- Egyre aggasztóbb dolgok derülnek ki a feldolgozott hústermékekről, rengeteg egészségügyi problémát okozhatnak.
- Ha rendszeresen eszünk sonkát, szalonnát, kolbászokat, virslit, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki nálunk nem csak rák vagy szívbetegség, de demencia is.
- Mit érdemes ennünk a húsok helyett, hogy megóvjuk a testi és szellemi egészségünket?
Éveket vehet el az életünkből a szalonna, kolbász, sonka és virsli az egyre gyarapodó tudományos bizonyítékok szerint. A kutatók az elmúlt években közvetlen összefüggést találtak a feldolgozott hústermékek és számos betegség – rák, szívbetegség – között. A legfrissebb vizsgálat nyomán már a demencia és szellemi hanyatlás is felkerült erre a listára.
Hústermékek és a demencia növekvő esélye
A Harvard Egyetem tápanyagtudomány-professzora, Daniel Wang vezette azt a kutatást, melyben megfigyelték, hogy már egészen kevés – napi két szelet felvágott vagy virsli – öregíti az agyunkat. Ezt több mint 130 ezer ember 40 éven át tartó vizsgálatának adataiból derítették ki.
- Az embereknél sokkal nagyobb eséllyel alakul ki demencia, ha napi rendszerességgel esznek feldolgozott hústermékeket (felvágott, sonka, szalonna, virsli, kolbász stb.).
- Már egészen kis mennyiség elég ahhoz, hogy káros hatással legyenek a különböző hústermékek az agyunk egészségére.
- Leginkább memóriaproblémák és koncentrációs zavarok jelentkeztek azoknál, akik rendszeresen feldolgozott húsféléket fogyasztottak.
A tudósok mérései szerint minden egyes adag elfogyasztott feldolgozott hústermék 1,6 évvel öregíti az agyat. Sokkal gyorsabban, mint azt korábban feltételezték.
Milyen anyagok lehetnek károsak a felvágottakban és virslikben?

A feldolgozott hústermékekben számos olyan anyag van, ami károsítja a szervezetünket, akár demenciát is okoz
- A feldolgozott hústermékekbe általában kerülnek a gyártás során úgynevezett nitrátok és nitritek. Ezek a vegyületek nem csak a kész termék színét és ízét javítják, de meggátolják a baktériumok elszaporodását, így tovább eltartható marad a húsféle. A legnagyobb baj az, hogy ezek a nitrátok rákkeltők. Egy 2022-es kutatás szerint leginkább a mellrák és prosztatarák kialakulásához járulhatnak hozzá.
- Nagy menyiségben található só is a feldolgozott hústermékekben, szintén az íz és az eltarthatóság miatt. Viszont a túl sok só miatt magas vérnyomás alakulhat ki, mivel a szervezet jobban megköti a vizet.
- A sonkákban és kolbászokban lévő nitrátok és különböző stabilizáló anyagok a 2-es típusú diabétesz kialakulásához járulnak hozzá. Ennek oka az lehet, hogy a különböző tartósító vegyületek károsítják a hasnyálmirigyet, aminek fontos szerepe van a vércukorszint stabilizálásában.
Mit együnk a feldolgozott húsok helyett, hogy jó legyen az agyunknak?
Ha szeretnénk minél tovább és egészségben élni, érdemes jelentősen csökkentenünk a húsfogyasztásunkat, a feldolgozott húsokat pedig teljes egészében kihagynunk az étrendünkből. Helyette fogyasszunk olyan ételeket, melyekben sokkal több tápanyag található:
- Helyettesítsünk napi egy étkezésnél feldolgozott húsokat olajos magvakkal vagy hüvelyesekkel, például babbal. A kutatás szerint ez 20 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulását.
- Hús helyett együnk halat. Egy ilyen váltással 26 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki nálunk demencia.
- Együnk minél több piros bogyós gyümölcsöt, leveles zöldet, olívaolajat és teljes értékű gabonát. Ezek rengeteg rostot, egészséges zsírokat, magnéziumot tartalmaznak, ami nagyon fontos nem csak az agyunk, hanem a bélflóránk és szívünk egészségének is.
Forrás: Business Insider, fotó: Getty Images