Ha egy kifejezetten nem mindennapi és koránt sem unalomig ismételt, elegánsabb-különlegesebb karácsonyi húsételre gondolunk a töltött pulykán túl, akkor a kacsacomb ugrik be legtöbbünknek. Süthetjük csupán sóval és borssal sütőben, lehet narancsosan ünnepélyes, de konfitálhatjuk is – most az utóbbi elkészítéséhez hoztam egy útmutatót nektek.
Bár a konfitált kacsacombok elkészítése időigényes, cserébe nem igényel bonyolult konyhai manővereket. Ne sajnáljátok a zsiradékot (nélküle nem is fog működni), süssétek lassan, sok türelemmel, mert a végeredmény minden percet megér!
Tudtad?
A kacsának jóval lágyabb, zsírosabb bőre van a csirkéhez képest, ami hatalmas előny sütés közben: hő hatására a zsír lassan kiolvad, ami átjárja a vörös húst, a megfelelő sütési hőmérséklettel és technológiával pedig tökéletesen omlósra, szaftosra készül.
Elkészítés:
A kacsacombokat alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róluk a tollakat és tokokat.
A megtisztított combok minden oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, ízlés szerint borsozzuk. Bőrével lefelé egy tálba fektetjük őket, és letakarva (vagy befóliázva) egy éjszakára (vagy a legjobb 24 órára) hűtőbe tesszük pihenni. Ezt a fázist semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen a sónak kiemelt szerepe van abban, hogy „megdolgozza” a kacsacombok rostjait, ezáltal pedig sokkal puhább, omlósabb végeredményt kapunk.
Másnap a kacsacombokról lesöpörjük vagy finoman letörölgetjük a felesleges sót, és bőrrel felfelé tepsibe sorakoztatjuk őket.
A libazsírt lassan megmelegítjük, majd ráöntjük a combokra úgy, hogy teljesen ellepje őket.
A combok mellé/közé helyezzük a kakukkfű- és rozmaringágakat, a félbe vágott fokhagymafejet, a babérleveleket.
Ezután mehet a 100 fokra előmelegített sütőbe, majd minimum 4 órán át süssük, amíg puha nem lesz.
A ropogós külsőért sütés után helyezzük át őket egy serpenyőbe, majd bőrével lefelé süssük ropogósra a kacsacombok bőrös felét.
A tepsiben maradt zsiradékot semmiképpen ne dobjuk ki: öntsük csatos- vagy dunsztosüvegbe, felhasználható későbbi sütéshez vagy akár kenyérre kenve is.