3 lakberendezési trend, ami rémálommá teszi a takarítást

2024. május 01.
A profi takarító elárulja, hogy mik azok a dolgok a háztartásban, amik bár nagyon jól néznek ki és divatosak is, ugyanakkor rettenetesen megnehezítik a takarítást. Inkább szabadulj meg tőlük! A derekad meg fogja köszönni.
takarítás rémálom

Minden lakberendezési trend, burkolat és anyag ugyanolyan… kivéve azokat, amelyek több tisztítást igényelnek. Akármekkora Monica Geller vagy, előbb-utóbb biztosan elunod a sziszifuszi munkát és a folyamatos takarítást, ami ráadásul még nyomot is hagy az érzékeny felületeken.

A Leaders Cleaning, egy új-zélandi székhelyű takarítószolgálat a TikTokon osztott meg egy videót arról a három dologról, amit ők – a profi tapasztalataik alapján – biztosan nem szeretnének a saját otthonukba.

@leaderscleaning What do you think? These are probably a no for us for a easier to maintain home🧼 #fyp #cleaningtips #renovation #tips #cleaningtiktok #cleaninghacks ♬ Chill Vibes - Tollan Kim

Bár kétségkívül gyönyörűek tudnak lenni ezek a minták, felületek és burkolatok, ha a kevesebb és könnyebb takarítás a célod, akkor érdemes meggondolni, hogy megszabadulj tőlük.

Mozaikcsempe

A sok fuga sok takarítanivalót is jelent (Fotó: Getty Images)

A sok fuga sok takarítanivalót is jelent 

A mozaikcsempe bármilyen fal, padló vagy munkalap vizuális érdekességét növelheti. Bármelyik helyiségbe is lépj be, ahol ez a burkolat található, azonnal elvarázsol a gyönyörű mintáival és színeivel.

Hátránya, hogy valóban nehéz tisztítani. A fuga porózus felületét nehéz súrolni és mosni, a mozaikcsempéken pedig sokkal több fugavonal van, mint a nagyméretű csempéken, így megsokszorozódnak a tisztításra szoruló, koszos részek.

Alternatívaként a Leaders Cleaning azt javasolja, hogy válassz nagyobb méretű mozaikot (de a legjobb a nagy méretű csempe), amelyek ugyanolyan figyelemfelkeltőek lehetnek, de kevésbé időigényes a tisztán tartásuk. A térded és a derekad értékelni fogja!

Magasfényű padlóburkolat

Minden nyom könnyedén meglátszik, és folyton takaríthatjuk (Fotó: Getty Images)

Minden nyom könnyedén meglátszik, és folyton takaríthatjuk 

A magasfényű padlóburkolat az egész teret optikailag tisztává teszi, feltéve, hogy maga az anyag is makulátlanul tiszta – ami nehezen elérhető, legalábbis tartósan.

A takarítócég szerint újra és újra fel kell törölnöd, mivel a felületen minden nyom könnyedén meglátszik, akár még a felmosó által hagyott csík is.

Ráadásul könnyen tönkremehet az a finom elegancia, amit próbálunk általa elérni. Elég hozzá egy repedés vagy lepattanás, viszont a sérült terület retusálása nem lehetséges az egész felület javítása nélkül. Nem csoda, hogy a takarítók nem szeretnék ezt a padlóburkolatot saját otthonukban látni.

Üvegbúrájú lámpák

Hajlamos a csíkokra az ilyen felület, és minden kosz hamar meglátszik rajta (Fotó: Getty Images)

Hajlamos a csíkokra az ilyen felület, és minden kosz hamar meglátszik rajta 

A magasfényű felülethez hasonlóan az átlátszó üvegből készült függőlámpák is lenyűgözőek, de túl sok a macera velük. A por és a légypiszok nagyon feltűnő rajta, ugyanakkor kényesebb a tisztítása, és hajlamos a csíkokra az ilyen felület.

Továbbá, mivel a lámpatestek a mennyezet közelében vannak, fájdalmas lesz mindig egy zsámolyra vagy létrára állnod, hogy leporold a fényforrást, amit egyébként csak nemrég tisztítottál meg. 

A poszt kommentszekciója egyetértett ezzel, és hozzátették, hogy lehetőleg a konyhába se kerüljenek üveg függőlámpák. „Nekem a konyhaszigetem fölött átlátszó üvegbúrájú lámpa van, és minden áldott nap  tisztítanom kell” – írta egyikük.

Forrás: www.apartmenttherapy.com Fotó: Getty Images