Ezek a remake filmek jobbak, mint az eredetik – Nem hiszed?

2024. szeptember 25.
A feldolgozásokat sokszor kevésbé szereti a közönség az első változatnál. Pedig sokszor ugyanolyan jók, ha nem jobbak, mint az alapjukat szolgáltató műremekek. Íme tíz remake film, amelyek jobbak, mint az eredeti verzió.
legjobb remake filmek bajos csajok
  • Az igazán jó történetek nem véletlenül számítanak örökzöldnek: újra és újra feldolgozzák őket, mindig az adott kor aktualitásai szerint.
  • Tudtad, hogy a Dűne és a Bajos csajok valójában adaptációk?
  • Íme tíz remake film, amelyek legalább olyan jók, vagy még jobbak is, mint az eredeti.

Hollywood imádja a filmes remake-eket. Legyen szó egy könyv filmadaptációjáról, amit egy másik filmes szeretne továbbfejleszteni, vagy egy kész történet teljesen új elképzeléséről, a remake-ek általában hatalmas visszhangot kapnak. Ugyan néha méltánytalanul rosszallják őket, sok felújított történet felülmúlta az eredeti anyagot. Íme minden idők legjobb filmfeldolgozásai.

Remake filmek, amik jobbak, mint az eredeti:

1. Dűne (2021) és Dűne: Második rész (2024)

Sokat cikkeztek arról, hogy David Lynch 1984-es Dűnéje nem sikerült túl jól és egyenetlen filmet eredményezett (bár egyes kritikusok és rajongók azóta is visszakövetelik a jussát). Mindenesetre Frank Herbert sci-fi regényének adaptációjával és a CGI használatával Denis Villeneuve lenyűgöző filmeposzt alkotott.

2. Nem férek a bőrödbe (2003)

A Nem férek a bőrödbe technikailag egy franchise, ami egy eredeti filmből, két tévére készített folytatásból, egy tévéfilmből, két színházi adaptációból és egy Disney-musicalből áll. Az eredeti, Mary Rodgers azonos című regénye alapján készült 1972-es film után zseniálisra sikerült a remake Jamie Lee Curtissel és Lindsay Lohannal.

3. Hajlakk (2007)

Ennek a filmnek érdekes története van: az eredeti, 1988-as mozit John Waters rendezte, majd egy Broadway-musical is született belőle, amiből aztán 2007-ben készült filmadaptáció, többek között John Travolta, Zac Efron és Nikki Blonsky főszereplésével, amelyben kiválóan zsonglőrködtek a fülbemászó zenével és az energikus táncokkal.

4. Az (2017)

Bár nem egy az egyben az 1990-es minisorozat remake-je, Stephen King regényét lehetetlen lett volna adaptálni Tim Curry sötéten mulatságos Pennywise-ának átgondolása nélkül. Két részre osztották a cselekményt, és amilyen tökéletes, legalább annyira félelmetes is lett, mivel Bill Skarsgård kiváló munkát végez gonosz bohócként.

5. Bajos csajok (2024)

Míg a kritikusok vegyesen fogadták, a Bajos csajok 2024-es verziójában valójában igenis sok mindent lehet szeretni. Az eredeti filmből gyakorlatilag színpadi musicalt készítettek, és ezt később filmmé adaptálták. A dalok nagyszerűek, és az olyan fiatal sztárok játéka, mint Avantika és Renée Rapp, szintén kiemelkedő, szóval végső soron megérte elkészíteni a folytatást.

6. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

A sikeres 2001-es Steven Soderbergh-film több folytatást és újragondolást is szült, pedig valójában ez is az 1960-as Rat Pack-film remake-je, amelyben többek között Dean Martin, Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. szerepeltek. Az eredetinek elég vegyes volt a fogadtatása a kritikusok részéről, míg a remake igazi műremeknek számít.

7. Apád-anyád idejöjjön! (1998)

Ez a film éppen annyira volt Nancy Meyers, mint Lindsay Lohan debütálása, hiszen ez volt az a mozi, ami miatt beleszerettünk a tehetséges gyerekszínészbe. Az eredeti, 1961-es alkotás Hayley Mills főszrereplésével szintén nagyon jó, de az 1998-as változat nagyszerű, időszerű frissítésekkel és egy félelmetes gonosztevővel is szolgál.

8. A sebhelyesarcú (1983)

Ezt az 1983-as Brian De Palma-rendezés kultikus alkotásnak számít, pedig valójában egy 1932-es, azonos című könyvből készült, fekete-fehér filmen alapul. A sebhelyesarcú vad cselekménye és Al Pacino még vadabb színészi játéka viszont mindent visz, de olyannyira, hogy a film címe és Tony Montana karaktere örökké összeforrt a nevével.

9. Csillag születik (2018)

Ennek a klasszikus történetnek négy felújított változata készült. Az eredeti filmet 1937-ben készítették, a 2018-as Bradley Cooper által rendezett és Lady Gaga főszereplésével forgatott verzió viszont elég up-to-date ahhoz, hogy a nézők a 21. században is élvezettel fogyasszák, miközben maga a forgatókönyv is lenyűgöző hatást gyakorol.

10. West Side Story (2021)

Bár ez a Steven Spielberg-film musical nem szerepelt jól, már ami a bevételt illeti  – részben a COVID-19 világjárvány miatt –, mégis a valaha volt egyik legjobb musical remake-ként emlegetik. Tehát ha eddig nem nézted meg (pláne, ha az eredeti, 1961-es verziót sem láttad), mindenképpen pótold a lemaradást! Ráadásul a főszerepben a 2025-ös élőszereplős Hófehérke-adaptáció címszereplőjét, Rachel Zeglert láthatjuk.

Forrás: Marie Claire.com, Fotó: IMDB