Elképesztő nevek vannak! Mutatjuk a 10 legjobb és 5 legrosszabb fiúnevet N betűvel

2024. október 17.
Az N betűvel kezdődő fiúneveknek se szeri, se száma. Érdemes nem leragadnunk a leggyakoribb Nándornál és Nimródnál, mert rengeteg jó választás akad köztük szinte bármilyen családnévhez. Mutatjuk a legjobb és legrosszabb N betűs fiúneveket!
Fiúnevek N betűvel
  • Az utóbbi években az N betűvel kezdődő fiúnevek közül a Nándor és Nimród lett kifejezetten népszerű.
  • Akad jó pár olyan N betűs fiúnév, amit érdemes megfontolnunk a névválasztáskor.
  • Neveznénk a fiunkat Noriknak?

Az N betűs fiúnevek közül jó pár olyan, hogy nehéz eldöntenünk: ez most menő vagy ciki? Kiszúrunk a gyerekünkkel vagy egy karakteres, egyedi névvel ruházzuk fel? Mutatjuk, az N betűvel kezdődő fiúnevek közül melyik lehet jó választás, és mi az, amit inkább kerüljünk!

Legjobb fiúnevek N betűvel

1. Nándor

Régi magyar személynév az N betűvel kezdődő fiúnév. Ez a nándor népnévből önállósult férfikeresztnévként. Jelentése dunai bolgár. Érdekessége, hogy a 19. században újították fel ezt az N betűs fiúnevet a Ferdinánd név becézésére. Ezután vált elterjedtté az újabb korokban.

2. Nimród

Bár a legtöbben azt gondolják, a Nimród ősi magyar név, ez nem így van. Az N betűvel kezdődő keresztnév asszír eredetű, jelentése vadász. A régi magyar mondákban a magyarok ősatyjaként, Hunor és Magor apjaként szerepel ugyan Nimród, ám jó, ha tudjuk, hogy ezeket a mondákat a középkorban, a Biblia alapján alkották meg.

3. Nikolasz

Ha nem akarjuk a Miklóst választani a gyermekünknek, de hasonló hangzású nevet keresünk, érdemes megfontolnunk az N betűvel kezdődő fiúnevet. Ez ugyanis a Miklós eredeti görög névváltozatának, a Nikolausznak magyar névváltozata. Jelentése: a nép ragyogása.

4. Nemere

A nyelvújítás korában, a 19. században alkották az N betűs fiúnevet az erdélyi Nemere-hegység és az onnan fújó szél elnevezéséből. Ekkoriban komolyan próbálták megújítani a nemzeti mitológiát. Ezekben a műmondákban a pusztító, ártó szellemet hívták Nemerének.

5. Náron

Héber-bibliai eredetű N betűs fiúnév a Náron, mely a Naárón névből ered. Ennek jelentése fiatal férfi. Az Ószövetségben ő volt Mózes testvére. Nagyon ritka és különleges fiúnév, így karakteres és egyedi névválasztás lehet.

6. Noé

Valószínűleg mindenki emlékszik a Bibliából Noé bárkájának történetére. Ez az N betűvel kezdődő fiúnév tehát héber eredetű, jelentése nyugalom, vigasztalás. Más elméletek szerint azonban a sumér nyelvből került a héberbe, ha ezt nézzük, akkor azt jelenti, hogy hosszú életű.

7. Norman

Kacifántos utat járt be az N betűvel kezdődő fiúnév, mire ez a névváltozat kialakult. Germán-angol-német gyökerekre nyúlik vissza a keresztnév, jelentése is északi férfi. A Norman egyik angol becézéséből, a Norrisból alakult ki a Norisz N betűs fiúnév is.

8. Nolen

Skandináv eredetre nyúlik vissza az N betűvel kezdődő fiúnév. Az ónorvég Njal név alakult át az idők folyamán a ma használatos férfinévvé. Jelentése erényes, igazságos.

9. Názár

A legelfogadottabb magyarázat szerint az N betűs fiúnév héber eredetű, és Názáret városának nevéből alakult ki. Ez volt a Biblia szerint Jézus otthona.

10. Nátán

A Bibliában két olyan N betűs fiúnév is szerepel – a Netanja és Nátánael –, melyek mindegyikének becézett alakja és névváltozata a Nátán. Az N betűvel kezdődő fiúnév jelentése a magyarázatok szerint Isten ajándéka.

Legrosszabb fiúnevek N betűvel

Találunk szép számmal olyan N betűs fiúneveket is, amelyek inkább kínosak lesznek felnőttkorban. Mutatjuk, melyek a legrosszabb N betűvel kezdődő fiúnevek, amelyeket jobb nem adni a gyermekünknek:

  • Neó
  • Néró
  • Némó
  • Napóleon
  • Nurszultán

Fotó: Getty Images, Unsplash