Óriási a botrány a készülő Hófehérke és a hét törpe remake körül

2022. január 26.
Hófehérke nem elég fehér, a hét törpe viszont túlságosan is törpe.

A Disney néhány évvel ezelőtt jelentette be, hogy hozzálátnak a Hófehérke és a hét törpe élő szereplős változatának elkészítéséhez. Nemrég pedig az is kiderült, hogy kik fogják játszani a főszerepet: Gal Gadot fog a gonosz királyné szerepébe bújni, a West Side Story feldolgozásból megismert Rachel Zegler pedig a főszereplőt, Hófehérkét fogja játszani.

Rachel-Zegler

Az első kisebb botrány rögtön a szereplők bejelentése után ki is robbant, a netezők egy része ugyanis felháborodott rajta, hogy Hófehérke szerepét (akiről tudni lehet, hogy a mese szerint a bőre olyan fehér, mint a hó) a diverzitás jegyében egy latin-amerikai színésznőre osztották. Érdekesség, hogy a döntés ellen több latin-amerikai felhasználó is felemelte a hangját, véleményük szerint ugyanis a Disney az ilyen és hasonló húzásaival valójában csak a megúszásra játszik. Szerintük, ha a cég igazán képviselni szeretné a kisebbségeket, akkor saját történetet írna a számukra, olyan szereplőkkel, akikkel a latin-amerikaiak – vagy egyéb kisebbségek – valóban azonosulni tudnak. Ám a Disney ehelyett most is csak egyszerűen annyit tesz, hogy egy kisebbségi csoportba tartozó színésszel játszat el egy egyébként fehérnek megírt karaktert.

Tegnap aztán a Trónok harcából ismert Peter Dinklage is felemelte a hangját a készülő film ellen, ám neki egészen más problémája volt a feldolgozással. A színész szerint elfogadhatatlan, hogy a Disney megfilmesít egy olyan, a társadalom egyes tagjaira nézve bántó történetet, amelyben hét törpe él egy barlangban.

„Egy kicsit megdöbbentem, hogy mennyire büszkék rá, hogy egy latino színésznőt választottak Hófehérke szerepére. De ti továbbra is a Hófehérke és a hét törpe sztoriját mesélitek el. Lépjetek egyet hátra, és nézzétek már meg, hogy mit műveltek. Ennek így semmi értelme. Egyfelől nagyon progresszívek vagytok, másfelől viszont továbbra is egy kibaszott maradi történetet csináltok meg hét törpéről, akik egy barlangban élnek. Mi a fenét műveltek?” – nyilatkozta Dinklage, aki egy növekedési rendellenességgel, achondropláziával él együtt.

Peter-Dinklage

A kirohanása után a Disney szinte azonnal reagált a vádakra az alábbi nyilatkozattal: „Annak érdekében, hogy elkerüljük az eredeti animációs filmben látható sztereotípiák megerősítését, más megközelítést fogunk alkalmazni ezzel a hét karakterrel. Konzultáltunk a törpék közösségének tagjaival. Alig várjuk, hogy részleteket is megoszthassunk a fejlesztési időszakot követően arról, hogy már a gyártás is halad.”

Az internet népét egyébként Peter Dinklage vádjai is megosztották – miközben sokan voltak, akik kiálltak a színész mellett, mások értelmetlennek tartották a felháborodását. Véleményük szerint a mesében szereplő törpék valójában nem növekedési rendellenességgel szültetett emberek, hanem mitikus lények. Olyanok, mint A Gyűrűk Urából jól ismert hobbitok, tündék vagy éppen törpök.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images, Imdb

Olvass tovább!