Fonió: az anti-aging szupergabona

2021. december 28.
Érdemes esélyt adni az afrikai gabonának, ami segít a fogyásban, megfiatalítja a bőrt és megerősíti a hajszálakat.

A rendkívül tápláló, apró szemű, gluténmentes, ízében a mogyoróra hasonlító fonió a perjefélék családjába tartozik, Nyugat-Afrikában őshonos, egynyári növény, a legnagyobb szárazságot is kibírja. Több fajtája létezik (fehér fonió, fekete fonió, nagy magvú fonió), de a legismertebb a fehér. Textúrája a quinoáéhoz és a kuszkuszéhoz hasonlít. Praktikus felhasználhatósága miatt egyre több háztartásban használatos alapanyag.

fonió

A superfood hírében álló gabona fehérjében és esszenciális aminosavakban (metionin, leucin, valin és cisztein) gazdag, szénhidráttartalma lassan felszívódó összetett szénhidrát. „Fél csésze főtt fonióval 39 gramm szénhidráthoz, 2 gramm fehérjéhez és 0,5 gramm zsírhoz jut a szervezet, de fedezi a napi rostszükséglet 4 százalékát is” – magyarázza dr. Jerry Bailey táplálkozási szakértő. B-vitaminban, vasban, kalciumban, cinkben, magnéziumban és mangánban gazdag, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Bár a gabona fehérjetartalma alacsony, olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek más gabonákban elenyésző mennyiségben vannak jelen. Az aminosavak, mivel nélkülözhetetlenek a porcképződésben, hozzájárulnak a köröm és a haj erősödéséhez, és megállítják a hajhullást. A metionin lassítja az öregedés folyamatát, miközben a cisztin a bőr és a haj építőköve, méregtelenítő hatásának köszönhetően a bőr egészséges és rugalmas marad.

Forrás: Firstforwomen Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!