Szuperegészségesek a lila színű alapanyagok

2017. július 26.
Zöldségtálak, gyümölcsturmixok, ezerszínű nassolnivalók: 2017 egyik legpozitívabb trendje a színes élelmiszerek fogyasztása. Ezúttal nem egy újabb alaptalan hóbortról van szó, hanem tudományosan megalapozott tényről, mi szerint aminek intenzív a színe, az bizony jó eséllyel egészséges is.

A cékla egészségünkre gyakorolt jótékony hatása széles körben ismert, egyesek egyenesen a rák ellenszerét látják benne. De nem csak ez az egy gyógyító lila növény létezik! Szerencsére lassan egyre többen kezdik felfedezni a lila burgonyát, batátát, spárgát. Sőt, már lila színű brokkolit, kukoricát is találhatunk olykor-olykor a piacokon és a bioboltok polcain. A lila zöldségekkel és gyümölcsökkel érdemes közelebbről is megismerkednünk, hiszen az intenzív szín a mellett, hogy szinte eteti magát, számos kedvező tápanyagot jelez számunkra.

Miért pont a lila?
A lila szín az élelmiszerek esetében magas antioxidáns tartalomra és tápanyag-sűrűségre utal. Az antioxidánsok nem csak az öregedési folyamatok lassításáért felelősek, hanem gyulladáscsökkentő hatásúak is, mivel segítenek felvenni a harcot a vírusok és baktériumok ellen. A lila élelmiszerek jolly jokerek, ha az egészségünkről van szó. Még a szívünk egészségéért is tehetünk rendszeres fogyasztásukkal.

A lila árnyalatai
Az alapszabály: minél mélyebb lilás árnyalatú az adott élelmiszer, annál magasabb az antioxidáns tartalma, és annál sűrűbb a tápanyagtartalma. Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknak az emberek, akik szívesen és rendszeresen fogyasztanak lila színű zöldséget és gyümölcsöt, jóval kisebb eséllyel lesz magas a vérnyomásuk. Illetve más emberekkel összehasonlítva a rendszeres lila színű élelmiszert fogyasztók koleszterinszintje is alacsonyabb.

Itt az idő tehát, hogy összerakjunk egy szuperegészséges salátát káposztával, lila édesburgonyával és vadrizzsel, és turmixoljunk hozzá egy szuper smoothiet áfonyával, szederrel, fügével!

Fotó: Instagram @rainbowplantlife

Fotó: Instagram @silkdressdiet

Fotó: Instagram @ag_thefreshtable

Fotó: Instagram @friedasproduce