Messze lekörözi a többi olajos magot ez a fajta: a koleszterinszintedet alig pár nap alatt rendbe rakja

2025. május 20.
Mogyoró, kesudió, mandula, ezek mind-mind isteni és egészséges magvak, de van egy olyan, ami lazán kenterbe veri őket! Cikkünkből kiderül, melyikből érdemes bespájzolni, ha szeretnéd feltuningolni az egészségedet!
Pisztácia hatása az egészségre: csökkenti a rák kockázatát
  • A dubai csoki népszerűsége óta az emberek megőrülnek a pisztáciáért, és a jó hír az, hogy ez az ízletes rágcsálnivaló figyelemre méltó egészségmegőrző tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Kínában „boldogságdió” néven ismert, és állítólag már Sába királynője is rajongott érte. A pisztácia legalább 9000 éve része az étrendünknek. De az utóbbi időben a világ teljesen megőrült ezért a kis zöld magért.
  • Az alábbiakban bemutatjuk a pisztácia hatását az egészségre!

A dubai csoki egyértelműen a pillanat divatja, de az édességnek hála fókuszba került a pisztácia, ami manapság felbukkan a jegeskávéktól és a fagylaltoktól kezdve a koktélokig és influenszerek konyhaszekrényeiig mindenhol. Egészségügyi szempontból minden pénzt megér, mivel a pisztácia egy valóságos erőmű a tápanyagok tekintetében, amiket már nagyon kis mennyiségben is bőven tartalmaz. Bár a legtöbb olajos mag rendelkezik pozitív egészségügyi hatással, a pisztácia sokukat felülmúlja. 

Íme a pisztácia egészségügyi hatásai:

1. Jót tesz a bélrendszer egészségének

Egy marék pisztácia biztosítja a kellő mennyiségű rostot, köztük egy prebiotikus típust, amivel a bélmikrobáink táplálkoznak. Ezáltal hasznos rövid láncú zsírsavak keletkeznek, amelyek segítenek megvédeni a bélfalunkat. Az egészséges bélfal megakadályozza, hogy káros anyagok kerüljenek a véráramba, és pozitív hatással van az emésztésünkre, az immunrendszerünkre, a tápanyagok felszívódására, sőt még a mentális egészségünkre is.

Egy 2023-as tanulmány szerint a pisztácia fogyasztása jobban növeli a bélben lévő jótékony baktériumok számát, mint más dióféléké. Ráadásul a pisztácia olyan vegyületeket szabadít fel, mint a polifenolok, a tokoferolok és a lutein, amelyek jótékonyan hatnak a bélrendszer egészségére.

A pisztácia oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, amelyek segítenek táplálni a hasznos bélbaktériumokat és elősegítik az egészséges bélmozgást. Prebiotikumként működve támogatja a változatosabb mikrobiomot, ami létfontosságú az immunrendszerünk és a gyulladáscsökkentés szempontjából, és különösen fontos az olyan betegségek esetén, mint az IBS.

2. Csökkentheti a rák kockázatát

A pisztácia bővelkedik a fitonutrienseknek nevezett védő antioxidáns tulajdonságokban, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól, míg rosttartalma csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az élelmi rostok védelmet nyújtanak a rák ellen, csökkentik a rákkeltő anyagoknak való kitettséget, és segítik a testsúlyszabályozást, ami kulcsfontosságú tényező a rákmegelőzésben.

A Cornell Egyetem 2022-es tanulmánya szerint a pisztácia gátolja a rák növekedését a mell-, máj- és vastagbélrákos sejtekben.

3. Jót tesz a szívnek

A pisztácia jót tesz a szív egészségének, mert magas a benne található az egyszeresen telítetlen zsírok és a növényi szterolok száma, amelyek segíthetnek csökkenteni az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintet és támogatják az egészséges vérnyomást. Mivel magas az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalma, így kimondottan szívvédő hatásúnak bizonyul.

A pisztácia étrendbe való beépítése pozitív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, potenciálisan javíthatja az erek működését. Az egyik legnagyobb mennyiségű káliumot tartalmazó dióféle, ami nagyon jótékony hatással van a vérnyomásra, ami pedig a szív egészségére is jótékonyan hat.

4. A pisztácia segíthet a koleszterinszint csökkentésében

Bár a pisztácia tartalmaz telített zsírokat, amelyekről tudjuk, hogy megemelik a koleszterinszintet, a benne lévő zsír nagy része szívbarát telítetlen zsírból származik.

A Penn State Egyetem tanulmánya szerint egy marék pisztácia csökkentheti az LDL-koleszterin – gyakran „rossz” koleszterinnek nevezett szintjét. Egy másik tanulmány szerint a HDL („jó”) koleszterinszint emelkedését is okozhatja, feltéve, hogy az ajánlott napi kalóriabevitel nem kerül túllépésre.

5. Szinten tartja a vércukorszintet

A pisztácia az egyik B6-vitaminban leggazdagabb élelmiszer, amit ehetsz, és jótékonyan hat a vércukorszint szabályozására. Rosttartalma lassítja az emésztést és a szénhidrátok felszívódását, megakadályozza a vércukorszint gyors megugrását, és elősegíti a teltségérzetet, ami segíthet az általános kalóriabevitel csökkentésében.

A pisztácia potenciálisan javíthatja a glikémiaszint szabályozást. A fehérje, az egészséges zsírok és a rostok keveréke jó nassolnivalóvá teszi a vércukorszint kiegyensúlyozására és az energiazuhanás elkerülésére.

A pisztácia számos egészségügyi hatással bír, például szinten tartja a vércukorszintet

A pisztácia számos egészségügyi hatással bír, például szinten tartja a vércukorszintet

6. Segíthet a fogyásban

Más magvakhoz képest a pisztácia alacsonyabb kalóriatartalmú dióféle. Mivel tele van fehérjével és rosttal, segíthet a fogyásban, ugyanis hosszabb ideig okoz teltségérzetet.

7. Támogatja a szem védelmét

A pisztácia különösen gazdag fitonutriensekben, luteinben és zeaxantinban, amelyekről ismert, hogy kiszűrik a káros napsugarakat. A Tufts Egyetem tanulmánya szerint a pisztácia napi fogyasztása jelentősen javíthatja a szem egészségét azáltal, hogy növeli a makula pigment optikai sűrűségét, a benne található növényi pigment luteinnek köszönhető, ami kulcsfontosságú a szem kék fénytől és az időskori károsodástól való védelmében.

Forrás: Telegraph, Fotók: Getty Images