Ezzel a módszerrel könnyedén megtisztíthatod a falat (és még a tapétát is)

2024. szeptember 08.
Ha tényleg ragyogóan tiszta otthonra vágysz, akkor a falak sem maradhatnak ki a takarításból, csakhogy sokan nem tudják, hogyan nyúljanak ezekhez a felületekhez. Most kisegítünk egy hatékony, mégis egyszerű módszerrel.

A falak tisztítása még egy nagytakarítás során is csak ritkán merül fel, pedig a ragyogó összhatáshoz a makulátlanul tiszta falak is hozzátartoznak. De míg a portalanításhoz vagy a csempe tisztításához mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei és eszközei, a falakhoz sokan nem is mernek hozzányúlni. Pedig nem kell megijedni: a falak tisztításához is megvannak a hatékony és egyszerű trükkök, bármilyen falfelületről is legyen szó. Ehhez hoztunk most néhány hasznos tippet!

Így tisztítsd a falat, ha tapéta van rajta

Mielőtt nekiesnénk a tapéta tisztításának, fontos, hogy észben tartsuk, minden tapéta más – vannak érzékenyebb és masszívabb anyagok. Épp ezért először keressünk egy kicsi, lehetőleg rejtett felületet, ahol kipróbálhatjuk, hogy a tisztítási módszer biztonsággal használható-e. A választott falfelület tisztításához kövessük az alábbi lépéseket:

  1. Vegyünk magunkhoz egy enyhén nedves, tiszta, mikroszálas törlőkendőt!
  2. Óvatosan, finom nyomást gyakorolva tisztogassuk meg vele a tapétát!
  3. Ha a kosz nagyon makacsnak tűnik, adhatunk egy kevés kímélő mosogatószert a meleg vízhez, amivel megnedvesítjük a törlőkendőket, és újra áttörölhetjük vele a felületet. Dolgozzunk óvatosan, hogy ne áztassuk fel a tapétát!

Ha a tapéta túl érzékeny a nedves tisztításhoz, próbálkozzunk inkább száraz törlőkendővel és óvatos, finom mozdulatokkal dörzsöljük át! Különösen a kézzel festett vagy érzékenyebb anyagból készült daraboknál kell fokozottan odafigyelni.

Így tisztítsd meg a matt falfelületeket!

A matt, textúramentes falak tisztításához először egy poroló segítségével távolítsuk el a fal felszínén megülő porszemcséket, esetleges pókhálókat, majd menjünk át rajta egy száraz mikroszálas kendővel is. Később essünk neki újra ezúttal már megnedvesített kendővel, szükség esetén egy kis szappanos vízbe áztatva azt. A kendőt öblítsük gyakran, hogy biztosan ne hagyjunk csíkokat a falon. 

Texturált falak: így tisztítsd meg!

Ha texturáltak a falaink, akkor egy kicsit trükkösebb lehet a takarításuk, de nem kell pánikba esni, csak kövessük az alábbi lépéseket:

  1. Először egy porszívó vagy poroló segítségével távolítsuk el a port a falfelületről!
  2. Egy puha sörtéjű kefét mártsunk meleg vízbe, majd rázzuk le úgy, hogy szinte száraz legyen. A kefe segítségével óvatosan, finoman súroljuk le a falat. 
  3. A kefét időnként tisztítsuk meg teljesen tiszta mikroszálas kendővel.
  4. A falat is törüljük szárazra egy mikroszálas kendő segítségével!

Ezt ne tedd, amikor a falat takarítod

Fontos, hogy a falak tisztítása során mindig legyünk óvatosak – lassan, finoman dolgozzunk. Soha ne használjunk túl sok vizet, különösen, ha tapétával bevont felületet tisztítunk, és ne keverjünk különböző erős kemikáliákat a vízbe. Érdemes egy gondos portalanítással kezdeni a munkát az egész lakásban, így biztosan nem hagyjuk koszt a falakon, és valóban csillogó lehet az egész otthonunk!

Forrás: ApartmentTherapy Fotó: Getty Images