Egy klasszikus pásztorpitében minden megvan, amire egy igazi téli comfort foodban vágyunk: gazdag, telt ízű ragu, krémes krumplipürével, és hogy kicsit különlegesebb legyen a dolog, mindez egytálételként összesütve kerül a tányérunkra. Az eredeti receptben általában bárányhúst használnak, de nyugodtan helyettesíthetjük darált marhával is – viszont az ikonikus és kimondhatatlan Worcestershire szószt nem érdemes kihagyni, hiszen nagyon karakteres ízt ad az ételnek.
Bár a pásztorpitébe szerencsére jó adag zöldség is kerül, fontos tudni, hogy az ilyen comfort foodok nem igazán a diétás időszak kedvencei, és épp attól lesznek igazán finomak, ha nem sajnáljuk belőle a jó minőségű zsiradékot. Szóval kerüljön nyugodtan tejszín és a vaj a krumplipürébe, a ragu pedig legyen gazdag és szaftos – ezt a kis extra kalóriabevitelt tényleg nem fogjuk megbánni!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 4 evőkanál olívaolaj (két részletben)
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 500 gramm darált marha vagy bárány
- 1/2 csésze répa apróra vágva
- 2 szárzeller apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 teáskanál szárított petrezselyem
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt bors
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1-2 csésze marha vagy csirke alaplé
- 1/2 csésze fagyasztott borsó
A krumplihoz:
- 800 gramm krumpli
- 8 evőkanál sózatlan vaj
- 1/3 csésze zsíros tejszín
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál őrölt bors
Elkészítés:
- Egy serpenyőben olívaolajon pirítsuk le a darált húst, ízesítsük sóval és borssal, majd tegyük félre!
- Egy lábosban hevítsünk újra olívaolajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát, répát és szárzellert, alapos kevergetés mellett pirítsuk néhány percig! Reszeljük le a 4 gerezd fokhagymát és adjuk a zöldségekhez, majd dobjuk rá az előzőleg megpirított húst is!
- Adjunk 2 evőkanál paradicsompürét a húsos keverékhez, majd adjuk hozzá a zöldfűszereket és a Worcestershire-szószt is! Öntsük fel annyi alaplével, hogy ellepje!
- Egy kisebb lábosban hevítsünk fel 2 evőkanál vajat, dobjuk rá a 2 evőkanál lisztet, keverjünk sűrű, de homogén pasztát belőle, majd ezt is adjuk a ragúhoz, végül dobjuk bele a fagyasztott borsót is!
- A krumplipüréhez hámozzuk és főzzük meg a krumplikat, majd egy perc pihentetés után a vajjal és a zsíros tejszínnel törjük át és pürésítsük krémesre! Ízesítsük sóval és borssal!
- Az összeállításhoz a húsos ragut helyezzük egy tepsibe vagy kör alakú formába, majd halmozzuk rá egyenletesen a krumplipürét! Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig, míg a krumpli kissé megbarnul, majd hagyjuk 15 percet hűlni. Melegen tálaljuk!
Forrás: TheWholesomeDish Fotó: Getty Images