Melyik a kedvenced? A 10 legjobb fiúnév L betűvel és az 5 legrosszabb

2024. szeptember 27.
Ha L betűvel keresünk fiúnevet, szerencsénk van, mert nagyon sok keresztnévből válogathatunk. De van olyan is az l-betűs fiúnevek között, amivel elszúrhatjuk a gyerekünk óvodás és iskolás éveit. Melyek a legjobb és legrosszabb L betűvel kezdődő fiúnevek?
Fiúnév l betűvel
  • Adnánk a gyerekünknek azt az l-betűs fiúnevet, hogy Ladomér?
  • Melyik L betűvel kezdődő fiúnevek a legszebbek?
  • Mutatjuk, melyik l-betűs fiúnevekkel szúrunk ki legjobban a gyerekünkkel!

Az L betűvel kezdődő fiúnevek között szép számmal akadnak arisztokratikus hangzású, igazán karizmatikus jelentésű keresztnevek. De a legújabban anyakönyvezhetővé vált l-betűs utónevek már inkább az angol-amerikai keresztnevek magyarosított változatai, amit nem feltétlenül hangzik jól minden családnévvel.

Melyik l-betűs fiúneveken érdemes elgondolkodnunk, ha éppen nevet keresünk gyermekünknek? És melyik fiúneveket kerüljük, mert nem a legszerencsésebb választást jelentik?

Legjobb fiúnevek L betűvel

1. Lipót

Meglepő, de az l-betűs fiúnév a Leopold magyaros változata. Számos király neve volt, ma már igazán ritkaság ez a keresztnév, így biztosan nem lesz belőle még egy az iskolában vagy az óvodában.

2. Lukács

Valószínűleg mindenkinek az újszövetségi Lukács evangélista jut az eszébe az L betűvel kezdődő fiúnévről. Pedig a név maga a latin Lucas személynévből ered, melynek jelentése lucaniai férfi.

3. László

Bár még Szent László magyar királyunk is volt, a férfinév mégsem magyar eredetű. A szláv Ladislav (Vladislav) magyaros változataként került a nyelvünkbe. Jelentése viszont tényleg királyi: hatalom és dicsőség.

4. Lehel

Ez valóban magyar eredetű l-betűs fiúnév. A régi Lél személynévből alakult ki a férfi keresztnév. Eredeti jelentése valószínűleg lélek. A fiúnév női párja a Lelle.

5. Lénárd

A Leonard germán férfinév magyaros változataként került az anyakönyvezhető férfinevek közé az l-betűs fiúnév. A keresztnév jelentése igazán karizmatikus: erős, mint az oroszlán.

6. Lázár

A Bibliában Lukács és János evangéliumában is szerepel Lázár. Ez egy héber eredetű fiúnév, mely a görög Eleazár férfinév rövidüléséből keletkezett. De annak latin formája, a Lazarus is hozzájárult az l-betűs fiúnév kialakulásához. A név jelentése: Isten megsegít.

7. Leopold

A germán Luitbaldból származik az l-betűs fiúnév, melynek jelentése összetett: nép és merész. Első tagja bizonyára a latin Leo név hatására változott és alakult.

8. Liviusz/Líviusz

Latin eredetű az l-betűs fiúnév. Eredetileg nemzetségnévből származik, ám jelentése bizonytalan és nem egyértelmű. Egyrészt lehet ólomszürke vagy kékes, ám más források sezrint inkább irigy vagy rosszakaratú.

9. Loránd/Lóránd/Lóránt

Az összes hasonló l-betűs fiúnév eredeti alakja a Lóránt név, ez a régebbi magyar alakváltozat. A Loránd keresztnév kialakulására hatással volt a Roland utónév is. Ennek germán gyökerei vannak, a Hruodand névből ered. Az olasz Orlando névváltozaton keresztül alakulhatott ki a magyar nyelvben ma is használt forma. Az l-betűs fiúnév jelentése dicsőség, hírnév, merész.

10. Ludvig

A magyar nyelvben elterjedtebb a Lajos névváltozat. Ez ugyanis az l-betűs fiúnév magyar megfelelője. Az összes hasonló név a régi germán Chlodovech névnek a francia Louis formájából származik. A keresztnév jelentése: híres harc.

5 legrosszabb fiúnév L betűvel

A Nyelvtudományi Kutatóintézet számos olyan fiúnevet is engedélyezett már, melyek inkább kiszúrást jelentenek viselőjének. Mutatjuk, melyik l-betűs fiúneveket ne adjuk inkább a gyerekünknek:

  • Lionel
  • Legolász
  • Lantos
  • Lemmi
  • Leándrosz

Fotó: Unsplash