7 dekorációs hiba, amitől kisebbnek látszik a konyhád a lakberendező szerint

2022. november 08.
A konyha soha nem lehet elég nagy, igaz? Még a legtágasabbat is pillanatok alatt képesek vagyunk megtölteni. Vannak persze dolgok, amiknek muszáj helyet szorítanunk a konyhánkban, sok esetben azért tűnik kisebbnek a helyiség, mert rosszul használjuk ki a teret. Szerencsére a lakberendezőnek remek tippjei vannak arra, hogyan kerülhetjük el ezeket a dekorációs hibákat.

Ha lassan bekúszik a mi konyhánkba is a zsúfoltság fullasztó érzése, érdemes átgondolnunk, nem áll-e fent a mi esetünkben is az alábbi hét eset valamelyike. Ezek a dekorációs és tervezési hibák ugyanis a lakberendező szerint sokkal kisebbnek mutatják és éreztetik a konyhánkat, mint amekkora valójában.

1. Túl nagy konyhasziget

Mindenki látott már valószínűleg konyhát akkora szigettel, amihez akár tíz ember is leülhetett. Ez irtó menő! – gondoljuk először, ám vannak olyan konyhák, ahol egy nagy szigetnek egyszerűen nincs elég hely. Különösen, ha ez azt jelenti, hogy azt a teret áldozzuk fel, ahol közlekedhetnénk. „Legalább egy méter helynek kellene lennie a konyhasziget és a szekrény között optimális esetben, hogy kényelmesen lehessen közlekedni, pakolni” – mondta Stephanie Brown belsőépítész. 

konyha-lakberendezes-7-hiba

A túl nagy konyhaszigettől kisebbnek tűnik a konyhánk

„A konyhasziget egyszerűen nem megoldás bármilyen konyhába, sokszor a helység funkcionalitása esik áldozatul ennek a dizájnelemnek. Ha ez a helyzet a mi konyhánkban is, válasszunk inkább mozgatható mobil szigetblokkot, amit bárhova áthelyezhetünk rugalmasan, ahogy a helyzet megkívánja” – javasolta Anna Franklin lakberendező.

2. Túl sok kicsi eszközt tartunk a konyhapulton

Persze, kell az air-fryer, a rizsfőző, a kávéfőző, a keverőtálas konyhagép, de használjuk mindet mindig egyszerre?! Viszont rengeteg hasznos helyet elfoglalnak a konyhapultból, ráadásul zsúfoltnak is érezzük a konyhát, ha minden eszközt folyton a pulton tartunk. Az egyik gyors megoldás a helyzetre, ha elpakolunk egy szekrénybe. 

A másik, hogy beépítjük ezeket az eszközöket a szekrénybe, és ha nem használjuk, rácsukhatjuk az ajtót, ha viszont kell, a hálózatra csatlakoztatva várnak, így nem kell előszedni, csak kinyitjuk a szekrényajtót, és már be is kapcsolhatjuk. A pult pedig tiszta, átlátható és rendezett.

3. Rossz a megvilágítás a konyhánkban

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a konyha berendezésénél elkövetnek az emberek, hogy nem fordítanak megfelelő figyelmet a világítás megtervezésére. Például ha túl lágy fényeket használunk, attól kisebbnek érződik a konyhánk. Már azzal sokat javíthatunk a helyzeten, ha erősebb izzóra váltunk. A világosság nagyobb tér érzetét kelti. 

Fontos a lámpák mérete is. Ha túl kicsi, attól is kisebbnek érződik a konyhánk. Ne spóroljunk a konyhai lámpán, itt tényleg nem lehet elég nagyot választanunk. 

konyha-lakberendezes-7-hiba

A természetes fény növeli a térérzetet a konyhánkban

Ugyanakkor ne hagyjuk a természetes fényt sem figyelmen kívül. Válasszunk könnyű, fényáteresztő függönyöket, hogy minél több napfényt engedjenek be, és a konyhába is nyugodtan tehetünk tükröt, ami megtöbbszörözi a természetes fényt, ami bejut az ablakon.

4. Túl sötét színsémát választottunk

„A sötét tónusok menők, ám azt is érdemes észben tartanunk, hogy a sötét árnyalatok miatt kisebbnek tűnhet a konyhánk – mondta a lakberendező. – Imádom én is a sötét konyhákat, de csak akkor, ha van elég tér, amivel dolgozhatunk, és megmarad a levegősség és a tágasság.”

konyha-lakberendezes-7-hiba

A sötét színek divatosak, ám kisebbnek mutathatják a konyhánkat

„A sötét fa vagy festett konyhaszekrény remekül néz ki, de ha a padló felőli szekrény sötét árnyalatú, a felső rész viszont világosabb színű marad, azzal kompromisszumot köthetünk: vizuálisan nagyobbnak hat a konyhánk továbbra is, ám belecsempésztük az elegáns sötét színeket is.”

5. Túl sok konyhaszekrényt építtettünk be

Mindannyian a lehető legtöbb tárolóhelyet szeretnénk a konyhánkba, viszont létezik olyan, hogy túl sok szekrény. Nicole Salceda belsőépítész arra is felhívta a figyelmet, hogy ha túl sok falra szerelt szekrényt helyezünk el egy konyhában, az az egész helyiséget elnehezíti, bezárja a teret. „Érdemes emiatt keverni a nyitott polcokat üvegajtós konyhaszekrényekkel, hogy megtörjük a zárt érzetet.”

6. Kicsi a mosogatónk

A nagyobb mosogatótól a konyhánk sokkal elegánsabbnak hat. Többszörösére növelheti a pult szélességének érzetét, ha az apró kis mosogató helyett egy nagyobbat helyezünk el rajta a lakberendező szerint.

7. Túlzsúfolt a csempe mintája a konyhában

Nagy divat volt a látványos mintázatú csempe a konyhában az elmúlt években, viszont a sima fehér metrócsempe az, amivel garantáltan nem fogunk mellé. Ha mindenképp akarunk egy kis színt vinni bele, maradjunk a természetes árnyalatoknál, és inkább a színes konyhai eszközökkel bolondítsuk meg a konyhánkat.

konyha-lakberendezes-7-hiba

A mozgalmas minta látványos, ám kisebbnek tűnik tőle a konyha

A mintás, harsány csempe ugyanis beszűkíti a tér érzetét a konyhában, nem engedi, hogy a tekintet befogadja a környezetében lévő dolgokat is. „Keverjük a különböző fémeket, ha látványos konyhát szeretnénk, ez sokkal kifinomultabb módszer arra, ha lenyűgöző, tágas konyhát szeretnénk” – javasolta a belsőépítész.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!