A koppenhágai Natural Material Studio a legendás Noma étteremmel és Esben Kaldahl keramikussal összefogva alkotta meg legújabb, Shellware elnevezésű kollekcióját, ami az élelmiszeriparban használt kagylóhéjakból készült.
A fine dining Noma híres arról, hogy helyi, válogatott alapanyagokat használ – ők adják a kagylóhéjakat, amiket aztán egy speciális eljárással felforrósítanak, porrá őrölnek, és formázható masszává kevernek. Az eljárás azon az elven alapszik, hogy a kalcium-karbonát-alapú kagylóhéj hevítés során kalcium-oxiddá válik, így olyan alapanyagot kapunk, ami hasonlít a kínai vázákhoz használatos csontőrleményhez.
A kerámiák kialakításában visszaköszönnek a tengeri életvilág formái és textúrái: korallokat, rákpáncélt és más apró tengeri élőlényeket is megidéz a nem mindennapi kollekció.
Forrás: Dezeen