Anyák napi reggeli: friss spenóttal kombinált leveles tészta

2014. április 30.
Mai posztjában ízHUSZÁR megmutatja, hogy a készen kapható leveles tészta nem tartozik a ciki kategóriába. Sőt, némi friss, tavaszi spenóttal kombinálva varázslatos meglepetés reggeli lehet akár anyák napjára is.

Egyesek ördögtől való bűnnek titulálják a készen kapható leveles tésztával való sütést. Na de most komolyan, ki az, aki csinált már valaha igazi vajas-leveles tésztát, és utána nem tett fogadalmat, hogy ő ezt soha többet nem fogja bevállalni? Nagyon macerás, pepecselős és időigényes. Csak akkor vagyok hajlandó házi gyúrásra, ha tényleg oda akarom tenni magam, és kulcsfontosságú a recept szempontjából. Más különben nyugodt szívvel leemelem a polcról, pontosabban kihalászom a mélyhűtőből. Az az általános tapasztalatom ugyanis, hogy a fagyasztott verzió (amit azért nem árt előtte egyszer-kétszer átgyúrni) jobb minőségű, mint nem mirelit társa, de itt megint időt fogunk veszíteni a kiolvasztással. Ha azonban belefér, inkább ezt válasszuk.

A leveles tészta egyaránt kiváló alap lehet édes illetve sós fogásokhoz is. E heti receptemmel ez utóbbira hoztam egy kiváló példát: friss, tavaszi spenóttal kombináltam. Látványos, egyszerű, gyors és kiváló kis meglepetés lehet anyák napja reggelére, amit akár a legkisebbekkel is elkészíthetünk.

Hozzávalók:

•   1 csomag leveles tészta
•    3 ek olívaolaj
•    400 g spenót
•    1 gerezd fokhagyma
•    snidling
•    2 dl tejszín (30%-os)
•    szerecsendió
•    só
•    fehérbors
•    2 db tojás
•    kecskesajt
•    snidling

Elkészítés

1.    A friss spenót szárát lecsipkedjük, és alaposan megmossuk a leveleket.
2.    Serpenyőben felhevítjük az olajat, és megfonnyasztjuk a spenótot. Ha összeesett, belereszeljük a fokhagymát, félretesszük, és hagyjuk picit hűlni. Amikor már langyos, alaposan kinyomkodjuk.
3.    A spenótot összekeverjük a tejszínnel, és botmixerrel pürésítjük. Fűszerezzük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd alaposan kikeverjük.
4.    A leveles tésztát kiterítjük (ha mélyhűtöttet használunk, akkor kiengedjük, átgyúrjuk és sütőpapírra tesszük), és muffinformáknak megfelelő nagyságú négyzeteket vágunk belőle. Sütőpapírral együtt a forma mélyedéseibe töltjük, beleöntjük a spenótos tölteléket, és a tetejére teszünk egy-egy kecskesajt szeletet.
5.    180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük, majd friss snidlinggel megszórva tálaljuk.