Ez a közkedvelt étel öregíti az agyadat is, nem csak a testednek árt – Mit egyél helyette?

2025. február 04.
Nem is egyféle módon öregítik a feldolgozott hústermékek az agyunkat és a testünket egyaránt. A szalonnák, kolbászok és virslik egy friss kutatás szerint közvetlen kapcsolatba hozhatók a demenciával, arról nem is beszélve, mennyivel növelik a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos ráktípusok esélyét.
Sonka demenciát okoz
  • Egyre aggasztóbb dolgok derülnek ki a feldolgozott hústermékekről, rengeteg egészségügyi problémát okozhatnak.
  • Ha rendszeresen eszünk sonkát, szalonnát, kolbászokat, virslit, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki nálunk nem csak rák vagy szívbetegség, de demencia is.
  • Mit érdemes ennünk a húsok helyett, hogy megóvjuk a testi és szellemi egészségünket?

Éveket vehet el az életünkből a szalonna, kolbász, sonka és virsli az egyre gyarapodó tudományos bizonyítékok szerint. A kutatók az elmúlt években közvetlen összefüggést találtak a feldolgozott hústermékek és számos betegség – rák, szívbetegség – között. A legfrissebb vizsgálat nyomán már a demencia és szellemi hanyatlás is felkerült erre a listára.

Hústermékek és a demencia növekvő esélye

A Harvard Egyetem tápanyagtudomány-professzora, Daniel Wang vezette azt a kutatást, melyben megfigyelték, hogy már egészen kevés – napi két szelet felvágott vagy virsli – öregíti az agyunkat. Ezt több mint 130 ezer ember 40 éven át tartó vizsgálatának adataiból derítették ki.

  • Az embereknél sokkal nagyobb eséllyel alakul ki demencia, ha napi rendszerességgel esznek feldolgozott hústermékeket (felvágott, sonka, szalonna, virsli, kolbász stb.).
  • Már egészen kis mennyiség elég ahhoz, hogy káros hatással legyenek a különböző hústermékek az agyunk egészségére. 
  • Leginkább memóriaproblémák és koncentrációs zavarok jelentkeztek azoknál, akik rendszeresen feldolgozott húsféléket fogyasztottak.

A tudósok mérései szerint minden egyes adag elfogyasztott feldolgozott hústermék 1,6 évvel öregíti az agyat. Sokkal gyorsabban, mint azt korábban feltételezték. 

Milyen anyagok lehetnek károsak a felvágottakban és virslikben?

A feldolgozott hústermékekben számos olyan anyag van, ami károsítja a szervezetünket, akár demenciát is okoz

A feldolgozott hústermékekben számos olyan anyag van, ami károsítja a szervezetünket, akár demenciát is okoz

  1. A feldolgozott hústermékekbe általában kerülnek a gyártás során úgynevezett nitrátok és nitritek. Ezek a vegyületek nem csak a kész termék színét és ízét javítják, de meggátolják a baktériumok elszaporodását, így tovább eltartható marad a húsféle. A legnagyobb baj az, hogy ezek a nitrátok rákkeltők. Egy 2022-es kutatás szerint leginkább a mellrák és prosztatarák kialakulásához járulhatnak hozzá.
  2. Nagy menyiségben található só is a feldolgozott hústermékekben, szintén az íz és az eltarthatóság miatt. Viszont a túl sok só miatt magas vérnyomás alakulhat ki, mivel a szervezet jobban megköti a vizet. 
  3. A sonkákban és kolbászokban lévő nitrátok és különböző stabilizáló anyagok a 2-es típusú diabétesz kialakulásához járulnak hozzá. Ennek oka az lehet, hogy a különböző tartósító vegyületek károsítják a hasnyálmirigyet, aminek fontos szerepe van a vércukorszint stabilizálásában.

Mit együnk a feldolgozott húsok helyett, hogy jó legyen az agyunknak?

Ha szeretnénk minél tovább és egészségben élni, érdemes jelentősen csökkentenünk a húsfogyasztásunkat, a feldolgozott húsokat pedig teljes egészében kihagynunk az étrendünkből. Helyette fogyasszunk olyan ételeket, melyekben sokkal több tápanyag található:

  • Helyettesítsünk napi egy étkezésnél feldolgozott húsokat olajos magvakkal vagy hüvelyesekkel, például babbal. A kutatás szerint ez 20 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulását.
  • Hús helyett együnk halat. Egy ilyen váltással 26 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki nálunk demencia.
  • Együnk minél több piros bogyós gyümölcsöt, leveles zöldet, olívaolajat és teljes értékű gabonát. Ezek rengeteg rostot, egészséges zsírokat, magnéziumot tartalmaznak, ami nagyon fontos nem csak az agyunk, hanem a bélflóránk és szívünk egészségének is.

Forrás: Business Insider, fotó: Getty Images