- Nagyon sok sajt gluténmentes, ám több olyan is van, ami tartalmaz glutént.
- Érdemes például a mustár csomagolását is inkább kétszer ellenőriznünk, hogy biztosak legyünk, nincs benne rejtett glutén.
- Mely gyakori élelmiszerekben van glutén annak ellenére, hogy alapvetően gluténmentesnek gondoljuk?
Ha fontos, hogy ne legyen az ételeinkben glutén, valószínűleg szaladtunk már bele kellemetlen meglepetésbe bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban. Aki cöliákiában, gluténérzékenységben vagy gluténintoleranciában, esetleg irritábilisbél-szindrómában szenved, annak nagyon fontos, hogy gluténmentes ételeket egyen, különben akár napokig tartó komoly fájdalommal is számolnia kell.
Nem minden élelmiszer esetében egyértelmű azonban még a csomagolásról sem, hogy valóban gluténmentesek teljesen, vagy rejtve glutént is tartalmaznak. Hogyan lehetséges ez?
Miért lehetnek félrevezetők a címkék a csomagoláson a gluténnal kapcsolatban?
A törvényi előírások nagyon pontosan szabályozzák, hogy a termékeken fel kell tüntetni az összetevőket és a gluténveszélyt. Viszont tudjuk, hogy vannak olyan gabonafélék – köles, zab, hajdina stb. – amelyek alapvetően gluténmentesek. Ám nem mindig!
- Akkor tud például a zab gluténmentes lenni, ha a gabonatábla közelében sem volt olyan másik gabonaféle, mely glutént tartalmazhat. Egy erősen gluténérzékeny személy számára például az is elég, ha a zab olyan helyről származik, ahol mellette búzát termesztettek.
- A gluténnel való szennyeződés másik leggyakoribb forrása, ha a feldolgozás olyan helyen történik, ahol gluténtartalmú gabonafélét is őrölnek. Bár ilyen esetben nem is lehet gluténmentesnek nevezni az ilyen terméket, és ezt a csomagoláson is feltüntetik.
- Vannak harmadrészt azok az élelmiszerek, amelyekről eszünkbe sem jut, hogy glutént is tartalmazhatnak, viszont más összetevőkben rejtve ott lehet a gluténtartalom. Például ha valamiben van maláta, akkor az árpából készül, ami gluténtartalmú gabona.
Meglepő élelmiszerek rejtett gluténtartalommal
Rengeteg ételben ott van a glutén rejtve. Persze ezeket az ételeket nem nevezik kifejezetten gluténmentesnek, hiszen nem is gondolnánk, hogy egyáltalán bármilyen gabonaféle található bennük. Viszont fontos, hogy gyanakodjunk vásárlásnál, és olvassunk a sorok között, amikor az összetevőket átnézzük.
Ezek az élelmiszerek tartalmaznak leggyakrabban rejtett glutént:
- Salátaöntetek, pácok, szószok
- Fűszerkeverékek
- Ecet
- Sütéshez használt olajspray
- Mustár
- Sajt
- Alaplé
- Felvágottak, finomított hústermékek
Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash