Az uborka B-, C-vitamint, szilíciumot, káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, ezeknek köszönhetően normalizálja a vérnyomást, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintjét, hidratálja, lúgosítja a szervezetet, rákmegelőző hatású, külsőleg pedig kiváló bőr- és szemápoló, valamint gyulladáscsökkentő.
Legjobb persze nyersen és hámozatlanul fogyasztani, mivel márcsak magában a héjában annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát fedezi. Nem csak a kozmetikai cégek egyik kedvenc alapanyaga, kedvenc házi szépségápolási praktikánknak is egyik fontos összetevője az uborka. Elhalványítja a szemkörnyéki ráncokat és a puffadást, késlelteti a ráncosodást, élénkíti a fakó bőrt -, de az uborka hatásai ennél lényegesen összetettebbek. Nézzük tehát, mire jó és milyen ételekhez, italokhoz elengedhetetlen hozzávaló.
Mi van benne?
Az USDA National Nutrient Database szerint, 120 gr hámozatlan uborka, mintegy 95 százalék vizet, 16 kalóriát, 0,8 gr fehérjét, 0,2 gr zsírt és 2,9 gr szénhidrátot tartalmaz. Alacsony a cukortartalma, ugyanakkor kifejezetten gazdag K-, C-, és B-vitaminban.
Milyen szépségápolási trükkök, egészségügyi hatások kapcsolhatók az uborkához?
Zsíros, pattanásos bőrre kiváló pakolásként. A lereszelt uborkát 1 evőkanál joghurttal összekeverünk, és pakolásként alkalmazzuk heti 2x 15-20 percig. Pórusösszehúzó, fertőtlenítő,feszesítő, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása mellett normalizálja a faggyútermelődést és lehámlasztja az elhalt hámsejteket. Napégett, irritált bőr esetén is ugyanígy járhatunk el, de a joghurtot tejföllel helyettesítsük. Rendkívül gyorsan hűsíti, megnyugtatja és hidratálja a sérült bőrt.
Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amelyre a szervezetnek szüksége van egy nap, ezért uborkás hajpakolást is készíthetünk a szebb hajkoronáért. Uborkaléből könnyebb elkészíteni: két evőkanállal keverj hozzá két tojás sárgáját, 1 kávéskanál mézet, 1 evőkanál ricinusolajat, majd ezzel a masszával alaposan kend be a fejbőrödet. Kitűnő hajnövekedést elősegítő és hajhagymát tápláló pakolás.
Az uborkás arcpakoláshoz keverj össze 2 evőkanál uborkalevet 2 evőkanál tejszínnel, majd mártsd a vattalapokat ebbe a keverékbe, és végül helyezd őket az előzőleg megtisztított arc- és nyakbőrödre. Felhasználhatod az uborka lágyabb belsejét az arcod, a nyakad és a dekoltázsod masszírozására is, egyszerűen végezz velük körkörös mozdulatokat.
Segíti az emésztést és a fogyást.
Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, gazdag rostokban, levesekhezés salátákhoz pedig kiváló. Mivel az uborka 90 százalékban vízből tevődik össze, így jobb fogyókúrás zöldséget nem is lehet elképzelni.
Kedvenc fogásaink
Ha eddig nem rajongtál az uborkáért, itt az alkalom, hogy megszeresd. Az egyik legkedveltebb fogás a finomra reszelt uborkából, fokhagymából és sűrű joghurtból, valamint fűszerekből készülő előétel a görög tzatziki, amely szinte kötelező fogásnak számít a gyros mellé, de az indiai konyha népszerű mártogatói, a raiták között is akad olyan, amelynek egyik összetevője az uborka.
A hideg uborkalevesek nem csak a kánikulában esnek jól. Mindenképp érdemes megkóstolni a kovászos uborkából, friss zöldfűszerekkel készült hideg krémlevest, de a kapros uborkaleves is mennyei. Japánban természetesen a sushi a legnépszerűbb étel, melyet gyakran megtöltenek vékony uborkacsíkokkal.
Különleges receptjeink: Gazpacho leves Barcelonából, kefires-almás kovászos uborkaleves, tejszínnelpárolt uborkasaláta kerti zsázsával, görög saláta sült paprikával. Az uborka az új citrom, azért, mert tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, az íze csodásanharmonizál az édes ízekkel, frissességet ad minden italnak, valamint klasszikus limonádé alapanyag. Egyáltalán nem furcsa összetevő édes italokban, sőt, semleges, és szintén nagyon friss, egészségesízvilágot ad.
Amit mindenképp ki kell próbálnod: Uborkás limonádé, Cucumber fizz (vodkás-uborkáskoktél), Cointreau Fizz, Gin Tonic, az uborka infúzió Ceasar koktéllal, a Moscow Mule és az Uborka Martini. Ha valami ütősebbre vágysz, az uborka fűszeres aromája a tequilával is jól harmonizál és a hőségbenigazán üdítő.