Ez a szőnyegtisztítás egyetlen helyes és hatékony módja

2024. május 31.
A szőnyegtisztítás nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem az egészségünk is megköveteli a rendszeres takarítását, különösen akkor, ha gyerek és kisállat is él a háztartásban.
Ez a szőnyegtisztítás egyetlen helyes és hatékony módja
  • Amennyire gyönyörű és kényelmes lehet egy szőnyeg, annyira veszélyes is.
  • A szőnyeg tele lehet poratkákkal, mikrobákkal, ezért nagyon fontos a rendszeres tisztítása.
  • Megmutatjuk a szőnyegtisztítás egyetlen helyes és hatékony módját.

Kétségkívül a szőnyeg az egyik olyan alapdekoráció, ami meghatározhatja egy lakás vagy ház atmoszféráját. Bár a heti szintű felporszívózás a legkevesebb, amit megtehetünk azért, hogy minimalizáljuk a szőnyegben rejlő veszélyforrásokat, nem árt időnként egy alaposabb szőnyegtisztítást is beiktatni.

A szőnyegtisztítás ismérvei

Noha rendszeresen felporszívózzuk szőnyeget, a mélyebb szőnyegtisztításra is szükség van, amit évente egy-két alkalommal ajánlott megtenni. Az ilyesmit pedig nem éri meg halogatni és várni a megfelelő napra, hiszen az ritkán jön el, ezért bölcs dolog lehet akár a mai napon nekiveselkedni.

A szőnyegtisztítás lépései három dologtól függenek: az anyagától, attól, hogy a szőnyeg nagy forgalmú területen van-e, és attól, hogy otthonunkban vannak-e házi kedvencek és gyerekek. Nagy rajongói vagyunk a mosható szőnyegeknek, mert sokkal könnyebben tisztíthatók. Tehát, ha épp új szőnyeget keresel, fontold meg egy ilyen szőnyeg vásárlását!

Szőnyegtisztítás 3 lépésben

Az alábbiakban mutatunk néhány hasznos tanácsot a szőnyegtisztításhoz. Az első és legfontosabb: el kell olvasni a szőnyeg kezelési útmutatóját. Utána pedig:

Porszívózzuk fel a szőnyeg mindkét oldalát. Kezdjük a szőnyegtisztítást a szőnyeg tetejének porszívózásával, majd fordítsuk meg. Ezután porszívózzuk fel a másik oldalát és azt a helyet, ahol volt. Utána helyezzük vissza az eredeti helyére, és még egyszer porszívózzuk fel. Ha valamiért nem mozdítható teljesen a szőnyeg, akkor nem marad más megoldás, mint felemelni és bemenni alá a porszívóval. Még jobb, ha van lehetőség kivinni a szabadba, és ott alaposan átporszívózni.

Kezeljük az esetleges foltokat. Természetesen az a legjobb, ha azonnal feltakarítjuk azt, ami ráömlött, de előfordulhat, hogy túl későn vesszük észre vagy egyszerűen kimarad egy terület, és már foltot is hagyott. Ha a szőnyeg anyaga is engedi, célszerű kárpit- és szőnyegtisztító gépet használni, de ha nincs ilyen gépünk vagy nem szeretnénk kölcsönözni, elég lehet a szőnyegtisztításhoz maga a szőnyegtisztító por, esetleg folyadék is, sőt, akár egy egyszerű szappan is.

A szőnyegtisztításhoz használhatunk sima szappant vagy akár speciális szőnyegtisztító folyadékot.

A szőnyegtisztításhoz használhatunk sima szappant vagy akár speciális szőnyegtisztító folyadékot

Öblítsük le és szárítsuk meg. Amennyiben a szőnyegtisztításhoz nem szőnyegtisztító gépet használtunk, ami fel is szívja a nedvességet, mindenképpen ki kell öblíteni az átnedvesedett részt, majd törölközővel felitatni a nedvességet. Azt követően, ha van rá mód, tegyük ki a szabadba száradni a szőnyeget, ha pedig nincs, akkor a beltéren kell ügyelni a száradásra, és ehhez célszerű lehet egy jól szellőző helyre kiteríteni.

Ha problémák merültek fel a szőnyegtisztítással – akár makacs foltról vagy kényes anyagról van szó –, érdemes szakember segítségét kérni. Ez költséges lehet, ezért mindenképpen gondoljuk át, mi a legoptimálisabb számunkra.

PROFI TIPP: Szüntessük meg a kellemetlen szagokat szódabikarbóna segítségével vagy speciális szőnyeg szagtalanítóporral, amit a szőnyegre szórunk, és ott hagyjuk egy éjszakára, vagy a doboz utasításai szerint cselekszünk, majd a megfelelő idő elteltével porszívózzuk fel.

Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Getty Images