60 felett a virtuális kapcsolattartás rosszabb, mintha egyáltalán nem beszélnénk

2021. augusztus 04.
A digitális kommunikációs eszközök megkerülhetetlenné váltak a koronavírus-járvány alatt, ahogy országról országra, városról városra zárták le a világot. Ám a hatvan felettieknek a virtuális kapcsolattartás gyakran még veszélyesebb a mentális egészségükre, mintha egyáltalán nem beszélnének valakivel, derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

Több mint ötezer 60 év felettit kérdeztek meg a brit Lancaster Egyetem és a kanadai British Columbia Egyetem tudósai, és közel 1400 válaszadó érezte úgy, hogy sokkal erősebbé vált a magányossága, miután hozzátartozóival videóhívásban érintkezett a járvány alatt. Míg a személyes találkozók kimondottan jó hatással voltak a lelki egészségre, a közösségi oldalakon, telefonhívásokban, szöveges üzenetekben és videóhíváson keresztül történő kapcsolattartásnak nem volt ilyen kimutatható haszna. 

60-felett-videohivas-mentalis-egeszseg

A szakemberek számára az eredmények egyrészt meglepőek, ugyanakkor érthetőek voltak, ahogy a tanulmány egyik szerzője, a Lancaster Egyetem tudósa, Yang Hu is fogalmazott. “Meglepő volt az eredmény, hiszen a virtuális kapcsolattartásról kiderült, hogy növeli a magányt és lelki stresszt vált ki, ami még rosszabb annál is, mintha egyáltalán nem kommunikáltunk volna. A virtuális kapcsolattartás tehát minőségileg nem egyenértékű a személyes találkozással. Ennek hátterében a digitális kiégés és a technika használata miatti stressz állhat az idősebbek körében” – mondta Hu. 

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ez akkor történik így, ha csupán a virtuális módszerekre alapozzuk a kapcsolattartást. Ezt a digitális átállást megsínyli a hatvan felettiek mentális egészsége, így a jövőben arra is érdemes figyelnünk, hogy jobb stratégiákat dolgozzunk ki a kapcsolattartásra, melyben ötvözzük a személyes interakciókat a virtuális beszélgetésekkel. Ez egyébként, ha sikerül, akár a demencia megelőzésében is segíthet, ahogy az egy korábbi, a The Journals of Gerontology című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból is kiderült.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!