Isteni puha, tejben főtt, zsályás sertéskaraj

2022. július 10.
Hogyan készül a világ legpuhább és omlósabb sertéssültje? Hering András, a Nosalty főszerkesztője zsályával koronázza meg ezt az isteni receptet.

A maiale al latte egy hagyományos olasz fogás, melynek receptúrája tejben párolja a sertéshúst, ami ettől hihetetlenül puha és finom lesz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű! Lehet, hogy eddig csak borral vagy alaplével próbálkoztunk, de a tej is nagyon hatásos, hiszen a benne lévő tejsav segít megbontani a sertéshúst, így garantáltan vajpuha és omlós lesz. Igen, a tej megdermed, besűrűsödik, és így nem biztos, hogy a legvonzóbb látványt fogja nyújtani, de a sertéssült íze kárpótolni fog mindenért.

Az elkészítéshez az Emilio-Romagna régióból származó hagyományos olasz „maiale al latte” stílust választottam. Ez az olasz terület a comfort foodjairól és a rengeteg tejtermékéről ismert (itt készül például az eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezánsajt is).

Elkészítés:

A húst bőségen szórjuk meg sóval és borssal. Ha tehetjük, hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órát, de még jobb, ha előző este a hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd sütés előtt 1 órán át szobahőmérsékleten tartjuk.

Egy nagy vasserpenyőben (vagy egy vastag, széles serpenyőben) melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, vágott oldalával lefelé, és körülbelül 1 perc alatt süssük aranybarnára. Tegyük át a fokhagymát egy tányérra. A sertéshúst serpenyőben pirítsuk aranybarnára, minden oldalát 3-5 percig. Forgassuk meg, és ha szükséges, csökkentsük a hőt közepesre, hogy ne égjen meg, de minden oldala egyenletesen süljön aranybarnára. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.

Tegyük a friss zsályaleveleket, a babérlevelet, a friss rozmaringágat (és opcionálisan a két vékony csík citromhéjat) a serpenyőben maradt olajba, pirítsuk illatosra 1 percig.

Rakjuk vissza a sült sertéshúst és a fokhagymát a serpenyőbe, és öntsük rá a tejet. Ha sütőben sütjük, süssük fedetlenül, 30 percenként forgatva a sertéshúst, amíg a hús nagyon puha és könnyen átszúrható lesz, és a tej nedvességtartalma elfő, karamellizálódik, szinte krémes túróvá válik, 1,5-2 óra alatt. Ha tűzhelyen sütjük, forraljuk fel a húst a tejjel együtt, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és fedő nélkül főzzük tovább. Közben szintén többször forgassuk meg, és addig főzzük, amíg a hús átsül, a tej pedig sűrű mártássá nem változik (nagyjából 1-1,5 óra alatt). Ha van húshőmérőnk, bökjük meg a sült legvastagabb részén, ideális esetben 63 fokot kell mutatnia.

Egy kanál segítségével távolítsuk el a zsírosabb és a túrósabb részt a mártásról, vegyük ki a zsályát és a citromhéjat. Kóstoljuk meg a szószt, és ízlés szerint sózzuk. A szósz állagának sűrűnek kell lennie, az sem baj, ha kissé csomós tejszószt kapunk. Ha simább mártást szeretnénk, akkor szűrjük át egy finom szemű konyhai szűrőn vagy szitán, majd turmixgépben homogenizáljuk.

A húst szeleteljük fel, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a besűrűsödött tejszószt. Ha szeretjük, mellé helyezhetjük a sült fokhagymát is. Szórhatunk rá friss petrezselymet is!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Készítsd el ezt is!