„70 éves vagyok, ez életem legjobb időszaka” – idősek mesélik el, hogyan változott életük az öregedéssel

2024. október 12.
Az életnek 60 felett sincs vége! A következőkben idősebb emberek mesélik el, hogyan lett boldogabb az életük az évek múlásával.
Öregedés boldogság 60 felett
  • Az öregedés változásokat hoz, de nem kell félni tőlük.
  • Az életünk 60 felett is lehet teljes és boldog.
  • Idős férfiak és nők mesélik el, hogyan változtatta meg az életüket az öregedés.

Az öregedés gondolata sokunk számára ijesztő lehet. Félünk az ismeretlentől és attól, hogy az évek múlásával az életünk már nem lesz olyan izgalmas és teljes, mint fiatalabb korunkban volt. Pedig az idősödésnek egyáltalán nem kellene egyet jelentenie az életminőség romlásával. A Reddit egyik felhasználója arra kérte a kommentelőket, hogy meséljék el, mi az, ami a korral egyre jobbá vált az életükben. A kommentelők nem fogták vissza magukat! A következőkben 60 feletti férfiak és nők beszámolói következnek.

Jó emberismeret

„Bölcsebbé váltam. Ma már sokkal könnyebben meg tudom állapítani, kiben bízhatok, és ki az, aki megpróbál kihasználni. Fiatal koromban nem voltam igazán jó emberismerő, de most már sokkal tisztábban látom a dolgokat.”

Kevesebb aggódás

„70 éves vagyok, és az elmúlt 10 év volt életem legjobb időszaka. A gyerekeim már rég kirepültek, felnőttek, saját élettel. Elértük azt a pontot, amikor többet aggódnak ők értem, mint én értük. És tudod mit? Nem is bánom. Annyit aggodalmaskodtam miattuk egész életemben, ez most megérdemlem.”

Nem a munka az első

„61 éves vagyok, és tudom, hogy van még néhány év, mire nyugdíjba mehetek. Az egyik dolog, amit az évek alatt megtanultam, a munka és a magánélet jobb egyensúlyának fenntartása. Korábban csak akkor vettem ki betegszabadságot, ha valóban túl beteg voltam ahhoz, hogy dolgozzak. De most már akkor is elmegyek betegszabadságra, amikor a testem azt mondja, hogy szükségem van egy kis extra pihenésre. Már nem félek attól, hogy nem lesz rám többé szükségük, ha nem vagyok az irodában. A korom miatt olyan egyedi képességeim vannak, amelyeket nem tudnak nélkülözni.”

Kényelmes öltözködés

„Az öltözködésem ma már laza és kényelmes, néha még szakadt is. A melltartók évekig kitartanak, mert ritkán hordom őket, és egy ideje már nem veszek semmi újat. Úgy öltözködök, ahogy akarok. Senkit nem érdekel már, és ez boldoggá tesz.”

60 felett a szex is egyre jobb lesz

60 felett a szex is egyre jobb lesz

Egyre jobb szex

„A szex egyre jobb lesz! Nem kell aggódnod a terhesség vagy a nemi betegségek miatt (már ha van tartós partnered), és nem zavarnak be a gyerekek! Ez mindenképpen olyan dolog, amire érdemes várni.”

Kevesebb költekezés

„Sokkal kevesebb pénzt költök olyan szarságokra, amikre nincs szükségem. Ezt a többletpénzt el tudom költeni az utazásokra, és több időm van arra, hogy azt csináljam, amit akarok. Eltekintve attól, hogy itt-ott már fájdogál, határozottan azt mondanám, hogy a 60 utáni évek eddig a legjobbak.”

Élvezetes sport

„Az egészségi állapottól függően a sport elképesztően élvezetessé válik. Minél többet mozogsz és nyújtasz, annál inkább enyhíti a legtöbb bosszantó fájdalmat, ami a korral jár. Már nem azért sportolok, hogy jól nézzek ki, hanem hogy jól érezzem tőle magam.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images