- Ha szeretnénk trendi és praktikus konyhát, 2025-ben is érdemes hallgatni a profi dizájnerekre.
- A túlzsúfolt konyhapulttal, de a túlságosan steril kiegészítőkkel is sokat ronthatunk a konyhánk stílusán.
- Elmondjuk, mi az az 5 hiba, amit mindenképpen érdemes elkerülni a konyhában.
A konyha számos otthon központi eleme, a lakás szíve, ahol összegyűlik a család a közös étkezésekre. Épp ezért kulcsfontosságú lehet, hogy milyen stílust kap ez a helyiség.
Az alábbiakban profi dizájnerek segítenek lépést tartani a 2025-ös konyhatrendekkel, és felhívják a figyelmet 5 súlyos hibára, amit mindenképpen érdemes lehet elkerülni!
5 hiba, amit egy dizájner sosem követne el a konyhában
1. Zsúfolt konyhapult
Egy jó konyhapulton mindig kéznél vannak a legfontosabb dolgok, mégsem túlságosan zsúfolt a felület. Sokkal rendetlenebbnek, kaotikusabbnak és fullasztóbbnak tűnik a konyha, ha mindent kipakolunk a konyhapultra – ezt így gondolja Aleem Kassam, a Kalu Interiors társalapítója is.
Szerinte nagyon rosszul járunk, ha szanaszét hagyjuk a konyhai eszközöket, kábeleket és zsírokat, amiket sokkal jobb lenne elrejteni egy konyhai fiókban vagy szekrényben. Ha mindenáron szeretnénk, hogy kéznél legyenek a legfontosabb dolgok, Kassam szerint használjunk nyitott polcokat, de semmiképpen se a konyhapult legyen a fő tároló felületünk.
2. Steril kiegészítők
A lakberendezésben alapszabály, hogy a tereink rólunk meséljenek: ahelyett, hogy egy IKEA-katalógusra hajaznának, nyugodtan legyenek egyediek és személyesek. Ez ugyanúgy a konyhára is igaz. A konyha általában a lakás egyik kulcsfontosságú helyisége, éppen ezért bizarr, ha ez a terület túlságosan steril.
Emily C. Butler dizájner szerint ha nem akarjuk, hogy konyhánk úgy nézzen ki, mint egy króm és hófehér ipari konyha, nyugodtan dobjuk fel egyedi kiegészítőkkel. „Én személy szerint nem bírom, ha egy konyha úgy néz ki, mint egy munkahelyi tér, ahelyett, hogy az életterünk része lenne”” – teszi hozzá a szakértő, aki szerint akár műalkotásokkal vagy izgalmas színekkel is nyugodtan kísérletezhetünk a konyhában.

3. Szlogenek és szöveges műalkotások a konyhában
Crystal Sinclair dizájner szerint a szöveges műalkotások ideje határozottan lejárt 2025-ben! A szakember szerint nem járunk jól, ha szöveges alapú dekorációkat helyezünk ki a konyhában, és az „otthon” vagy a „konyha” üres kliséit durrogtatjuk.
Ezek a tömeggyártott dekorációs elemek személytelenek és olcsó hatást tükröznek – mindig gondolkodjunk inkább izgalmas, egyéniséggel bíró dizájntárgyakban!
4. Nyitott polcok
Mina Lisanin dizájner szerint, ha szeretnénk követni a 2025-ös konyhatrendeket, inkább felejtsük el a nyitott polcrendszereket. Lisanin hangsúlyozza, bár a nyitott polcok is lehetnek nagyon mutatósak, ha értő szemmel és szép dizájntárgyakkal rendezzük be őket, ezek gyakran egyáltalán nem praktikusak…
Arról nem is beszélve, hogy a nyitott polcokon könnyen úrrá lehet a káosz, ha pedig túlzsúfoljuk őket, sokkal kaotikusabbnak tűnik majd a konyha. Legyünk őszinték magunkkal, és tegyük fel a kérdést: képesek vagyunk-e rendszeresen rendben tartani és tisztítani (például portalanítani) a nyitott polcokon lévő tárgyakat, vagy jobban járunk, ha inkább egy zárt konyhaszekrénybe pakolunk?
5. Szivacsok mindenfele
A szivacsok és rongyok a konyha kötelező elemei – nem mindegy azonban, hogyan tároljuk őket. Nemcsak esztétikusabb, de higiénikusabb is, ha ezeket a tisztító eszközöket egy speciális, dedikált helyen tároljuk. Tarthatjuk őket egyszerűen a mosogatóban, vagy egy falra rögzíthető tárolóban, esetleg egy szép, kerámia szappantartóban, ezzel is kicsit izgalmasabbá téve a konyhát!
Forrás: ApartmentTherapy Fotó: Getty Images