem szívesen látják a színes bőrűeket. A Zöld könyv tehát egy road movie, és mint olyan, New Yorktól Pennsylvanián és Memphisen át New Orleansig sok helyre elvisz. A stábnak mégsem kellett fél Amerikát keresztülszelnie, mert egy nap kivételével végig
Louisiana államban forgattak – New Orleansnak a francia, a spanyol, az őslakos amerikai és az afrikai kultúrák olvasztótégelyeként ugyanis ezer arca van. A francia negyed dzsesszbárjaiban nappal is éjszakai élet zajlik, a Garden District 19. századi, előkelő kúriái ékes példái a gyarmati építészetnek, míg az egykor raktárokat tömörítő Warehouse District a kortárs művészetek fellegvára. A város határaiban tölgyfasorok mutatják az utat az ültetvényes házakhoz, a rabszolgaság egykori színtereihez.

A cikk a szeptemberi Marie Claire Travel mellékletében jelent meg.

Olvass tovább!