8+1 bolygómentő tipp a mindennapokra

2020. december 05.
Környezettudatosan élni ma már nem trendiség, hanem kötelesség. A gazdaságos és fenntartható tényezők mellett azonban olykor nem egyértelmű, melyik választás a zöldebb megoldás. Georgina Wilson-Powell brit újságíró 12 éve kutatja a környezetkímélő élet gyakorlatias részleteit, hogy az otthonokban, munkahelyeken, illetve a hétköznapokban felmerülő kérdésekre okos, megalapozott és kiegyensúlyozott választ adjon. Hazánkban is megjelent könyve, amelyet tudatos embereknek szán az élhető, de fenntarthatóbb mindennapokhoz, 143 dilemmára ad megfejtést. Íme 8 ökotipp a Tényleg zöld?-ből szemezgetve, plusz 1 karácsonyi tanáccsal megspékelve.

1.       Szappanozz! A folyékony szappanok, tusfürdők, samponok előállításához 5x annyi energia és 20x annyi csomagolás kell, mint a szilárdhoz. Ráadásul egy szappan 7x annyi ideig kitart, mint ugyanakkora tömegű folyékony társa.

2.       Ha gyorsan megvagy, zuhanyozz, ha nem, irány a kád! Átlagos tusolási időnk 9 perc. Ha 7 percnél többet töltesz a rózsa alatt, akkor inkább engedj magadnak egy kád vizet, úgy leszel környezetkímélőbb.

3.       Inkább mosogatógép, mint kézi mosogatás. Gondoltad volna, hogy egy jól megnyitott csapból percenként 9 liter víz folyik ki, az újabb gépeknek viszont elég mindössze 25 liter? Energiatakarékos programmal, előöblítést elfeledve ráadásul 20% áram is megspórolható.

4.       Felejtsd el a folpackot, úgyis összeragad… A frissentartó fóliát szinte esélytelen újrahasznosítani, nyúlós tulajdonsága miatt eltömi a feldolgozógépeket. Pedig csak Nagy-Britannia éves folpack eladásával 30-szor lehet körbetekerni az Egyenlítőt! Ennél a választásnál még az alufólia is jobb, de a viaszos kendő a legtutibb!

5.       A műanyagot csak tisztán dobd be a szelektívbe! Ez ugyan vízpazarlásnak tűnhet, de egy-egy durvább ételmaradék akár a teljes szelektíven gyűjtött szeméthalmaz kárára is mehet, és a szemétégetőben vagy egy hulladéklerakóban végzi.

6.       Komposztálj! Már szuper, lakásban használható, dizájnos verziók is vannak.

7.       Engedd el a papírtörlőt! Egy tekercs előállításához 30 liter víz szükséges, míg egy konyharuha kimosásához mindössze 1,7 l.

8.       Kerüld a tisztítószereket! Az ecet, a citromsav vagy a szódabikarbóna mindent megold.

+1 karácsonyi tipp: ajándékozz inkább élményt, mint tárgyat! (egy felmérés szerint 2018-ban Ausztráliában 10 millió ajándéktárgynak nem örültek…) Ha pedig csomagolsz, csomagolj újságba, az menő és környezetbarát!

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!