Biztonságos a folpack? Ha így használod, biztosan nem…

2025. június 29.
A folpack praktikus háztartási csomagolóeszköz, de vajon biztonságos a műanyag az élelmiszereink közelében? Szakértők segítenek tisztázni a kérdést!
  • Nagyon sok háztartásban csomagolják folpackba a megmaradt ételeket, nem biztos azonban, hogy a praktikus csomagolás biztonságos is.
  • Vannak olyan esetek, amikor a műanyag fólia kifejezetten káros lehet az egészségünkre.
  • Élelmiszeripari szakértő segít körbejárni a frissen tartó csomagolás dilemmáit.

A műanyag fólia, vagyis folpack alapvető konyhai eszköz: a leggyakrabban ebbe csomagoljuk az ételmaradékot, de akár uzsonnát is szívesen viszünk benne. Az elmúlt években azonban egyre inkább előtérbe került a műanyag csomagolások egészségügyi kockázata. 

Felmerül a kérdés: biztonságos még műanyag frissen tartó fóliát használni? A HuffPost ezt a kérdést járta körbe élelmiszeripari szakértők segítségével!

Mikor használható biztonsággal a műanyag fólia?

Alapvetően igaz, hogy a folpack nagyon praktikus háztartási csomagolóeszköz. A frissen tartó fóliák általában biztonsággal használható LDPE-ből, vagyis alacsony sűrűségű polietilénből készülnek. Az anyag előnye, hogy stabilan és szorosan zárja a tárolókat, ezzel jól megvédve az élelmiszereket.

Érdekes adalék, hogy a folpack hideg hőmérsékleten működik a legjobban: a hűtőbe vagy mélyhűtőbe helyezve még jobban tapad, így még jobban megvédi az ételmaradékot a levegőtől és a szennyeződésektől. Ettől függetlenül persze szobahőmérsékleten is jól alkalmazható – például ha megmaradt kenyeret vagy más péksüteményt szeretnénk frissen tartani a segítségével.

Az élelmiszer-biztonsági szakértők elmondása szerint szobahőmérsékleten nagyjából 1-2 napig hatékony a frissen tartó fólia, míg hűtőben akár 3-4 napig is képes meghosszabbítani az ételek fogyaszthatóságát. A hűtőben akár hónapokon keresztül is vigyáz az élelmiszereinkre, amennyiben úgy zárjuk le a dobozt vagy edényt, hogy a lehető legkevesebb levegő kerüljön az étel és a műanyag csomagolás közé.

Amikor a folpack veszélyes: ezt ne csináld vele

Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor érdemes lehet óvatosan bánni a műanyag csomagolással! Bár az LDPE műanyag fóliák alapvetően biztonságosnak számítanak, nem szabad kitenni hőnek – így például mikrózni is tilos.

Léteznek egyébként spéci, mikrózható fóliák, így a szakemberek azt javasolják, először mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a csomagoláson rajta van a speciális jelzés, ha szeretnénk betenni a mikróba a csomagolást. Ellenkező esetben a hő hatására különböző potenciálisan egészségkárosító kemikáliák szabadulhatnak fel a műanyagból, amik aztán az ételbe kerülnek.

Épp ezért a legtöbb élelmiszeripari szakértő inkább azt javasolja, a folpackot a hűtőben és a mélyhűtőben vessük be – szobahőmérsékleten hatékonyabbak lehetnek a fedeles tárolók, a mikrózáshoz pedig a speciális, magas hőre fejlesztett eszközök.

Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images