Ne dicsérd, ha fogyott – a súlyvesztés mögött depresszió is húzódhat (x)

2024. szeptember 03.
Egy túlsúlyos ember hirtelen fogyása sokak szemében az elszántság, kitartás és a siker jele. De mi van, ha a látszat csal? Egy kedves ismerős új, vékony alakja mögött akár mély lelki fájdalom is húzódhat. Cikkünkben arról írunk, hogyan ismerhetjük fel a depresszió tüneteit a drámai testsúlyváltozás mögött, és hogyan segíthetünk, ha szerettünk küzd ezzel a láthatatlan betegséggel. Ne ítélkezzünk, hanem figyeljünk és támogassunk – ez lehet az első lépés a gyógyulás felé.

„Nemrég találkoztam néhány régi ismerősömmel, akikkel együtt jártunk középiskolába – a régi, kedvenc kávézónkban beszélgettek egy vékony, csinos, szőke lánnyal, akit elsőre meg sem ismertem. Pedig Évával osztálytársak voltunk, csak akkoriban még dús, barna haja volt és kevésbé törékeny testalkata. Amikor mesélte, hogy három gyermeke van, kibukott belőlem a kérdés: mi a titka, hogyan nézhet ki valaki három gyerek után is ennyire jól? Éva erre szomorúan elmosolyodott: kiderült, hogy a válása nagyon megviselte lelkileg, és gyakran csak a nap végén jut eszébe, hogy egész nap nem evett. Akkor vettem csak észre, milyen szomorú a tekintete, és milyen lassan, már-már nehezen beszél. Nagyon elszégyelltem magam, hogy ilyen érzéketlen volt a kérdésem – őszintén, eszembe sem jutott, hogy azért ilyen vékony, mert depresszióval küszködik” – mondja Katalin.

Sokak álma, pedig rosszat is jelezhet

Ahogy megszólalónknak, úgy a társadalom nagy részének sem jut elsőre eszébe a fogyásról, hogy az akár egészségi problémára is utalhat. Épp ellenkezőleg: a jóllét, az öngondoskodás egyik jelének tartjuk, amikor valaki odafigyel az alakjára, és egészséges étrenddel, rendszeres sportolással tartja formában magát. Az optimális testsúly elérése és megtartása nemcsak esztétikai kérdés, hanem számos krónikus betegség kialakulásának a kockázatát csökkenti. Azt viszont fontos tudni, hogy a testsúlyváltozás betegségre, egyebek között depresszióra is utalhat.

Nők és a depresszió

A depresszió gyakori jelenség, különösen a nők körében. A statisztikák szerint hazánk lakosságának 15%-át érintik a depressziós panaszok, és az is tudható, hogy a nők kétszer olyan gyakran szenvednek depressziótól, mint a férfiak. Ennek okai között szerepelnek hormonális változások (például a menstruációs ciklus, terhesség, szülés utáni időszak és a menopauza), valamint a társadalmi elvárások és a stressz fokozott jelenléte is.

Ezt jelenti a depresszió

A depresszió jóval több, mint egyszerű szomorúság. Olyan hosszan tartó, szenvedést okozó állapot, amelyben több héten, akár hónapon át tartó érzelmi, motivációs, viselkedéses, kognitív és testi tüneteket tapasztalunk. A lehangoltság, a belső nyugtalanság, a reményvesztettség érzése, az addig számunkra kedves emberek és tevékenységek iránti érdeklődés, valamint az örömre való képesség elvesztése mellett jelentkezhet:

  • az étvágy jelentős változása (növekedése vagy csökkenése egyaránt),
  • alvászavar (túl sok alvás vagy éppen súlyos álmatlanság),
  • értéktelenségérzés, bűntudat, önvád,
  • nehézség a döntéshozásban, lassult gondolkodás,
  • „rossz gondolatok”: halálvágy, önkárosítási szándék.

Hogyan közelítsünk valakihez, akiről feltételezzük, hogy depressziós?

Ha valakinél észleljük a fenti tüneteket, fontos, hogy empátiával és megértéssel forduljunk felé. A depresszióval való megküzdésben elengedhetetlenül fontos a megértő, támogató környezet, hogy a depresszióval küzdő érezze: nincs egyedül. Már az megkönnyebbülést hozhat, ha megkérdezzük, hogy van mostanában, és teljes figyelemmel, ítélkezés és hasznosnak vélt tanácsok nélkül, egyszerűen csak meghallgatjuk őt, teret adunk annak, hogy kifejezze az őt kínzó, nehéz érzéseket. Ne próbáljuk megoldani a problémáit – elég, ha azt érzi, hogy elérhetőek vagyunk számára.

Ne féljünk segítséget kérni!

A depresszió kínzó állapot, amelyet sokan szégyellnek, a szégyenérzet pedig megakadályozza őket abban, hogy segítséget kérjenek. Pedig a depresszió szakember segítségével jól gyógyítható. Az első lépés a nehézségeinkkel való szembenézésben félelmetes lehet, de sokszor még a legnehezebb gondolatok is az erejüket vesztik, ha megosztjuk azokat valakivel.

Remotiv extra: orbáncfűkivonattal az enyhe depresszió ellen

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Enyhe depresszió esetén a gyógynövények is segíthetnek – a lélek napsugarának is hívott orbáncfű például évszázadok óta ismert gyógyír a lelki nehézségekre. Ennek a gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza a Remotiv extra. A Remotiv extra igazoltan enyhíti a belső nyugtalanságot, javítja a hangulatot, fokozza a motivációt, segít az enyhe depressziós panaszok esetén. Ezt a növényi gyógyszert nem kell orvossal felíratni, vény nélkül kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció