A csirkecombot általában azért szeretjük, mert viszonylag gyorsan elkészül, mégis sokkal szaftosabb és ízesebb, mint a könnyen kiszáradó csirkemell. Mivel a húsnak önmagában nincsen annyira karakteres íze, kifejezetten jól állnak neki a pikánsabb mázak és mártások – mint például az alábbi verzióban!
Ebben a különleges receptben a csirkecombok először egy szójaszószos-gyömbéres marinádban sülnek, ami pikáns és sós ízt ad a húsoknak. A kisült szaft később kiegészül egy kis mézzel és citrommal is, így édeskés és savanykás ízek is átjárhatják a húst. A végeredmény egy mennyeien ragacsos, belül szaftos, kívül pedig ropogós fogás lesz, ami az unásig ismert csirkecombok egészen új oldalát mutatja meg. Az elkészült csirkecombokat tálalhatjuk párolt rizzsel vagy kedvenc grillezett zöldségeinkkel, de a rusztikus sült burgonya is nagyon jól áll neki!
Mézes-gyömbéres csirkecombok
Hozzávalók:
- fél kiló csontos csirkecomb
- 6 ek. szójaszósz
- 2 vöröshagyma negyedekre vágva
- 1 ujjnyi friss gyömbér meghámozva és vékonyra szelve vagy reszelve
- 1 ek. sózatlan vaj
- 2 ek. méz
- 1 citrom reszelt héja és maga a citrom felszeletelve
A tálaláshoz:
- párolt rizs
- grillezett zöldségek ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
- Egy kisebb tálban keverjük össze a vékonyra szeletelt vagy lereszelt gyömbért a szójaszósszal! A csirkecombokat tisztítsuk meg és helyezzük el egy sütőrácsra vagy tepsire úgy, hogy nagyjából kétujjnyi távolság legyen közöttük! Alaposan kenjük be őket a gyömbéres szójaszósszal, majd helyezzük el a húsok közé a negyedekre vágott hagymákat!
- A húsokat süssük 30-35 percig, míg megpuhulnak – félúton locsoljuk meg a csirkecombok tetejét a kisült zsírból és a lecsöpögött marinádból álló szósszal!
- Távolítsuk el a csirkecombokat a tepsiből, a szószt pedig helyezzük át egy kisebb, magas falú serpenyőbe! A csirkéket tegyük vissza sülni. Adjuk a mártáshoz a vajat, a mézet és a citromhéjat! Közepes lángon főzzük, míg nagyjából harmadára redukálódik – körülbelül 3 perc alatt!
- A csirkét vegyük ki a sütőből és öntsük nyakon a mézes mártással, helyezzük el mellette a szeletelt citromot, majd helyezzük vissza a tepsibe és süssük további 5-10 percig, míg aranybarnára sülnek! Tálalás előtt 5 percig pihentessük, kínáljunk mellé párolt rizst és sült zöldségeket!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images