- Minden gombaimádónak ismernie kell ezt a tárolási módszert!
- Egy papírzacskó kell csak hozzá, hogy a gomba hetekig friss maradjon.
- Érdemes kipróbálnunk, ha éppen nagy mennyiségű friss gombához jutunk!
Aki szereti gombát, folyton keresi azokat a tárolási módokat, amelyekkel minél tovább frissen tarthatja. Ha épp nem akarjuk megsütni, nincs időnk levest főzni belőle, akkor sem kell aggódnunk, ha ezt a konyhai tippet megfogadjuk a gomba tárolására!
Nem valamilyen drága eszköz a gomba tárolásának titka. Ahhoz, hogy hetekig is friss maradjon akár a gomba, elegendő egy sima barna papírzacskó és egy kis papírtörlő.
Miért jó papírzacskóban tárolni a gombát?
Mivel nagyon magas a gomba nedvességtartalma, ezért ha nem megfelelően tároljuk, gyorsan megromlik. Ezért sem célszerű benne hagyni abban a csomagolásban, amiben a boltban megvettük. A zacskó vagy műanyag fólia ugyanis elzárja a nedvességet, így hamar tönkremegy a gomba.
Azzal is nagy hibát követünk el, ha a gombát csak bedobjuk a hűtő zöldséges rekeszébe. Ez ugyanis általában a hűtőszekrény legpárásabb része, tehát nem segít, hogy a gombánk tovább elálljon.
Sokkal jobban járunk, ha a gombát egy jól szellőző, sima barna papírzacskóba csomagoljuk. Ez segít, hogy ne legyen annyira nedves a gomba környezete. Még jobb, ha a gombát magát bebugyoláljuk egy papírtörlőbe. Ez felszívja a maradék nedvességet is.
@jeffandlaurenshow 🍄 Storing mushrooms in a paper bag keeps them slime free, firm and fresh longer! #mushrooms #freshfood #grocery #tipsandtricks #lifehack
Mennyivel marad tovább jó a gomba papírzacskóban?
Ha csak úgy berakjuk a hűtőbe, átlagosan 3-4 napot bír ki a gomba, attól függően, mennyire volt friss. Viszont a papírzacskós-papírtörlős tárolással akár 10 napig vagy két hétig is friss marad.
Tippek a gomba tárolásához
- Ne tegyük a zöldséges fiókba! A legjobb helye a papírzacskóba csomagolt gombának a hűtő legalsó nyitott polcán van.
- Ha tudjuk, hogy felhasználjuk 1-2 napon belül, hagyhatjuk a bolti csomagolásban a gombát. Viszont ha azt szeretnénk, hogy egy-két hét múlva is tudjunk főzni belőle, érdemes átpakolnunk papírzacskóba.
Forrás: The Kitchn, fotó: Getty Images