- A gazpacho a spanyolok kedvenc hűsítő nyári levese, ami hígabb verzióban akár italként is fogyasztható.
- Ez a csupa zöldséges leves igazi vitaminbomba, ami jéghidegen a legfinomabb.
- Fontos, hogy jó minőségű zöldségeket vásároljunk a gazpachóra, de szerencsére semmiféle egzotikus hozzávaló nem kell hozzá, így tényleg bármikor összeüthetjük.
Tombol a hőség idén augusztusban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sokan vannak bajban a konyhában… A legforróbb napokon a legjobban akkor járunk, ha egyáltalán nem használjuk a tűzhelyet, és magunknak is segíthetünk egy könnyű, hűsítő fogással.
Ilyenkor jön képbe a gazpacho, a spanyolok hűsítő zöldséges levese (ami néha gyümölcsös, ha például dinnyés gazpachót készítünk, vagy az ínycsiklandó epergazpachót). A gazpacho tulajdonképpen félúton van egy könnyű leves és egy gazdag ital között – épp ezért néha pohárban is szervírozzák.
A leves gerincét a paradicsom és az olívaolaj adja, ehhez jön még a lédús kígyóuborka és a karakteres paprika, illetve ízesítésként egy kis hagyma, fokhagyma és cherry ecet. A levesnek tradicionálisan alapvető hozzávalója még a szikkadt kovászos kenyér is, de ha kicsit levesebbre és selymesebbre vennénk, ezt akár nyugodtan el is hagyhatjuk belőle. Vagy akár dúsíthatjuk más alapanyagokkal is, mint a kukoricás gazpachóban!
A legfinomabb gazpacho titka
Ahhoz, hogy a gazpachónk tökéletes legyen, először is az alapanyagokra kell odafigyelnünk. Mint mindig, amikor olyan ételt készítünk, amelybe csak néhány egyszerű hozzávaló kell, most is oda kell figyelnünk rá, hogy az a pár alapanyag a lehető legjobb minőségű legyen. Használjunk jó olívaolajat és érett, finom paradicsomot, így lesz igazán gazdag a levesünk.
A másik fontos lépés, hogy a selymes, krémes állaghoz passzírozzuk át a levest. Ettől ugyan egy icipicit macerásabb lesz a folyamat, de tényleg megéri – így kapjuk majd meg a tökéletes végeredményt! Nincs is más hátra, jöjjön a recept!
A tökéletes gazpacho receptje
Hozzávalók:
- nagyjából 1 kg érett paradicsom nagyobb darabokra vágva
- 1 cubanelle paprika vagy más hosszúkás édes paprika
- 1 uborka meghámozva, nagyobb darabokra vágva
- 1 kisebb vöröshagyma meghámozva, nagyobb darabokra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk. sherry ecet
- só
- 1/2 csésze extraszűz olívaolaj (és még több a tálaláshoz)
- 100 gramm kovászos kenyér

A gazpacho könnyű és hűsítő
Elkészítés:
- A gazpachóhoz egy robotgépben dolgozzuk össze a paradicsomokat, a paprikát, az uborkát, a hagymát és a fokhagymát! Készítsünk teljesen selymes, egynemű krémet a zöldségekből, szükség esetén időnként kapargassuk le az oldalakra felcsapódó részeket egy spatula segítségével!
- Miközben a robotgép továbbra is krémesít, lassan adjuk a keverékhez az ecetet, majd a sót, végül kezdjük el csurgatni bele az olívaolajat. Az a lényeg, hogy egészen krémes textúrát kapjunk – ha szükséges, ehhez adjunk hozzá még több olívaolajat.
- Egy szita segítségével passzírozzuk át a levest, a sűrűbb, darabos részeket dobjuk ki! Töltsük át a levest egy üveg kancsóba vagy tálba, majd hűtsük legalább 6 órán keresztül, hogy tényleg jéghideg legyen!
- Tálalás alatt ízesítsük szükség szerint még ecettel vagy sóval, díszítésnek locsoljuk meg néhány csepp olívaolajjal! Ha a leves túl sűrű, hígítsuk egy kevés jéghideg vízzel! Tálalhatjuk tálakban vagy akár poharakban is.
Forrás: NYTimes Cooking Fotó: Getty Images