Sertésszűz pisztáciakéregben, ropogós almasalátával – elegáns, mégis egyszerű

2024. április 04.
A sertésszűz nem véletlenül a sertés legnemesebb része: szaftos színhús, amivel könnyű dolgozni, és amivel bármikor elkápráztathatjuk vendégeinket. Az alábbi receptben pisztáciakéreg emeli fényét, mellé pedig egy frissítő, ropogós almasaláta kerül – tényleg kihagyhatatlan.

A sertésszűz igazi klasszikus kedvenc, de ez korántsem jelenti, hogy ne lehetne egészen modern fogásként újraértelmezni. A sertésszűz gyakran készül valamiféle „kéregben”, hiszen nagyon jól áll a szaftos húsnak, ha kívül ropogósabb bunda öleli, ráadásul így az ízélményen is csavarhatunk kicsit. Az alábbi receptben jó adag pisztácia borítja a húst, amitől egészen ünnepi hangulatú lesz a fogás, mellé pedig egy ropogós almasaláta kerül. Az almás saláta nagyon jól frissíti a hús „nehezebb” jellegét, és szuperül frissíti a sertésszüzet. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

Sertésszűz pisztáciakéregben, ropogós almasalátával

Hozzávalók:

(A sertésszűzhöz)

  • 1 csésze sózatlan, héj nélküli pisztácia
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. friss rozmaring
  • só és bors
  • 500 gramm sertésszűz

A salátához:

  • 1 fej endíviasaláta falatnyi darabokra tépkedve
  • 1 alma vékony szeletekre vágva
  • 1 citrom leve
  • 2 ek. fehérborecet
  • 2 tk. dijoni mustár
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés:

1. A sertésszűz elkészítéséhez a sütőt melegítsük elő 180-200 fokra! Enyhén zsírozzunk ki egy tepsit a hús sütéséhez!

2. Robotgépben aprítsuk fel a pisztáciát a fokhagymával és a friss rozmaringgal, amíg a keverék szinte porállagú lesz. Terítsük szét a darálékot egy sütőpapíron!

3. A sertésszüzet ízesítsük sóval és borssal, majd alaposan forgassuk meg a pisztáciás kéregben úgy, hogy mindenhol alaposan befedje! Ezek után tegyük az előkészített tepsibe, majd helyezzük a sütőbe és süssük kb. 25-30 percig! Ezek után fólia alatt hagyjuk még néhány percig pihenni a húst.

4. Amíg a sertésszűz sül, készítsük el a salátát: egy nagyobb tálban keverjük össze a darabokra tépett endíviasalátát az almaszeletekkel, öntsük nyakon a citromlével! Egy kisebb tálban keverjük el az ecetet a mustárral, majd adagolva adjuk hozzá az olívaolajat és alaposan keverjük össze! A salátát öntsük nyakon a dresszinggel, majd ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint!

5. A sertést vágjuk ujjnyi szeletekre, a salátával együtt tálaljuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images