Így állítsd át az agyad, hogy könnyebben menjen a takarítás

2023. december 31.
Ha nehezen veszed rá magad a takarításra, akkor most figyelj: hoztunk néhány pszichológiai trükköt, amik segítenek az egész lakást kitisztítani.
9 pszichotrükk, ami segít kitakarítani az egész lakást

Be kell vallanunk valamit: elképesztően nehezen állunk neki a takarításnak. Tök mindegy, hogy sima porszívózásról vagy az egész lakás kipucolásáról legyen szó, egyszerűen hatalmas nyűgnek érezzük – hiába, minket nem Monica Gellernek hívnak. Ha te is hasonló cipőben jársz, akkor viszont van egy jó hírünk. Van néhány pszichológiai trükk, amiket ha bevetsz, könnyebben vágsz bele akár az egész lakás kitakarításába is! 

Mi a cél?

Határozd meg, miért lenne fontos, hogy tiszta legyen az otthonod. Azért, mert kell egy nyugodt környezet ahhoz, hogy jól működhess a home office-ban? Vagy egy olyan tér, amiben relaxálhatsz és kapcsolódhatsz a családoddal? Akárhogy is, ezt tarts szem előtt, mielőtt kiborulnál azon, hogy már megint eljött a portörlés ideje.

Válts szempontot

Lehet, hogy először úgy fogod érezni, hogy hazudsz magadnak, de próbáld meg átformálni a takarítással kapcsolatos negatív gondolataidat. Például, ha egy hosszú nap után az jut eszedbe, hogy nem akarsz a házimunkával foglalkozni, és azt gondolod: „Megérdemlem a pihenést”, fogalmazd át arra, hogy „Megérdemlem, hogy egy tiszta fürdőszobában lazítsak”. 

A kellemest a hasznossal

Próbáld meg a számodra idegőrlő feladatokat összekötni egy kis jutalommal, vagyis valamivel, ami örömet okoz. Például hallgasd takarítás közben a kedvenc hangoskönyvedet – és csak eközben. Így még várni is fogod a következő alkalmat, amikor elindíthatod a regényt, pláne, ha egy cliffhangerrel ért véget az előző fejezet.

Legyél konkrét

A céljaidat úgy tűzd ki, hogy azok

  • specifikusak,
  • mérhetők,
  • megvalósíthatók,
  • realisztikusak,
  • és időalapúak 

legyenek. Vagyis: ne azt mondd, hogy „Mostantól nem hanyagolom el a fürdőszobát”, hanem azt, hogy „A következő hónapban minden vasárnap kutyasétáltatás után 15 percet el fogok tölteni a fürdőben, ahol letisztítom a mosdót, kimosom a kádat és a vécét”.

Egy kötelező

Legyen egy valami, a napi rutinodban, ami nem alkuképes, hogy ne szaladjon teljesen a ház. Például mindig pakold el a vacsora maradékát (vagy csak söpörd le a morzsákat), vagy porszívózz fel a nap végén.

9 pszichotrükk, ami segít kitakarítani az egész lakást

Hallgass zenét takarítás közben, hogy szórakoztatóvá tedd a feladatot!

Legyen rutin

Csinálj a kisebb feladatokból szokásokat. Például: töröld le a mosdókagylót a bőrápolási rutinod után. Vagy: netflixezés előtt rakj rendet a nappaliban.

Korlátozd magad

Szorítsd magad keretek közé, hogy hatékonyabb legyél. Így amikor az egész lakást ki kell takarítanod (mondjuk heti egyszer) miért nem próbálod meg annyi idő alatt elvégezni az egészet, amíg kimosod az ágyneműket? Az elején jutsz, ameddig jutsz, aztán egyre jobban fog menni a dolog.

Szüntess meg feladatokat

Ha vannak dolgok, amiket egyszerűen UTÁLSZ tisztítani, akkor szabadulj meg tőle. Ki mondta, hogy szükséged van arra az üvegtetejű kávézóasztalra?! Adományozd el, minden olyan tárggyal együtt, amit szökőévente egyszer sem használsz, mert csak felesleges porfogók.

Tedd szórakoztatóvá

A jutalmazás időszakosan is működhet: mindig, amikor megvalósítod egy tisztasági célodat, ajándékozd meg magad valamivel. Illetve pörgesd fel kicsit a takarítás rutinját: hallgass zenét vagy szerezz be egy jó illatú takarítószert.

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images